Hlavní obsah

Epidemie zpomaluje, ale číslo R letí vzhůru. Důvod? Velikonoce

Foto: Jan Mihaliček

Testování na covid-19 mělo o svátcích očekávaný výpadek. Nízký počet testů nyní doběhl číslo R.

Reklama

Často skloňované číslo R hrálo důležitou roli v systému PES. Jeho smyslem je přehledně ukazovat, jestli epidemie brzdí, nebo zrychluje. Jenže když se o svátcích málo testuje, hodnota R později létá nahoru a dolů.

Článek

Reprodukční číslo R vystoupalo na hodnotu 1,05. Číslo udává, kolik dalších lidí nakazí jeden člověk s pozitivním testem na covid-19. Hodnota větší než 1 tedy naznačuje, že epidemie znovu nabírá na obrátkách. Realita je ale opačná, šíření nákazy je podle ministerstva zdravotnictví na ústupu.

V čem tedy tkví rozpor? Hodnotu čísla R zkreslil nízký počet provedených testů o velikonočních svátcích.

Číslo R má být varovným ukazatelem, když se vývoj epidemické situace začne ubírat špatným směrem. Už od čtvrtka přitom jeho hodnota stoupá. V úterý potom poprvé překonala magickou hranici, kdy se mělo nakazit více lidí, než kolik se z nemoci uzdraví. Jenže na vině je spíš nedostatek dat o počtu nakažených z období Velikonoc.

„O Velikonocích se netestovalo a byly nízké hodnoty záchytů. Proto opticky to číslo R roste, protože i když teď v pondělí byl záchyt velmi nízký, přibližně 3 800, tak ho srovnáváme s hodnotami, které byly ještě níž kvůli Velikonocům,“ vysvětluje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Jak se určí R

Odhad čísla R je zapeklitá disciplína. V první řadě je třeba říct, že k němu nevede přesný výpočet, ministerstvo ho pouze odhaduje na základě několika různých údajů. Důležitou roli hraje třeba to, kolik dní je každý nakažený člověk infekční, a právě třeba tato hodnota může být u každého případu jiná. Také proto se údaje o hodnotě čísla R mohou od různých institucí lišit.

Zjednodušené číslo R lze získat tak, že se porovnají počty nakažených přibližně v posledních dvou týdnech. Vzhledem k dosavadnímu poznání o chování nemoci covid-19 je výpočet následující: součet počtu nakažených za posledních sedm dní dělený součtem počtu nakažených 6 až 12 dní zpátky.

Do tohoto výpočtu výrazně promlouvá počet provedených testů. Pokud se málo testuje, situace se opticky zlepšuje, při výpočtu čísla R se ale tento výsledek po několika dnech promítne do zdánlivého zhoršení situace. Důvod je ale jiný, o prodlouženém velikonočním víkendu se zkrátka málo testovalo a tento výpadek teď doběhl číslo R.

Výrazné výkyvy v počtu provedených testů ostatně zaznamenáváme každý týden, nejméně lidí se testuje vždy o víkendu. Číslo R proto v následujících dnech může ještě vzrůst.

„V úterý jsou záchyty nejvyšší, a to z řady důvodů, i logistických. Takže dneska bude o něco vyšší záchyt a to samozřejmě může znamenat, že i přitom zpětném srovnání bude R relativně vysoké, ale postupně se to vyhladí. Relativní pozitivita testů přitom dál klesá, to je důkaz o poklesu epidemie,“ říká Dušek.

ÚZIS proto v pravidelné zprávě o vývoji epidemie covidu-19 doporučuje sledovat čísla z většího odstupu. Při výpočtu se zahrnutím dvou čtrnáctidenních období místo dvou sedmidenních už se hodnota R rovná 0,85. Epidemie tedy zpomaluje, což ukazují jak celkové počty záchytů viru SARS-CoV-2, tak relativní počet pozitivních testů.

Proč se čísla R liší

Ministerstvo zdravotnictví loni v září přestalo zveřejňovat vlastní odhady reprodukčního čísla R. Ačkoliv už nyní ÚZIS opět zveřejňuje hodnotu R ve svém každodenním reportu o vývoji epidemie, Seznam Zprávy přebírají hodnotu R od neformální skupiny Covid19cz. Data ministerstva a data na stránce Seznam Zprávy (viz graf níže) se proto mírně liší.

Reklama

Doporučované