Hlavní obsah

V Brazílii prudce roste počet nakažených. Prezident si ale dělá, co chce

Foto: Profimedia.cz

Brazilský prezident Jair Bolsonaro ovlivňuje nejen svoji zemi, ale také celý latinskoamerický region.

Reklama

Článek

Světové epicentrum nemoci covid-19 se přesunulo do Latinské Ameriky. Nejhorší situace je v Brazílii. Co se v zemi karnevalů, největšího deštného pralesa na světě a dobré kávy děje?

Brazílie je největším státem Jižní Ameriky, má vliv na celý latinskoamerický region. Brazilský prezident, kontroverzní ultrapravicový politik Jair Bolsonaro, však o koronavirové nákaze opakovaně mluvil jako o „chřipečce“ a odmítl v zemi zavést přísné restrikce.

V každém z brazilských států se intenzita nákazy i způsob jejího řešení liší. Regionální politici často s Bolsonarem nesouhlasí a vyhlašují vlastní protipandemická opatření.

„Brazilci se nacházejí ve schizofrenní situaci. Něco jiného jim říkají guvernéři států, něco jiného jim říká prezident a něco jiného epidemiologové,“ komentuje pro Checkpoint spisovatelka a novinářka Markéta Pilátová, která v Brazílii dlouho žila. „Brazilci postrádají takové to české ‚jsme v tom spolu.“

S tím souhlasí i Brazilka Alexandra Pereiraová. „Je to vážně matoucí. Prezident něco řekne, zbytek vlády říká něco jiného. Veřejnost je vlastně obětí politického boje. A ani ekonomicky vláda není lidem schopna pomoci tak, jak by měla,“ řekla Pereiraová, která žije v brazilské metropoli Riu de Janeiru. „Situace je tu opravdu špatná. Čísla stále stoupají, pořád jsme nedosáhli bodu, kdy křivka začne klesat. Na rozdíl od Evropy není v Brazílii ještě to nejhorší.“

Aktuální epizodu podcastu Checkpoint si poslechněte v přehrávači nahoře.

Checkpoint

Desetiminutovka o světovém dění s redaktorkami Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete zde, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky pište na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované