Hlavní obsah

Energie ze slunce trhá v Německu rekordy. Zároveň tlačí cenu dolů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Německé solární panely vyrobily na začátku týdne rekordní množství elektřiny. A podle německé federální meteorologické služby DWD se dá očekávat, že v podobném tempu budou pokračovat celý tento týden.

Článek

Obloha nad střední Evropou téměř bez jediného mraku pomohla slunečním elektrárnám, které v Německu nabírají na popularitě, vyprodukovat jen za pondělí více než 32 tisíc megawattů elektřiny. Tím země doslova trhla rekord z konce března.

„V Německu neuvidíte jediný mrak,“ řekl pro agenturu Bloomberg Andreas Friedrich, mluvčí meteorologů DWD. „Fotovoltaický systém si tyto podmínky udrží až do pátku.“

Obnovitelné zdroje se stále významněji podílejí na německé ekonomice a průmyslové zdatnosti. Tamní vláda proto očekává, že zelená energie bude mít na výrobě elektřiny do roku 2038 asi 80procentní podíl. V loňském roce v Německu představovala podíl jen něco málo přes 40 procent.

Tamní vláda se zároveň dohodla s provozovateli uhelných elektráren, jako je RWE nebo LEAG, na postupném rušení zdrojů napájených „neekologickým“ palivem. Některé mohou být uzavřeny ještě dříve než v roce 2038. Důvodem jsou klesající náklady na solární energii a naopak rostoucí náklady za znečištění životního prostředí uhelnou variantou.

Tři čtvrtiny vyrobené energie ze „zelených“ zdrojů

Podle dostupných informací od společnosti Agora Energiewende vytvořily v pondělí v Německu solární, větrné a další obnovitelné zdroje energie 78 procent vyrobené elektřiny.

„Každý rok je nainstalováno více solárních panelů a zdrojů energie, takže rekordy se lámou téměř s každým novým jarem,“ vysvětlovala nárůst sluneční energie analytička Bloombergu Jenny Chaseová. „Méně letů a nižší znečištění ovzduší v důsledku pandemie koronaviru by mohlo budoucí podíl výroby ze slunce ještě zvýšit,“ dodala.

Ceny elektřiny jsou se sníženou spotřebou v Německu, jež byla způsobena opatřeními zavedenými proti šíření viru, velmi nestálé a více než kdy jindy závislé na povětrnostních podmínkách. Například během velikonočních svátků stlačily podle německé agentury Montel nízká spotřeba a vysoká výroba větrných i solárních elektráren cenu energie na čtyřměsíční minimum.

Agentura Wood Mackenzie upřesnila, že spotřeba elektřiny hlavních evropských trhů byla o velikonočních svátcích nejnižší za posledních minimálně pět let.

Reklama

Doporučované