Hlavní obsah

Andrej Babiš jako vítěz debat? 15 zásadních otázek, na které nechtěl odpovědět

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Hostem prezidentského speciálu Ptám se já měl být i předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Článek

Všichni hlavní prezidentští kandidáti čelili ve studiu Seznam Zpráv kritickým otázkám v sérii Ptám se já. Andrej Babiš se tomu vyhnul. Otázky mu přesto pokládáme.

Byl premiér a chtěl by být i prezident. Je pátý nejbohatší Čech, pořád vedený v seznamu vědomých spolupracovníků komunistické StB, čelí mnoha podezřením kvůli svému podnikání, je v permanentním střetu zájmů a tento týden ho soud zprostil obžaloby v kauze Čapí hnízdo.

Jaký by byl prezident? Nechal by si zpět do vlastnictví napsat Agrofert? Jak by chtěl spojovat naši rozdělenou společnost?

Takhle nějak bych začínala rozhovor s Andrejem Babišem v předvolebním speciálu Ptám se já, kdyby přišel. Jenže nepřišel. Účast v předvolební sérii rozhovorů Seznam Zpráv odmítl. Stejně to udělal už jen Jaroslav Bašta, kandidát SPD, a pak také z prezidentské volby odstoupivší Josef Středula.

Předsedu hnutí ANO a jednoho z favoritů nadcházejících prezidentských voleb zveme marně na rozhovor už roky. Teď to ale přece jen bylo něco jiného – všichni kandidáti na prezidenta se zaštiťují tím, že chtějí spojovat společnost, zasypávat příkopy, a tak jsme chtěli věřit, že i Andrej Babiš si nechá pokládat otázky a bude na ně odpovídat. Stojí přece o hlasy všech voličů.

Jenže pozvání, které jsme několikrát opakovali, nevyužil. Naposled odmítl tento týden. Stejně tak neodpovídá dalším médiím a jako jediný prezidentský kandidát odmítl účast v řadě předvolebních debat. Pozvání přijal jen do vlastních médií nebo tam, kde se cítil komfortně.

Otázky pro Andreje Babiše

I když tedy nezazní odpovědi, rozhodli jsme se alespoň na dálku Andreji Babišovi položit otázky, které před volbou považujeme za nejzásadnější:

  • Pane Babiši, byl jste členem KSČ, jste stále veden jako vědomý spolupracovník komunistické tajné služby StB. (Nedosáhl byste proto ani na negativní lustrační osvědčení, a nemohl tak vykonávat řadu funkcí ve státě.) Proč by si voliči měli 33 let po revoluci vybrat do čela země někoho s takovou minulostí?
  • Jak byste v případě vítězství přistoupil k vlastnictví Agrofertu? Na prezidenta se nevztahuje zákon o střetu zájmů a mohl byste si Agrofert převést zpět do svého přímého vlastnictví. Udělal byste to?
  • Čerpal by Agrofert dál evropské i národní dotace a ucházel by se dál o veřejné zakázky?
  • Vaše podnikání provází řada kontroverzí, nejasností i vyšetřování. Finanční správa teď firmám z holdingu Agrofert doměřila daně za stamilionovou reklamu na Čapím hnízdě, kterou neuznala jako oprávněný daňový náklad. O kolik peněz jde a kdy to vaše firmy státu doplatí?
  • Kdy vaše firma Pekárna Zelená louka vrátí stomilionovou dotaci na linku na toastový chléb? Podle evropských kontrolorů byla dotace vyplacena neoprávněně, EU ji odmítla proplatit a dotaci na toastový chleba vám momentálně platíme my všichni občané, daňoví poplatníci.
  • Jste prošetřován francouzskou prokuraturou kvůli podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků. Proč bychom měli v čele země mít někoho, kdo čelí podobnému vyšetřování v zahraničí?
  • V únoru 2021 jste ostře kritizoval Ústavní soud poté, co soudci zrušili část volebního zákona. Řekl jste, že soudci ztratili zábrany a snaží se aktivně ovlivnit politickou situaci v zemi. Teď během kauzy Čapí hnízdo jste zase opakovaně zpochybňoval nezávislost české justice, mluvil jste o politickém procesu. Když jste byl premiér, řídila vaše vláda zemi v době covidu pomocí vyhlášek a nařízení, které pak soudy rušily jak na běžícím pásu. Jaký je váš vztah k právu a právnímu státu?
  • Jak byste s ohledem na vaši opakovanou kritiku české justice vybíral kandidáty na post ústavních soudců? Jak velkou prioritou by pro vás bylo včasné doobsazení Ústavního soudu? A jen připomínám, že tento rok končí mandát polovině soudců, a pokud nebudou vybráni jejich nástupci, nebude soud schopen rozhodovat.
  • V covidovém roce 2021 v České republice podle Českého statistického úřadu zemřelo nejvíc lidí od druhé světové války. Vy jste v té době řídil zemi jako premiér. Cítíte za to zodpovědnost? Přemýšlel jste někdy, že byste se za to omluvil?
  • Jmenoval byste vládu s přímou účastí SPD?
  • V kampani sdílíte lži – včera lživé fotomontáže toho, že Petr Fiala nebo Markéta Pekarová Adamová vás chtějí volit. Považujete tohle za fér cestu k tomu, jak vyhrát v prezidentských volbách?
  • Místopředseda vašeho hnutí, moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, veřejně řekl, že vás nebude volit, protože podle něj nejste tím kandidátem, který by v pozici prezidenta dokázat stmelovat společnost. Jak a čím byste chtěl spojovat lidi, když vy – a vaše výroky – patříte mezi to, co společnost štěpí nejvíc?
  • Proč se vyhýbáte kritickým rozhovorům v médiích?
  • Když jsme probrali vaše kauzy – skutečně si myslíte, že byste zrovna vy dokázal posunout dopředu Českou republiku? Že byste přispěl k rozvoji politické kultury v zemi?
  • A na závěr to zásadní: Jaká je vaše vize této společnosti? Kam byste vy jako potenciální prezident chtěl společnost posunout? A zkuste nám, prosím, říct skutečné vize, a ne to, co jste před pár dny odpověděl ve svých Lidových novinách, a sice že chcete pomáhat lidem a řešit nedostatek zubařů v Hustopečích.

Na všechny tyto otázky a mnoho dalších Andrej Babiš neodpověděl, protože na rozhovor nepřišel. Pozvání ale platí dál a dotazy mu kdykoliv ráda položím.

Prezidentský speciál Ptám se já

Foto: Seznam Zprávy

Prezidentský speciál Ptám se já.

Speciální sérii rozhovorů Ptám se já s prezidentskými kandidáty sledujte na webu Seznam Zprávy vždy živě nebo následně poslouchejte ve svých oblíbených podcastových aplikacích.

A ptát se můžete i vy! Své dotazy na kandidáty můžete zasílat na e-mail otazky@sz.cz nebo do komentářů na sociálních sítích a moderátorky Marie Bastlová a Veronika Sedláčková je kandidátům položí za vás.

Kdy a kdo do studia dorazí?

4. 1. – 13:00 – Karel Diviš

4. 1. – 16:00 – Danuše Nerudová

5. 1. – 13:00 – Tomáš Zima

6. 1. – 9:00 – Pavel Fischer

10. 1. – 13:30 – Petr Pavel

11. 1. – 11:00 – Marek Hilšer

Pozvání obdržel také expremiér Andrej Babiš a odborový předák Josef Středula. Kandidát za SPD Jaroslav Bašta pozvání Seznam Zpráv odmítl už před spuštěním projektu.

Reklama

Doporučované