Hlavní obsah

Epidemie a supercyklon. Indie a Bangladéš zažijí dvě pohromy naráz

Černé mraky nad Kalkatou věští brzký úder bouře.Video: twitter.com

 

Reklama

Bengálským zálivem se prohnal rychlostí jako dosud žádný v historii a brzy má udeřit na Indii a Bangladéš. Milionům lidí zbývají poslední desítky hodin, aby utekly nebo se skryly před supercyklonem Amphan.

Článek

Podle dat amerického Centra pro varování před tropickými bouřemi Amphan ještě včera nad Bengálským zálivem řádil silou větru o rychlosti 270 kilometrů za hodinu, což je nejvyšší hodnota, jakou v dané oblasti kdy kdo naměřil. Jak se bouře blíží k pobřeží, pomalu slábne, nadále ale zůstává bouří 4. stupně, která může napáchat obrovské škody, obzvláště, když udeří na státy, jako je karanténou paralyzovaná Indie a rozvojový Bangladéš.

V regionu navíc na tropické bouře takové síly lidé nejsou zdaleka tak zvyklí jako například na jihovýchodě USA nebo v Karibiku. Poslední bouři odpovídající síle supercyklonu v Bengálském zálivu naměřili v roce 1999, tedy od historického začátku měření. Tehdy bouře smetla a zalila deštěm asi 15 000 vesnic a vyžádala si téměř 10 000 lidských obětí zejména v indickém státě Urísa.

Podle umírněnějších předpovědí, o kterých informovala BBC, větry Amphanu cestou k pobřeží zpomalí asi na 185 kilometrů v hodině. V takovém případě by se dal živel srovnat s cyklonem Sidr, který v roce 2007 na východě Indie a v Bangladéši usmrtil 3 500 lidí.

Amphan míří víc na východ, podle předpovědi by měl zasáhnout Západní Bengálsko, kde se prožene v bezprostřední blízkosti jeho hlavního města Kalkaty, která má asi 14 milionů obyvatel. V pozdější fázi se má stočit ještě východněji do Bangladéše.

Pokud se potvrdí optimističtější předpověď a Amphan zpomalí, budou v největším ohrožení hlavně pobřežní oblasti, kde má stoupnout hladina moře o tři až pět metrů.

Foto: Profimedia.cz

Temné mraky nad Kalkatou.

Masivní evakuaci milionů lidí ztěžuje virus

Indie s Bangladéšem pracují na evakuaci milionů lidí.

Indické úřady uvedly, že v Západním Bengálsku je za standardních okolností možnost zařídit provizorní skrýše asi pro půl milionu lidí, nyní ale kvůli nutnosti dodržovat sociální distancování se kapacita snižuje asi na polovinu. Pro některé z 260 000 obyvatel pobřežních západobengálských oblastí už vláda vyslala autobusy. Mnozí ale musí z nejohroženějšího regionu jít za bezpečím pěšky.

Šéf tamní instituce pro pomoc při katastrofách Satya Narayan Pradhan řekl, že ohrožených je i mnoho oblastí chudého venkova, kde lidé často žijí v provizorních přístřešcích. „Tyto oblasti budou přímo v linii palby,“ řekl Pradhan.

V obou zemích se v úkryty před živlem mají provizorně proměnit školy a další vetší a odolnější budovy. V Bangladéši chtějí úřady dostat z pobřežních oblastí asi dva miliony lidí, pro které se snaží zařídit 12 000 úkrytů.

Epidemii koronaviru nemají pod kontrolou ani v jednom ze států. V Indii už je přes 100 000 potvrzených případů a vláda tam nedávno už počtvrté prodloužila plošnou karanténu, která tam trvá už od konce března. V Bangladéši zase nedávno začali registrovat rapidní nárůst nových nakažených. V neděli úřady zaznamenaly rekordní denní nárůst o 1300 případů a celkem je v zemi oficiálně už přes 25 000 nakažených.

Úřadům nezbylo než přiznat, že situaci bude velmi těžké zvládnout. „Všichni pracovníci při evakuacích budou mít roušky, brýle i rukavice. Je téměř jisté, že budeme muset pracovat v červených (silně zamořených) zónách. Možná budeme muset zachraňovat i přímo nakažené. Je to dvojitá výzva,“ řekl Pradhan.

Reklama

Související témata:

Doporučované