Hlavní obsah

Fakta: Hospitalizace ukazují skutečný stav epidemie

Česko se ocitlo v průšvihu. Počet nově zjištěných osob s koronavirem exponenciálně roste, ovšem denní nárůst pozitivních testů není jediná křivka, která v souvislosti s epidemií onemocnění covid-19 stoupá.

Reklama

Článek

Za čtvrtek přibylo pozitivně testovaných 5394. Jde znovu o nejvyšší dosavadní nárůst.

Mezi další klíčová čísla ale patří i počty a poměry hospitalizovaných a ty rychlým tempem rostou také. Konkrétně poměr lidí v nemocnicích vůči aktuálně pozitivním nám může dokreslit obrázek současného stavu, který zakrývají limitující kapacity testování.

Testovací kapacity jsou teď vyčerpané

V minulosti totiž statistici a odborníci avizovali, že denní počty se dostanou až k deseti tisícům případů. To se ale nestalo a momentálně jsme svědky posledního největšího nárůstu 5394 případů. To je pochopitelné, protože nyní počty provedených testů kolísají mezi osmi tisíci (o víkendech) a 24 tisíci (ve všedních dnech).

Osm tisíc testů samozřejmě nemůže odhalit deset tisíc nakažených a i v nejvíce exponovaných dnech by jejich poměr musel být zhruba 50 %. Jinými slovy, testovací kapacity jsou v tuto chvíli vyčerpané.

K odhalení deseti tisíc případů by bylo potřeba zhruba 60 tisíc testů, ale laboratoře jich provádějí něco přes třetinu. Proto nyní zbývá masa nakažených lidí, u kterých nebyla infekce oficiálně diagnostikována a o které se zmiňoval v úterý na půdě Senátu šéf ÚZIS Ladislav Dušek: „Nemá cenu si hrát na to, že tady nejsou, a do scénářů je zařazujeme v různém objemu. Zatím to vypadá, že ta bezpříznaková, nediagnostikovaná a nepodchycená masa lidí nejsou lidé polymorbidní a senioři. Kéž by to tak vydrželo.“

Obrázek mohou dokreslit hospitalizace

Ze všech těchto odhalených pozitivních případů je pak podle Ministerstva zdravotnictví momentálně hospitalizováno okolo čtyř procent. Toto číslo od konce září vzrostlo o jedno procento a na vyšší hodnotě už zůstalo.

Když navíc současné hospitalizované srovnáme s pozitivními případy před sedmi dny – to je u těžších případů medián doby od prvních příznaků po hospitalizaci podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) –, dokonce získáme číslo 5,8 %. Hlavně je na něm ale znovu vidět, že v poslední době roste.

Takový růst může naznačovat dvě věci. Procento hospitalizací se ve skutečnosti nezvyšuje, ale testovací kapacity jsou nedostačující, a neodhalených případů je tím pádem mnohem více. Nebo epidemie začíná pronikat do rizikových skupin, u kterých je nutnost hospitalizace vyšší.

A data ukazují, že jde o kombinaci obojího. Detailní pohled na vývoj počtu testů ukazuje, že od začátku září nepřekročily hranici 24 tisíc. Zároveň vidíme, jak se od poloviny srpna nákaza šíří z mladších skupin do starších. Podíl osob starších 65 let se od poloviny září zvyšuje, z dřívějších devíti procent ze všech nakažených jich je nyní už 13 procent a z grafu je zřejmé, že růst stále pokračuje.

Co bude dál?

Pokud se zaměříme výlučně na počty hospitalizovaných osob, jejich růst se pohybuje po exponenciále s tím, že zhruba každé dva týdny se jejich počet přibližně zdvojnásobí. V tuto chvíli lze počítat s tím, že aktuálních 1800 pacientů za dva týdny naroste na 3600. A za další dva týdny jich může být více než 7000, pak 14 000 atd.

O vývoji počtu pacientů ve vážném stavu hovořily Seznam Zprávy s hlavním epidemiologem IKEM Petrem Smejkalem. „Pokud trend bude pokračovat, tak se do konce října ztrojnásobí. Zhruba každých čtrnácti dní se to zdvojnásobuje. Když je dneska zhruba 300 lidí, tak ne do konce října, ale v první polovině listopadu těch lidí ve vážném stavu bude tisíc,“ předpovídá lékař.

Když ještě jednou zachytíme počty hospitalizovaných pacientů s covidem-19 v křivce a zároveň přidáme predikci založenou na současném tempu, ukáže se, jak dramatický nárůst hrozí. V grafu níže je vidět, jak sice tvar křivky zůstává stejný, ale mění se měřítko na ose y.

Reklama

Doporučované