Hlavní obsah

Facebooku unikla data 500 milionů uživatelů včetně Čechů

Foto: Profimedia.cz

Údaje 533 milionů uživatelů se objevily na hackerském fóru.

Reklama

Ze sociální sítě Facebook před lety unikla osobní data více než 500 milionů uživatelů. Včetně téměř 1,4 milionu uživatelů z Česka. Teď jsou volně dostupná na internetu, kde je mohou zneužít hackeři.

Článek

Podle Facebooku byla chyba, která únik způsobila, opravena už v roce 2019. Přestože jde zřejmě o několik let stará data, únik ukazuje na nedostatečné zabezpečení uživatelských údajů na sociální síti Facebook. Technologická společnost přitom disponuje miliardami osobních informací. Bezpečnostní experti se obávají, že nezáleží na tom, zda jsou data zastaralá. Kybernetičtí zločinci je mohou zneužít i tak.

O kauze jako první informoval zpravodajský web Business Insider, podle kterého byla zveřejněna soukromá data 533 milionů uživatelů ze 106 zemí. Jedná se o telefonní čísla, přihlašovací údaje a celá jména uživatelů, e-mailové adresy nebo data narození. Soubor dat sdílel v sobotu na hackerském fóru neznámý uživatel.

Z Česka by se mělo jednat o 1 375 988 účtů s detaily jako jméno, Facebook ID, datum narození, telefonní číslo, e-mail a podobně.

Společnost Facebook se potýká s úniky informací a nedostatečným zabezpečením roky. V roce 2018 musela deaktivovat funkci, která umožňovala hledání uživatelů prostřednictvím telefonních čísel.

Stalo se tak poté, co britská analytická společnost Cambridge Analytica získala přístup k datům 87 milionu uživatelů bez jejich vědomí či souhlasu. Facebook v minulosti také vývojářům aplikací umožňoval přístup k informacím nejen o uživatelích dané služby, ale i o jejich přátelích. Podle amerických médií využila společnost Cambridge Analytica tajně získaná data i při spolupráci s volebním týmem bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Aféra tehdy otřásla důvěrou klientů Facebooku a způsobila pád cen akcií firmy.

V prosinci 2019 zase ukrajinský bezpečnostní odborník oznámil, že na internetu objevil databázi se jmény, telefonními čísly a přihlašovacími údaji více než 267 milionů uživatelů Facebooku. Naprostá většina zasažených uživatelů pocházela ze Spojených států. Zatím není jasné, zda aktuální soubor dat souvisí i s tímto únikem.

„Jde o starý únik dat, který byl nahlášen v roce 2019,“ uvedla podle agentury AP v prohlášení firma Facebook. „Zjistili a opravili jsme tento problém v srpnu 2019.“

Reklama

Doporučované