Hlavní obsah

Český Eurowag vstupuje na londýnskou burzu. Získá tím asi pět miliard korun

Foto: https://pixabay.com/cs/

Společnost Eurowag vydává 113 milionů akcií (ilustrační foto).

Reklama

Společnost Eurowag v pátek zahájila obchodování svých akcií na londýnské burze. Z původně očekávaných 175 pencí za akcii cenu snížila na 150 pencí. To ocenilo firmu zhruba na miliardu liber.

Článek

Česká společnost Eurowag zažívá důležitý milník. V pátek vstoupila na burzu v Londýně. Cenu akcií ve své primární veřejné nabídce stanovila na 150 pencí za kus. Na základě nabídkové ceny se celková tržní kapitalizace společnosti bude pohybovat na 1,033 miliardy liber.

Debut akcií firmy se očekával ve čtvrtek, s akciemi se ale začíná obchodovat až v pátek. Eurowag doposud počítal s částkou 175 pencí za akcii, která už byla na spodním konci původně zvažovaného pásma.

Společnost vydává 113 milionů akcií. Získá tak hrubý výnos přibližně ve výši 200 milionů eur (5,1 miliardy korun) na podporu růstové strategie firmy. Celková tržní kapitalizace firmy tím dosahuje přibližně 1,03 miliardy liber (30,85 miliardy korun).

Dnešní den je pro společnost Eurowag vzrušujícím milníkem.
Martin Vohánka, zakladatel společnosti Eurowag

„Dnešní den je pro společnost Eurowag vzrušujícím milníkem. Jako společnost kótovaná na burze budeme moci lépe využít významné příležitosti, které před společností Eurowag leží, k urychlení našich růstových plánů a k budování naší pozice jedné z předních a nejrychleji rostoucích celoevropských integrovaných platforem pro platby a mobilitu zaměřených na odvětví komerční silniční dopravy,“ uvedl zakladatel Eurowagu Martin Vohánka.

Společnost očekává, že za předpokladu splnění podmínek přijetí a dalších podmínek bude způsobilá pro zařazení do indexů FTSE UK.

Firmu Eurowag založil v roce 1995 pod názvem W.A.G. podnikatel Martin Vohánka, který patří k nejbohatším Čechům. Časopis Forbes na začátku roku jeho majetek odhadoval zhruba na 7,5 miliardy korun. Služby Eurowagu, které zahrnují tankování, mýtné, vracení daní, správu vozového parku či finanční služby, využívá přes 350 000 vozidel zhruba ve 30 zemích Evropy, Asie a Blízkého východu.

Eurowag loni hospodařil se ziskem před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) zhruba 57 milionů eur (1,45 miliardy korun), což byl proti předchozímu roku nárůst o 22 procent. Čisté tržby dosáhly 125,5 milionu eur (3,2 miliardy korun) a zisková marže 46 procent.

Vohánka měl před vstupem firmy na burzu v Eurowagu podíl 59,1 procenta, dalších 32,67 procenta měla na konci loňského roku společnost soukromého kapitálu TA Associates.

Reklama

Doporučované