Hlavní obsah

Exodus po sjezdu ČSSD: Netolický nebude kandidovat, další opouštějí stranu

Foto: facebook.com/martin.netolicky.9

Pardubický hejtman Martin Netolický.

Reklama

Kandidátka ČSSD v Pardubickém kraji přišla o tamního hejtmana Martina Netolického. Na své místo na listině se rozhodl rezignovat po víkendovém sjezdu strany.

Článek

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) oznámil, že stahuje kandidaturu ve volbách do Poslanecké sněmovny. Původně chtěl v říjnových volbách podpořit stranu na 19. místě kandidátky. Důvodem je výsledek sjezdu strany, který se uskutečnil minulý týden.

„Po zvážení všech osobních i politických souvislostí jsem dospěl k názoru, že místo uvolním dalším v pořadí,“ uvedl Netolický, který v čele Pardubického kraje stojí už od roku 2012.

Hejtman Netolický vyjádřil před sjezdem veřejně podporu Tomáši Petříčkovi jako kandidátovi na předsedu stranu. Petříček ale neuspěl.

Netolický uvedl, že dá šanci koncepci, která na sjezdu zvítězila a získala podporu většiny delegátů. Strana by podle něj měla mluvit jedním hlasem nejen v rámci vedení, ale také hlasy kandidátů do sněmovních voleb.

„Své rozhodnutí jsem už zaslal na krajský sekretariát ČSSD a také do rukou předsedy krajského předsednictva Janu Chvojkovi,“ uvedl a dodal, že se chce dál naplno věnovat práci pro Pardubický kraj.

Chvojka uvedl, že ho rozhodnutí Netolického mrzí. „Jeho jméno bylo velkou posilou kandidátky ČSSD v Pardubickém kraji. Ale věřím, že náš tým uspěje, i když budeme hrát v oslabení,“ řekl Chvojka.

Končí i Böhnisch a Černý

Netolický není jediný, kdo už svým způsobem vyjádřil nesouhlas s výsledkem sociálnědemokratického sjezdu. Někdejší dlouholetý poslanec a nynější ředitel Krkonošského národního parku Robin Böhnisch na Facebooku v příspěvku jen pro přátele oznámil, že s jistou lítostí po třiadvaceti letech řady členů ČSSD opustil.

„Patřil jsem do ČSSD Vladimíra Špidly a Bohuslava Sobotky. A ta už neexistuje. Ať žije sociální demokracie!“ napsal.

Rozhodnutí opustit stranu po sjezdu uzrálo i v bývalém poslanci Karlu Černém, který za ČSSD seděl ve Sněmovně v letech 1998 až 2017. Měl pozastavené členství a po víkendovém sjezdu se ho rozhodl ukončit úplně.

„Moc mě to mrzí, bylo to těžké rozhodnutí, ale toto už není sociální demokracie, do které jsem před 28 lety vstupoval. Lidé, kterých jsem si vážil, jako Bohuslav Sobotka, Vladimír Špidla a především někdejší místopředseda Pavel Novák, tam už nejsou,“ řekl Seznam Zprávám Černý.

Reklama

Doporučované