Hlavní obsah

Extrémní stupeň ohrožení. Řidiči natočili plameny v bezprostřední blízkosti kalifornské dálnice

Řidiči natočili šlehající plameny u Los AngelesVideo: AP

 

Reklama

Stovky objektů na jihu Kalifornie lehly popelem. Téměř 200 tisícům obyvatel byla nařízena evakuace.

Článek

Řidiči na dálnici v Los Angeles zachytili pustošivé požáry, které od tohoto týdne sužují jih Kalifornie. Plameny ohrožují i Bel Air, jednu z luxusních čtvrtí Los Angeles, informovala agentura AP. České Ministerstvo zahraničních věcí vyzvalo na svých webových stránkách občany, aby v souvislosti s požáry v jižní Kalifornii zvážili cesty do postižených oblastí. „Dálnice a další silniční komunikace jsou buď uzavřeny, či se potýkají s dopravními zácpami v souvislosti s evakuací obyvatel. Navíc je třeba počítat s častými výpadky dodávek elektrické energie a komunikačních sítí,” varoval Černínský palác.

Podle počtu obdržených nahlášení požárů v Kalifornii se jedná o extrémní stupeň ohrožení. Situaci komplikuje silný, suchý a teplý vítr, který v poryvech dosahuje rychlosti až 130 kilometrů za hodinu. Kvůli němu vyhlásila kalifornská agentura lesnictví a protipožární ochrany nejvyšší, purpurový stupeň nebezpečí, který ještě nikdy nevydala, informovala AP.

Úřady hlásí, že stovky budov lehly popelem, téměř dvě stě tisíc lidí se muselo evakuovat. Škody se podle prvních odhadů zatím pohybují v řádech milionů dolarů, hasičům se ale stále nedaří dostat plameny pod kontrolu.

Kalifornie se dosud vzpamatovává z těžkých požárů, které ji kvůli velkým suchům zachvátily již v říjnu. Tehdy zemřelo v severokalifornské vinařské oblasti přes 40 lidí.

Reklama

Doporučované