Hlavní obsah

Epidemie chřipky se teprve rozjede. Po školách se vylidní i pracoviště

Foto: Profimedia.cz

V tomto týdnu se začala přesouvat chřipka od dětí k dospělým v produktivním věku.

Reklama

Největší nárůst nemocných je mezi dospělými v produktivním věku. Počty budou dále růst.

Článek

Chřipka řádí mezi školou povinnými dětmi. Někteří ředitelé proto vyhlásili chřipkové prázdniny. Stejný scénář teď nastane i na pracovištích. Až na to, že zaměstnanci nemohou očekávat celozávodní volno, velká část z nich ovšem bude muset s chřipkou zůstat doma.

„V tomto týdnu se začala přesouvat chřipka od dětí k dospělým v produktivním věku. Největší nárůst nemocnosti je aktuálně ve skupině 25 až 64 let, a to o třetinu. Kdežto u dětí se nárůst pohybuje mezi 20 a 30 procenty. Postupně se tedy nemoc přelévá dál,“ popisuje vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Epidemie chřipky vypukla už po celém území Česka. Celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky je na úrovni 1865 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Epidemie se vyhlašuje, pokud počet nemocných vystoupá nad 1500 až 1600 pacientů na 100 tisíc obyvatel.

Nejhorší je aktuálně situace v Jihočeském kraj. Ten hlásí 2211 pacientů s akutním respiračním onemocněním. Oproti minulému týdnu se počet nemocných zvýšil o téměř 24 procent, nejvíce u předškolních dětí do pěti let. Jejich nemocnost vzrostla o o 27,4 procenta na 6662 případů na 100 tisíc lidí. Jedno dítě na následky chřipky zemřelo.

Až šest týdnů chřipky

Nyní nelze odhadnout, jak dlouho se Česko bude s epidemií potýkat.

„Obecně ale platí, že chřipková epidemie trvá čtyři až šest týdnů,“ vysvětluje Kynčl. Zatímco u dětí už naplno propukla, dospělí mohou očekávat její nástup právě v příštích týdnech.

Zatímco délka epidemie chřipky se příliš nemění, v novém tisíciletí došlo k posunu jejího nástupu. V posledních letech si už lékaři zvykli, že největší nárůst pacientů přichází v druhé polovině ledna nebo až na přelomu prvního a druhého měsíce.

„Vánoční a novoroční svátky obvykle přicházející chřipkovou epidemii rozmělní. Lidé nejsou v kolektivech, ať už děti nebo dospělí, takže v tu chvíli se nemoc tak intenzivně nešíří. Za posledních 20 let ale došlo k posunu nástupu chřipky. V současnosti tak epidemie začíná o něco později, v některých zemích třeba až o měsíc, než tomu bývalo před 20 lety,“ vysvětluje Kynčl.

Epidemie se zpožďuje

Proč tomu tak je, v tom zatím vědci nemají jasno. Vyšší teplota v zimních měsících, která se nabízí, v případě chřipky nehraje podle epidemiologů takovou roli.

„Chřipková epidemie začíná klidně i za arktických mrazů, takže u viru chřipky až tak neplatí, co třeba u jiných respiračních virů, kde má teplota o něco vyšší vliv,“ přibližuje Kynčl.

Vliv na vývoj epidemie patrně nemá ani letecká doprava, protože chřipka se po Evropě šířila ještě před jejím rozvojem. Jistou příčinou může být ale vlhkost.

„To je třeba důvod, proč se v tropech a subtropech chřipka vyskytuje celoročně s určitým maximem v době monzunů, kdežto v mírném zeměpisném pásmu v období zimy,“ dodává Kynčl.

V Česku momentálně stejně jako v celé Evropě převládá virus chřipky typu A. Hygienici lidem doporučují, aby se vyhýbali větším kolektivům a hlavně dodržovali základní hygienická pravidla. Tedy kýchat do kapesníku a po cestě hromadnou dopravou si vždy umýt ruce.

Reklama

Související témata:

Doporučované