Hlavní obsah

Evropská observatoř nabídne lístky na zatmění Slunce

Evropská jižní observatoř nabídne lístky na zatmění Slunce.Video: Reuters

 

Reklama

Fanoušci astronomie získají jedinečnou příležitost sledovat úplné zatmění Slunce. Observatoř La Silla nabídne sedm set lístků na sledování tohoto vzácného úkazu. Další zatmění Slunce se odehraje v červenci 2019. Cena jedné vstupenky je 200 eur, v přepočtu 5100 korun.

Článek

V ceně lístku je doprava na horu La Silla v poušti Atacama, na které observatoř stojí již od 70. let minulého století, a prohlídka s odborným výkladem. Vstupenku na unikátní sledování úplného zatmění Slunce 2. července 2019 získá nejrychlejších 700 zájemců.

„Bude to jediná příležitost sledovat úplné zatmění Slunce z některé z observatoří ESO na dalších 212 let,” uvedla Evropská jižní observatoř, jejíž členem je od roku 2007 i Česká republika.

Komplex La Silla se nachází asi 600 kilometrů severně od Santiaga de Chile na pouštní hoře o výšce 2400 metrů nad mořem.

Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže jej částečně nebo zcela zakryje. Taková situace může nastat jen tehdy, pokud je Měsíc v novu. V případě úplného zatmění dochází na zastíněné části Země k výraznému setmění a ochlazení, kolem Měsíce zakrývajícího Slunce je vidět výrazná záře sluneční koróny, na obloze se objeví hvězdy i některé planety a jev mohou doprovázet také neobvyklé reakce zvířat.

Tyto průvodní jevy v některých kulturách v minulosti vedly ke spojování události s náboženstvím a přisuzování mystických významů. V moderní době jsou však duchovní významy zatmění Slunce většinou odmítány v důsledku snadnosti pochopení jeho příčin.

Reklama

Doporučované