Hlavní obsah

Evropské státy zakládají společnost Instex. Chtějí tak obejít sankce USA vůči Íránu a dále rozvíjet obchod

Evropské státy chtějí obcházením amerických sankcí zachránit jadernou dohodu s Íránem.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, AP, Reuters

 

Reklama

Německo, Francie a Británie se chystají systematicky obcházet sankce USA vůči Íránu. Chtějí tak zachránit jadernou dohodu, kterou s Íránem uzavřely v roce 2015. Podle vyjádření německého ministra zahraničí Heika Maase na ministerském setkání v rumunské Bukurešti vzniká společnost, skrze niž bude možné rozvíjet obchod mezi Evropou a Íránem. A to navzdory tomu, že banky kvůli hrozbě postihu ze strany USA odmítají převádět do Íránu peníze. Podle Washingtonu to nebude mít dopad na tlak, který Spojené státy na Írán vykonávají.

Článek

Evropské země dlouhodobě mluví o potřebě zachovat jadernou dohodu s Íránem, kterou s ním podepsaly Spojené státy, Čína, Francie, Německo, Rusko a Velká Británie. Teherán se v ní výměnou za zrušení mezinárodních sankcí zavázal výrazně omezit svůj jaderný program.

Dohodu však ohrozil americký prezident Donald Trump, když loni v květnu oznámil, že Spojené státy jednostranně obnovují sankce. Jaderná dohoda s Íránem totiž podle Trumpa mír nepřinesla a země prý stále pracuje na vývoji jaderných zbraní. Krok USA kromě Francie, Německa a Británie kritizovala i EU. Írán od loňského obnovení amerických sankcí několikrát pohrozil, že od dohody odstoupí.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano ale ve středu prohlásil, že Írán zatím jadernou dohodu navzdory znovu zavedeným americkým sankcím dodržuje. Potvrdil tak úterní prohlášení amerických tajných služeb, které prezident Trump na Twitteru označil za „naivní“.

Účelově založená společnost ponese název Instex. Sídlit bude na francouzském ministerstvu financí v Paříži a do jejího čela se postaví německý bankéř Per Fischer. Společnost umožní evropským podnikům navzdory americkým opatřením rozvíjet obchod s Íránem. Ten tak bude moci zásobovat Evropu například ropnými produkty, evropské podniky na oplátku do Íránu budou moci vyvážet léky, potraviny a průmyslové výrobky. Americké postihy za finanční transakce do Íránu tak toto opatření umožní obcházet.

Ministr zahraničních věcí Mike Pompeo již v září prohlásil, že Spojené státy obcházení sankcí nebudou tolerovat. První reakce USA je ale klidná – mluvčí ministerstva zahraničí USA podle agentury Reuters nepředpokládá, že by evropské snahy měly jakýkoli dopad na maximální hospodářský tlak USA.

Írán na opatření evropských zemí zareagoval zdrženlivě. „V zásadě je samozřejmě chvályhodné, že se EU staví proti americkým sankcím,“ prohlásil dnes náměstek íránského ministra zahraničí. Je ale podle něj třeba vyčkat, jak bude společnost Instex fungovat a zřídit také obdobnou instituci na íránské straně.

Reklama

Doporučované