Hlavní obsah

EMA nedoporučila ivermektin k léčbě a prevenci covidu-19

Foto: Profimedia

Ilustrační fotografie.

Reklama

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nedoporučila léčbu onemocnění covid-19 ivermektinem, který se běžně používá proti parazitům u lidí a zvířat. V současnosti ho doporučuje používat jen v kontrolovaných studiích.

Článek

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) publikovala v pondělí nejnovější poznatky k používání ivermektinu pro prevenci a léčbu covidu-19. Agentura došla k závěru, že látka není vhodná pro jiné užití než v rámci klinického testování. Její účinnost proti koronaviru je nejasná a může být i riziková.

V podobném duchu se dříve vyjádřil i americký Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) a firma Merck, která ivermektin vyrábí.

Ivermektin v tabletách je v Evropské unii veden jako antiparazitikum, které se běžně používá k odčervování, a to jak lidí, tak zvířat. Je užíván například jako lék proti říční slepotě či proti mnoha formám gastrointestinálních parazitóz. Jde o jeden z nejběžnějších léků pro léčbu masného skotu a ovcí. Kožní aplikace je schválena k léčbě onemocnění, jako je například tzv. rosacea (růžovka), což je zánětlivé onemocnění obličeje.

Podle dřívějších zjištění by ivermektin mohl blokovat šíření koronaviru, avšak jen ve velmi vysokých koncentracích. To by překračovalo povolené dávkování. Podle EMA byla rovněž většina studií provedena na moc malém vzorku lidí. Lišila se také dávkováním i užíváním jiných léků.

EMA rovněž varuje, že nelze vyloučit toxicitu vlivem vysokých dávek látky.

Ivermektin není v rámci Evropské unie schválen k léčbě a prevenci onemocnění covid-19. EMA ve svém prohlášení uvádí, že neobdržela žádné žádosti o takové použití.

Odvolává se tak na odlišnou situaci v České republice a na Slovensku. V Česku byla distribuce invermektinu, konkrétně přípravku Humevec, dočasně povolena nedávno. Na Slovensku užití této látky povolil ministr zdravotnictví Marek Krajčí již v lednu – jako první země v Evropské unii.

V České republice je umožněno lék podávat ve zdravotnických zařízeních covidovým pacientům, a to podle uvážení lékaře. Jeho experimentální užití bude vyžadovat souhlas pacienta a nemůže být součástí standardní péče.

K léčbě onemocnění covid-19 ivermektinem se v minulosti vyjádřila šéfka českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová i ministr zdravotnictví Jan Blatný. Ředitelka SÚKL se domnívá, že je většina studií neúplná. Ministr Blatný uvedl, že přípravek není vhodný a sám by si ho nevzal.

Vláda České republiky nakoupila lék za 15 milionů korun. Ministr Blatný na začátku března v Otázkách Václava Moravce na ČT připustil, že lék „nemusí být účinný a může být dokonce nebezpečný“.

Na sociálních sítích na začátku března naopak doporučoval distribuci ivermektinu český premiér Andrej Babiš.

Reklama

Doporučované