Hlavní obsah

Expolicista slíbil seniorům pomoc z dluhových pastí. Nakonec přišli o majetky

Záhady Josefa Klímy: Bývalý policista sliboval seniorům, že jim pomůže z dluhových pastí. Nakonec ale přišli o majetky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Případ se už dostal k soudu. Postižené rodiny však dosáhly jen minimálních úspěchů.

Článek

Zhruba před rokem jsme vysílali reportáž o bývalém policistovi Josefu Záhorovi, jenž už coby majitel realitní kanceláře postavil svůj byznys částečně i na tom, že nabízel své služby lidem, kteří se kvůli dluhům dostali do pasti. Hrozilo jim, že přijdou o své nemovitosti.

Mezi jeho klienty patřila i rodina Šorejsových. „My jsme mu věřili. Protože on přišel, podal si ruce jako férový člověk,“ popisuje okolnosti prvního setkání čtyřiaosmdesátiletý Miroslav Šorejs. Je vdovec. Před pár lety, ještě za života manželky, daroval jedné z dcer (Janě) pozemek sousedící s jejich domem. Chtěla si tam postavit vlastní bydlení. Jenže jak se ukázalo, dcera byla zadlužená a po pozemku okamžitě skočili exekutoři. Hrozilo, že rodina o pozemek přijde. A právě v té chvíli se zčistajasna objevil Josef Záhora.

Brali ho téměř jako spasitele. Záhora zaplatil dluhy jejich dcery ve výši půl milionu korun a jim spadl kámen ze srdce, že o pozemek nepřijdou. Klid ale netrval dlouho. Díky smlouvě o zajišťovacím převodu práv, kterou s jejich dcerou Josef Záhora sepsal, o pozemek nakonec stejně přišli. I když mu rodina nakonec půjčené peníze vrátila, on už na ně zpátky pozemek nepřevedl a prodal ho v dražbě.

Šorejsovi měli za to, že je Záhora jednoduše podfoukl, a tak podali na policii trestní oznámení.

Podobně postupovaly i dcery paní Vojenčiakové. Na policii se obrátily poté, co jejich matka zemřela a ony zjistily, že dům, ve kterém žila do své smrti, jí vlastně dávno nepatřil.

I paní Vojenčiaková byla předlužená. Josef Záhora opět nabídl pomocnou ruku. Sehnal 390 tisíc na uhrazení dluhů, ale dům si opět nechal přepsat jako pojistku na svou firmu. Jenže důchodkyně mu pochopitelně v šibeniční lhůtě 3 měsíců nebyla schopná peníze vrátit, a tak o nemovitost přišla.

Záhora ji tam sice, prý ze soucitu, ještě nechal dál bydlet za 5 tisíc korun měsíčně, ale když zemřela, dům prodal téměř za milion.

Případ rodiny Šorejsových i paní Vojenčiakové řešil soud víc než rok. Proběhla řada soudních jednání, kdy se Josef Záhora snažil obhájit proti obžalobě z podvodu.

Letos na konci října soud konečně vynesl rozsudek. Za jednání vůči rodině Šorejsových ho potrestal 18 měsíci podmíněně za podvod s tím, že má peníze vrátit. O pozemek však rodina asi definitivně přišla, protože dnes má už nového majitele.

Pokud jde o případ Vojenčiakové a jejích dcer, tam soud žalobu zamítl. Soudkyně sice při vynášení rozsudku konstatovala, že z počínání pana Záhory vůči důchodkyni bylo zjevné, že mu šlo především o to dostat se k nemovitosti, ale na výrok o vině nenašla v podkladech od obžaloby dostatek důkazů. Dcery po paní Vojenčiakové tak odkázala s jejich nároky na náhradu škody do civilního řízení.

Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozhodnutí, zda proti rozsudku podá odvolání. To Josef Záhora se odvolal hned v soudní síni, takže případ bude pokračovat dalším dějstvím u odvolacího soudu krajského.

Ani Šorejsovi se tedy zatím nemohou příliš radovat. Dokud nebude vynesený pravomocný rozsudek, jistého není nic. Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované