Hlavní obsah

Kde v Evropě už povolují šrouby a kde ještě strategii konce ani neznají?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Už dlouhé týdny zůstávají evropské státy ochromené řadou opatření proti šíření koronaviru. Stejně jako se v jednotlivých zemích liší vývoj epidemie, jsou různé i plány na návrat do normálu.

Článek

Přinášíme stručný přehled aktuální situace v evropských státech ohledně koronavirových opatření.

Španělsko pustilo ven jen děti

V neděli začal opatření uvolňovat co do počtu nakažených nejpostiženější stát celé Evropy. Ve Španělsku od neděle mohou ven děti do 14 let. Do té doby nesměly ven vůbec.

Tamní vláda o tomto kroku rozhodla už před týdnem, dosavadní vývoj situace v zemi kabinetu nedal důvod na tom něco měnit. V neděli Španělsko zaregistrovalo nejnižší nárůst nových mrtvých s nemocí covid-19 za více než měsíc, za den zemřelo 288 lidí. Směrem dolů se v posledních dnech pohybuje i křivka zobrazující nové potvrzené případy nákazy. Pokud to takhle půjde dál, vláda plánuje 2. května uvolnit opatření pro vycházení všech.

Krizový režim ve Španělsku nicméně zůstává velmi přísný. Děti mohou ven jen na hodinu denně a nesmí se vzdálit dál než kilometr od svého bydliště. Dospělí mohou vycházet jen za prací nebo na nákup.

Itálie ještě nemá konkrétní „jízdní řád“

Stát s druhým nejvyšším počtem nakažených v Evropě ví zatím jen to, že 4. května začne postupné uvolňování, kdy začne fungovat průmyslová výroba a „rozšíří se svoboda pohybu“. Na konci tohoto víkendu to předestřel italský premiér Giuseppe Conte.

Konkrétní plán uvolňování, jak ho známe například u nás, ale zatím Italové nemají. Conte řekl deníku La Repubblica, že konkrétní kroky oznámí vláda „zkraje tohoto týdne“.

Francie za 14 dní otevře i školy

O něco moudřejší jsou z předběžných zpráv o vracení se do normálu ve své zemi občané třetího nejzasaženějšího státu Evropy. Prezident Emmanuel Macron už Francouzům prozradil, že uvolňování karantény začne 11. května, kdy by se měly otevřít obchody a školy, přičemž docházka nebude povinná.

Macron svůj plán už minulý týden debatoval s francouzskými starosty. Premiér Édouard Philippe by měl „strategii konce“ prezentovat poslancům už v úterý.

Do škol se už vrací děti v Norsku a Dánsku

Už dnes se do škol vrátili norští školáci ročníků prvního stupně základních škol. Přesně před týdnem se v zemi otevřely i školky.

V obou případech výuka probíhá ve skupinách do 15 dětí. Do škol podle místního tisku děti přišly bez roušek, sedí však v lavicích po jednom.

Už v půlce dubna se ve velmi podobném režimu otevřely i školy v Dánsku.

Minimálně do 13. května mají naopak zůstat školy i knihovny zavřené v sousedním Finsku. Poslední nejmenovaná skandinávská země je pak zcela odlišná. Školy, restaurace a bary se ve Švédsku totiž ani nezavřely.

Švýcaři se už mohou nechat profesionálně ostříhat

Dneškem se situace mění i ve Švýcarsku, kde se nově otevírají kadeřnictví, květinářství, obchody s potřebami pro kutily a zahradnictví.

Školy se mají otevřít 1. května a bary a restaurace zůstanou zavřené minimálně do 8. června.

V Německu nově platí povinnost nosit roušky

Německo už dříve otevřelo některé provozovny nad rámec obchodů s potravinami, léky a drogerií. Dnes nicméně začala ve všech spolkových zemích platit povinnost nosit roušky v obchodech a veřejné dopravě.

Shromažďování lidí je nadále limitováno maximálním počtem dvou osob pohromadě a zavřené zůstávají i školy. Úřady mají situaci přehodnotit tento čtvrtek.

Rakušané zajdou do hospody možná už v půlce května

Jednou z prvních evropských zemí, které začaly opatření uvolňovat, je Rakousko.

Mnoho provozoven včetně škol, restaurací a barů zůstává zavřených. Na veřejnosti se smí sejít skupina o maximálně pěti lidech. Velké uvolňování restrikcí je ale v Rakousku už na dohled. Úřady plánují otevřít všechny obchody 2. května a restaurace asi v půlce téhož měsíce.

Slovensko uvolňuje podobně jako Česko

První fázi uvolnění spustilo v půlce minulého týdne Slovensko. Jako první se otevřely menší prodejny, vnější sportoviště a tržiště a některé další provozovny.

Celkem naši východní sousedé plánují čtyři fáze uvolňování, podobně jako česká vláda. Druhá fáze začne až 6. května.

Poláci mohou stále jen do lesa a na nákup

Minulý týden Polsko povolilo vycházky do lesů a parků. Souběžně s tím byly navýšeny limity na maximální počty lidí v jednom obchodě.

Školy zůstávají nadále zavřené stejně jako hranice a nezmění se to minimálně do 3. května.

Belgičané za týden vyrazí pro materiál na roušky

Obchody s látkami, aby si lidé mohli pořídit materiál na roušky, které nově musí nosit všichni nad 12 let ve veřejné dopravě, se 4. května otevřou v Belgii.

Ostatní obchody se mají otevřít o týden později a školy za dalších 7 dní 18. května. Restaurace a kavárny plánuje Belgie otevřít nejdříve 8. června.

Do 4. května čeká Maďarsko, Belgie i Řecko

Dvojice dalších zemí se rozhodne, co dál, až po 4. květnu. V pátek svůj záměr začít uvolňovat plošná omezení po 4. květnu oznámil maďarský premiér Viktor Orbán. Omezení pohybu prodloužila do 4. května i řecká vláda, víc o následujícím vývoji měl podle přehledu Sky News šéf vlády Kyriakos Mitsotakis říct už dnes, je ale pravděpodobné, že rozhodnutí odloží.

Reklama

Doporučované