Hlavní obsah

Jak kandidáti čarují s fakty. Seznam Zprávy ověřily některé jejich výroky

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš se dnes poprvé utkal se svými soupeři v prezidentské debatě.

Reklama

První kolo prezidentských voleb se blíží, kandidáti se dnes střetli v poslední debatě. Seznam Zprávy zmapovaly, zda a jak často největší favorité ve svých vystoupeních nemluvili pravdu.

Článek

Již zítra budou moct obyvatelé České republiky rozhodovat o příští hlavě státu. O jejich přízeň se až donedávna ucházelo celkem devět kandidátů, kteří kromě vlastních marketingových kampaní využívali také mediální prostor. Často však neříkali úplnou pravdu, mimo jiné i u potenciálně negativních témat, která se s jejich jménem v poslední době řešila.

Seznam Zprávy se proto rozhodly posoudit pravdivost vybraných výroků. Vycházely přitom z podobných parametrů, jaké používá například factcheckingová platforma Demagog.cz. Vzhledem k množství výroků a kandidátů ale připadalo v úvahu podrobné ověření jen u zásadních témat tří adeptů, kterým dávají předvolební průzkumy a sázkové kanceláře největší šance na úspěch: Petra Pavla, Danuše Nerudové a Andreje Babiše.

Jeden z favoritů – Andrej Babiš – se ale zatím žádné debaty kandidátů nezúčastnil, a není proto možné pravdivost jeho výroků hodnotit. Seznam Zprávy si proto musely vystačit například se sociálními sítěmi, v nichž nepravdy někdy šíří. Jako příklad může sloužit nedávná série koláží, na kterých mu mají vyjadřovat podporu zástupci vládní koalice v čele s premiérem Petrem Fialou. Jakkoliv Babiš sdílí tyto posty jako nadsázku, fakticky se jedná o lež.

Andrej Babiš na svém oficiálním profilu záměrně šíří lži

Aby nebyl bývalý předseda vlády svou neúčastí v debatách vůči ostatním kandidátům zvýhodněn, podívejme se, jak dlouhodobou pravdomluvnost kandidátů sleduje Demagog.cz.

I díky své politické kariéře má Babiš z uchazečů o prezidentství na serveru nejvíce zkoumaných výroků. Konkrétně jich ověřovací server k 12. lednu u jeho jména eviduje 979. To je 26krát více, než má Petr Pavel a Danuše Nerudová, zbylí dva z favorizované trojice, dohromady. Více než polovina jeho výroků (510) byla pravdivá, ve 163 případech pravdu nemluvil a 131 krát byl jeho výrok zavádějící. 175 výroků pak není možné spolehlivě ověřit.

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně má podle Demagoga z 36 výroků téměř třetinu nepravdivých a tři zavádějící, generál v záloze pak měl z 11 výroků dva zavádějící, zbylé byly pravdivé.

Ačkoliv se bývalý premiér vyhýbal debatám, nepravdám nikoliv. Kromě už zmiňovaných příspěvků na sociálních sítích se nepravdy dopustil třeba v kvízu Hospodářských novin. V něm Andrej Babiš uvedl, že jeho vláda snížila daně o 504 miliard. Daně sice během vlády hnutí ANO klesaly, ale v součtu jen o 350 miliard.

Nezeptali jsme se

Andrej Babiš nepřišel ani do podcastu Seznam Zpráv Ptám se já, jeho dva největší soupeři pozvání přijali. Moderátorka Marie Bastlová se ho chtěla ptát třeba na to, jak by coby prezident naložil s Agrofertem nebo jak by vybíral kandidáty na soudce Ústavního soudu, když českou justici opakovaně kritizuje. O dalších otázkách píšeme zde.

Otázky ve zmíněném podcastu se často týkaly toho, jak kandidáti plánují zastávat úřad prezidenta v případě zvolení. Mnoho odpovědí proto není možné ověřit, i zde se však faktické výroky objevily.

Petr Pavel měl v určitém ohledu pozici výhodnější, otázky na jeho minulost a možné kauzy novináři pokládali již v dřívějších debatách několikrát. Dotazy tak směřovaly spíše na jeho očekávání od závěru kampaní a první kroky v případě zvolení. V jeho výrocích tak nezazněla žádná zásadní nepravda.

Vzhledem k stále aktuální kauze na Mendelově univerzitě měla Danuše Nerudová situaci složitější. Nepravdu přitom řekla již u otázky, jak chce přesvědčit nerozhodnuté voliče. Za jedno ze svých ústředních témat totiž považuje tíživou situaci 35 procent domácností, které nejsou schopné vyžít se svým měsíčním rozpočtem.

Průzkum Českého rozhlasu ve spolupráci s PAQ Research však ukázal, že v listopadu nebylo schopno vyjít se svým rozpočtem 9 procent domácností. Číslo, na které Nerudová pravděpodobně narážela, je součet zmíněných domácností s těmi, které v průzkumu uvedly, že mají stejné příjmy jako výdaje.

Kauza Mendelova univerzita

Při diskuzi o kauze na Mendelově univerzitě Nerudová argumentuje například tím, že o ní nevěděla a že reagovala se zpožděním, protože zjišťovala detaily celého případu. Tyto výroky nejde spolehlivě ověřit. Jako nepravdivé ovšem Seznam Zprávy vyhodnotily tvrzení, že pokud by nekandidovala na post hlavy státu, kauza by neplnila přední stránky novin. Vzhledem k tomu, jak sledovaná byla aféra na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni, shodou okolností také kvůli takzvaným rychlotitulům, se ale dá očekávat, že i případ na Mendelově univerzitě by média bedlivě sledovala bez ohledu na kandidaturu bývalé rektorky.

Naopak pravdu má ekonomka v tom, že se univerzitě pod její vedením podařilo jako první v zemi získat ocenění za vytváření rovných příležitostí – HR Award. Jako zaručeně nepravdivé tak byly označeny dva výroky, naopak pravdivý jeden.

Nepravdivý fakt o 35 procentech domácností uvedla Nerudová i v debatě favoritů na Primě, zároveň však správně uvedla meziroční zdražení vybraných komodit. Jinak v televizním duelu (Andrej Babiš opět nedorazil) opět padaly zejména neověřitelné výroky.

Reklama

Doporučované