Hlavní obsah

EU přivítala pokrok v brexitu. Britští poslanci jednají o možnosti výsledek vetovat

Europoslanci s výhradami přijali pokrok v brexitu. Premiérka Mayová má přesto problémyVideo: AP

 

Reklama

Europoslanci přijali pokrok brexitových vyjednávání s výhradami. O podobě plánu vystoupení z Evropské unie bude dnes jednat britský parlament - premiérka Theresa Mayová je ale s vlastními poslanci v rozporu.

Článek

Evropský parlament ve středu přivítal pokrok k vyjednávání o odchodu Británie z EU. Obě strany se na něm dohodly minulý týden. Europoslanci zároveň zdůraznili, že Unie by neměla činit kompromisy v otázce práv občanů Unie v Británii.

Brusel s Londýnem dosáhly dohody ve stěžejních bodech. Shodly se například v otázce práv občanů EU v Británii po brexitu nebo finančního vyrovnání mezi oběma subjekty.

S výhradami bylo přijato nedávné prohlášení Davida Davise. Britský ministr pro brexit hovořil o právní nezávaznosti dohody hranice mezi oběma částmi Irska. Poslancům se nelíbil výrok, že zabránění vzniku takzvané tvrdé hranice mezi Irskem a Severním Irskem je spíš „výrok úmyslu” než právně závazný krok.

K projednání dodatku zákona o vystoupení z EU bude ve středu zasedat britský parlament. Pokud bude dodatek schválen, umožní zákonodárcům vetovat finální dohodu o brexitu. S návrhem přišel konzervativec Dominic Grieve a podporu má i u dalších „rebelů” vládnoucí strany a zástupců většiny opozičních stran.

To by mohlo způsobit potíže premiérce Mayové. Ta ani s hlasy poslanců kolem Dominica Grieva nemá v dolní komoře parlamentu většinu. Předsedkyně již tak nepříliš silné vlády by se však ráda dílčí krizi vyhnula a zastánce dodatku se snaží získat zpět na svoji stranu.

Reklama

Související témata:

Doporučované