Hlavní obsah

Nemocnice v tigrajském dobytém městě Mekele se plní raněnými

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci etiopské armády bojující s povstalci z oblasti Tigraj.

Reklama

aktualizováno •

Do nemocnic ve středisku severoetiopské oblasti Tigraj proudí zranění a podle Červeného kříže v hlavní nemocnici docházejí základní potřeby.

Článek

Mezinárodní výbor Červeného kříže oznámil, že v nemocnicích v Mekele dochází vybavení, a to včetně gumových rukavic. Není ani dost pytlů pro uložení těl mrtvých. Vláda, etiopská armáda ani Červený kříž zatím neuvedly žádné údaje o počtu padlých nebo raněných. Státní etiopská televize oznámila, že v tigrajském městě Humera bylo nalezeno 70 hrobů, z nichž část jsou masové.

Vláda v neděli zahájila stíhání tigrajských vůdců a na několik z nich vydala zatykače.

V sobotu etiopský premiér Abiy Ahmed oznámil dobytí půlmilionového města Mekele a ukončení armádní ofenzívy proti Tigraji. Tigrajci ale v bojích chtějí pokračovat. Jejich vedení dnes oznámilo v textové zprávě agentuře Reuters, že tigrajské oddíly sestřelily letadlo etiopské armády a zajaly pilota. Podle vůdce Tigrajců měl pilot úkol „bombardovat“. Centrální vláda ani armáda tuto informaci nepotvrdily.

Tigraj je odříznut od telefonického i internetového spojení a informace z něj nelze nezávisle ověřit.

Vůdce Tigrajské lidově osvobozenecké fronty (TPLF) Debretsion Gebremichael po sobotním oznámení dobytí Mekele sdělil agentuře Reuters, že se jeho oddíly stahují z města, ale budou dále bojovat. Vyvolalo to obavy z pokračování bojů, kvůli nimž odešlo do sousedního Súdánu na 44 000 lidí. Odhaduje se, že o život přišly stovky lidí.

Násilí by se mohlo také rozšířit na sousední Eritreu. Jejím hlavním městem Asmarou otřáslo podle amerického ministerstva zahraničí v sobotu večer šest explozí. Povstalci z Tigraje stříleli na Asmaru rakety už dříve. TPFL podle agentury AFP obvinilo ozbrojené síly Eritreje, že vstupují na území Etiopie, ničí uprchlické tábory v oblasti Tigraje a snaží se odvléct na své území lidi, kteří v minulosti z Eritreje uprchli.

Tigraj leží na severu Etiopie a je jedním z jejích autonomních států. Současný konflikt tam propukl 4. listopadu, kdy premiér Ahmed vyslal do Tigraje armádu poté, co vláda obvinila TPLF z krádeže zbraní na vojenské základně a ze zrady.

Reklama

Související témata:

Doporučované