Hlavní obsah

Experti radí, jak si nenechat rostoucími cenami vyluxovat úspory

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny dál rostou. V letošním červenci dosáhly na úroveň 3,4 procenta, tedy nejvýš za poslední rok. Podle ekonomů se inflace v Česku dotkne všech. Mají však několik rad, jak ochránit peníze, aby neztrácely hodnotu.

Článek

Inflace luxuje peníze na bankovních účtech. V červenci dosáhla jedné z nejvyšších hodnot za posledních několik let.

Růst cen dopadá podle ekonomů spíš na chudší. Peníze, které ztrácí na hodnotě, utrácejí jak chudí, tak bohatí, ale bohatí mívají lepší přístup k tomu, jak se proti ztrátě hodnoty peněz bránit, říká hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

S tím, jak inflace roste, roste i ‚poplatek‘ za to, že má klient v bance peníze uložené.
Petr Bartoň, hlavní ekonom Natlandu

Podle slov ekonoma existuje několik způsobů, jak spravovat vlastní peníze a vyhnout se ztrátě jejich hodnoty.

Nemít peníze v bance

„Když je inflace nulová, tak tolik nevadí, že ani na spořícím účtu žádné úroky nepřibudou. Ale s tím, jak inflace roste, roste i ‚poplatek‘ za to, že má klient v bance peníze uložené,“ říká Petr Bartoň, hlavní ekonom Natlandu.

Co výrazná inflace znamená pro řadové Čechy?

Češi se musí připravit na inflaci, jakou dlouho nezažili. „Tím hůře jim bude, že se nyní potkají citelná inflace s velmi chabě úročenými vklady v bankách. Běžné spoření tak bude představovat nejrychlejší cestu do chudoby. Citelná inflace bude totiž úspory rychle požírat,“ vysvětlil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Bude tedy pokračovat enormní zájem Čechů o investice do nemovitostí. S růstem inflace však dojde také k růstu sazeb ČNB a k růstu sazeb hypoték. Hořká kombinace dále zdražujících nemovitostí a zdražujících hypoték učiní vlastní bydlení nedostupné pro širší skupinu Čechů.

To potvrzuje také Martin Pohl, makroekonomický analytik Generali Investments CEE. „Nejefektivnějším způsobem ochrany je nákup inflačních dluhopisů, jejichž nominální hodnota či kupon se upravují v závislosti na vývoji indexu spotřebitelských cen. Dostupnost těchto nástrojů je ovšem na českém trhu omezená,“ říká odborník.

Investice, lék proti inflaci

Jako méně dokonalé zajištění lze ale podle Pohla doporučit aktiva, jako jsou akcie a nemovitosti.

„V praxi hodnota reálných aktiv podléhá řadě jiných vlivů, jako je třeba měnová politika centrálních bank či očekávání investorů, což z nich dělá nástroje vhodné pro dlouhodobé investory,“ vysvětluje analytik.

Co za vyšší inflací stojí?

Z velké části jde o dozvuk pandemie. Celý svět dohání ztracený loňský rok. „Snaží se dohnat ve výrobě, co loni zameškal. Najednou chce vyrábět auta rychleji, stavět rychleji, takže chybí čipy do aut nebo stavebniny. Ty se nestíhají vyrábět i proto, že ve fabrikách stále až donedávna byla uplatňována striktní protipandemická opatření. Ta výrobu zpomalovala. A zdražovala,“ komentuje důvody rostoucí inflace Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Situaci nepomáhá ani přepravní krize. Chybí přepravní kontejnery. V Asii se omezuje nakládka kvůli protipandemickým opatřením v přístavech, nyní opět v souvislosti s delta mutací covidu.

Myslet na budoucnost

Pokud běžný člověk nechce jít cestou obrany hodnoty peněz, má ještě jednu možnost. Inflace zdražuje budoucí spotřebu. Tu současnou moc nezdražuje – v době, kdy se inflaci za proběhlý měsíc se zpožděním dozví, dílo už je vykonáno. Budoucí drahou spotřebu ale může zlevnit tím, že ji uspíší a že ji z budoucna přenese do dneška.

Je zde okno, kdy lze věci, které jsme si chtěli koupit až za nějaký čas, koupit dnes ‚se slevou‘.
Petr Bartoň, hlavní ekonom Natlandu

„Cena mnohých materiálů je na dvojnásobku proti době před covidem, a to se prostě v budoucnu musí projevit v cenách finální produkce. Zatím ještě ne plně – a proto je zde okno, kdy lze věci, které jsme si chtěli koupit až za nějaký čas, koupit dnes ‚se slevou‘, ještě než se výrobní náklady plně projeví,“ vysvětluje na příkladu ekonom Petr Bartoň.

Investovat volné peníze do komodit doporučuje také Martin Pohl, makroekonomický analytik Generali Investments CEE. „Ropa, kovy či zemědělské produkty budou korelovány s inflací, ale i tady se investoři musí připravit na vysokou míru kolísání hodnoty a úzkou provázanost s nabídkovými faktory a globálním hospodářským cyklem,“ sdělil.

Výrazně vyšší riziko dle jeho slov tvoří aktiva typu kryptoměny nebo drahé kovy. „Jejich volatilita je příliš vysoká, citlivost na inflaci minimální a pochybná“, říká Martin Pohl, makroekonomický analytik Generali Investments CEE.

Pojistka inflace

A i když nelze spotřeba přenést v čase do „levnějšího“ dneška, i tak se lze proti rostoucím cenám pojistit.

„Pokud člověku někdo něco dluží, měl by si do smlouvy zajistit ‚inflační doložku‘, že mu bude splacena dlužná částka a úrok v reálných korunách, tedy po přičtení inflace mezi dneškem a okamžikem splacení,“ radí hlavní ekonom skupiny Natland.

V některých případech může být výhodné se dokonce více zadlužit.
Petr Bartoň, hlavní ekonom Natlandu

Neočekávaná vyšší inflace totiž vždy zvýhodňuje dlužníka, který svůj dluh může splatit znehodnocenými penězi.

„Z toho také plyne, že pokud je člověk na straně dlužníka a čeká rostoucí inflaci, je lepší se inflačním doložkám vyhnout. V některých případech může být výhodné se dokonce více zadlužit. Inflace totiž půjčku dokáže zlevnit. Při dnešním hypotečním indexu 2,1 procenta a inflaci 3,4 procenta je reálná úroková sazba z hypoték (na dobu fixace) -1,3 procenta. Tedy záporná,“ vysvětluje Petr Bartoň pro Seznam Zprávy Byznys.

Reklama

Doporučované