Hlavní obsah

EU učinila před příletem Bidena vstřícné gesto. Odložila zvýšení cel

Foto: artjazz/Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Evropská unie odložila prudké navýšení dovozních cel na vybrané americké zboží o šest měsíců. S USA bude jednat o řešení nadbytku světové výrobní kapacity oceli a hliníku.

Článek

Spojené státy a Evropská unie se dohodly, že nebudou eskalovat svůj spor ohledně amerických dovozních cel na ocel a hliník. K prudkému navýšení celních sazeb EU tedy zatím nedojde. Obě strany zároveň zahájí formální jednání o řešení nadbytku globální výrobní kapacity oceli a hliníku. Informovala o tom agentura Reuters.

Evropská komise, dohlížející na obchodní politiku Evropské unie, v pondělí oznámila, že odloží zdvojnásobení odvetných cel na motocykly Harley-Davidson, americkou whisky a motorové čluny o šest měsíců. Původně k němu mělo dojít prvního června zároveň s uvalením dovozních cel na další americké spotřební zboží, jako jsou rtěnky či sportovní obuv.

Navzdory oznámení si ale Spojené státy ponechají dovozní cla ve výši 25 procent na ocel a 10 procent na hliník. Budou se také vztahovat na dovoz z Číny, Indie, Norska, Ruska, Švýcarska, Turecka, Japonska, Jižní Koreje a dalších zemí vyvážejících kovy.

Zástupci Bruselu a Washingtonu ve společném prohlášení uvedli, že by jakožto spojenci měli prosazovat vysoké standardy. Měli by prý také přimět země (jako je například Čína) k odpovědnosti za jejich praktiky, které narušují mezinárodní obchod. Do konce letošního roku by obě strany chtěly dospět k řešení nadbytku výrobních kapacit oceli a hliníku, který je do značné míry soustředěný právě v Číně.

Oznámení přichází měsíc před cestou amerického prezidenta Joe Bidena do Bruselu. Bernd Lange, šéf obchodního výboru Evropského parlamentu, uvedl, že Spojené státy by na červnový summit měly dorazit s hmatatelným závazkem oplatit evropské gesto. Jinak by prý evropské navýšení cel bylo opodstatněné.

Krok správným směrem

Navýšením dovozních cel na kovy v roce 2018 chtěla administrativa bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa údajně posílit svou národní bezpečnost. Evropští oceláři, mezi něž patří německý ThyssenKrupp či rakouský Voestalpine, uvedli, že je opatření poškodilo.

EU popírá, že by její vývoz představoval bezpečnostní hrozbu. Na Trumpovo opatření reagovala zavedením vlastních cel na americké produkty v hodnotě 2,8 miliardy eur, včetně motocyklů, whisky nebo například pomerančového džusu.

Tato cla zůstanou nadále platná. Pozastavení jejich prudkého navýšení ale označila asociace výrobců hliníku European Aluminium (například stejně jako sdružení amerických prodejců alkoholu Distilled Spirits Council) za krok správným směrem. Ceny akcií amerického výrobce motocyklů Harley-Davidson stouply po pondělním oznámení o 8 procent, nyní tak dosahují svých nejvyšších hodnot za poslední tři roky.

Americký ústav pro železo a ocel (AISI) podle svého vyjádření doufá, že diskuse mezi Spojenými státy a Evropskou unií povedou k věcným řešením. Zároveň uvedl, že Čína nepředstavuje hlavní příčinu nadměrné výrobní kapacity. Nárůst dovozu prý přišel ze všech regionů.

Podle některých manažerů amerického ocelářského průmyslu se musí evropské vlády navíc zavázat, že přestanou podporovat své výrobce oceli dotacemi a státními investicemi. „Nemůžeme podporovat přístupy, které nevedou k měřitelným pozitivním výsledkům,“ uvedl v prohlášení odbor United Steelworkers, který zastupuje severoamerické pracovníky hutnického průmyslu. „EU je důležitý spojenec, ale v minulosti představovala součást problému, nikoliv součást řešení,“ dodal.

Reklama

Doporučované