Hlavní obsah

Europoslankyně versus policie. Nejdříve rasismus, poté křivé obvinění

Foto: Profimedia.cz

Německá europoslankyně Pierrette Herzberger-Fofanaová.

Reklama

Krátce před tím, než Evropský parlament odsouhlasil usnesení o protestech proti rasismu, údajně došlo k rasově motivovanému policejnímu zákroku proti europoslankyni. To však policie odmítá a žaluje političku z křivého obvinění.

Článek

Incident se údajně odehrál 16. června. Hned následující den vystoupila členka Evropské strany zelených Pierrette Herzberger-Fofanaová na plénu parlamentu, kde celý policejní zákrok popsala. „Ráda bych vás a kolegy informovala, že jsem se stala obětí policejního násilí ze strany belgické policie. Považuji to za akt diskriminace s rasistickými tendencemi,“ zahájila svůj projev německá poslankyně.

„Včera, když jsem opouštěla stanici Brusel-sever, jsem zahlédla devět policistů, kteří obtěžovali dva mladé muže tmavé pleti. Měla jsem v ruce telefon. Incident jsem tak vyfotila, což je legální. Policisté ke mně přišli a vzali mi telefon z ruky. Čtyři z nich mě pak brutálně natlačili na zeď. Sebrali mi kabelku, přitlačili mě ke zdi s nohama od sebe a ponižovali mě,“ popsala policejní zákrok Herzberger-Fofanaová.

Policisté podle výpovědi ignorovali fakt, že je Herzberger-Fofanaová europoslankyně. „Když jsem strážníkovi řekla, že jsem členkou Evropského parlamentu, nevěřil mi, ačkoli měl dva mé doklady. Měla jsem u sebe průkaz Evropského parlamentu a německý pas,“ řekla na půdě parlamentu Herzberger-Fofanaová.

„Podala jsem stížnost, protože nemůžeme ponechat toto policejní chování bez povšimnutí. Tato zkušenost, v době, kdy celý svět sleduje nešťastné důsledky policejní brutality, je pro mě velmi traumatizující,“ dodala. Po incidentu předseda Evropského parlamentu David Sassoli vyzval belgickou premiérku Sophii Wilmèsovou, aby přijala „okamžitá a nezbytná opatření“ a „tento bolestný případ vyřešila co nejdříve“.

Policie tvrzení členky Evropské strany zelených popírá, zahájila však vyšetřování celého incidentu. Policejní sbor odmítá, že by s poslankyní příslušníci zacházeli špatně, a podává na ni žalobu za pomluvu. Policie navíc tvrdí, že má zákrok natočený a poslankyně se „chovala jako malé dítě“.

Pořízené záběry tak mají být hlavním důkazním materiálem ve vyšetřování. Policejní mluvčí v pondělí uvedla, že policisté podali, jako je to běžné, zprávu o incidentu zástupci úřadu státního zastupitelství, který pak „požádal, aby vypracovali oficiální zprávu kvůli slovní urážce“.

„Zveřejnění zprávy o zákroku je prvním krokem k zahájení vyšetřování,“ cituje server Politico mluvčí belgické policie Audrey Dereymaekerovou. Ta dále uvedla, že během incidentu „došlo k problému týkajícího se osobních dokladů paní Herzberger-Fofanaové“ a že politička „byla prohledána kolegyní“. Podle policie europoslankyně při zákroku nekladla fyzický odpor, ale „pobouřila policisty termíny, které použila“. To však europoslankyně odmítá.

„Její totožnost policie nezkontrolovala, protože natáčela, ale protože se zapojila do kontroly jiných osob,“ uvedla mluvčí policie.

Pierrette Herzberger-Fofanaová je první německou europoslankyní tmavé pleti. Bývalá učitelka, lektorka na vysoké škole a odbornice na lingvistiku a africkou literaturu sedí v europarlamentu od roku 2019. Během svého pětiletého mandátu se chce zaměřit na rozvojovou politiku EU, vztahy EU s Afrikou a boj proti všem formám diskriminace. V případě trestního stíhání by se na Herzberger-Fofanaovou nevztahovala poslanecká imunita.

Reklama

Doporučované