Hlavní obsah

Zeman zlobí do poslední chvíle. Je to trapné, říká Fischer

Hostem Ptám se já byl prezidentský kandidát Pavel Fischer.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Do prezidentské volby chce zasáhnout podruhé. Před pěti lety vzbudila jeho kandidatura rozruch, když navzdory poměrně pozdnímu nástupu šplhaly jeho preference rychle vzhůru. Překvapí i tentokrát?

Hostem Ptám se já byl prezidentský kandidát Pavel Fischer.

Ačkoliv v posledních prezidentských volbách skončil už v prvním kole, Pavel Fischer obsadil v prezidentském pelotonu třetí místo a v politice zůstal. Následně totiž uspěl v boji o senátorské křeslo a mezi senátory a poslanci také získal podporu pro svou současnou kandidaturu na nejvyšší ústavní funkci.

Tentokrát mu ale průzkumy veřejného mínění příliš velké šance nedávají. Předpokládaná voličská podpora kolísá v jeho případě aktuálně kolem čtyř procent hlasů. Poměrně nedávno proto také čelil tlaku na odstoupení z boje o Hrad ve prospěch některého ze silnějších kandidátů. Odejít předem ale odmítl.

V politice se dlouhodobě hlásí ke konzervativním hodnotám a média i veřejnost nejvíc zaujaly jeho kritické výroky vůči manželství pro stejnopohlavní páry nebo na adresu adopcí do těchto rodin.

Co si od volebního boje slibuje tentokrát? A považuje své konzervativní názory za výhodu, nebo spíš hendikep v současné české politice?

Sledujte rozhovor v úvodním videu, nebo si ho odpoledne poslechněte ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Na cestě politika jsou vítězství i prohry. Miloš Zeman taky katastroficky prohrál, když se v roce 2003 volil prezident v parlamentu. A také bojoval znovu. Politik někdy vyhraje, často prohraje. Před pěti lety jsem měl v této době podobné preference jako nyní.

2:00 Máme tady tři kandidáty, kterým je věnovaná taková pozornost, až by jeden měl pocit, že jsou bráni mimo zbytek peletonu kandidátů. - Jejich preference tomu odpovídají. - To ano, ale když se podíváte na to, jak s tím pracují média, i ta veřejnoprávní, tak to vypadá, jako by tady byli kandidáti dvojí kategorie. A v naší zemi nejsou občané druhé kategorie.

3:15 Televizní debaty nejsou tak významné, jak by se dalo předpokládat. Andrej Babiš do nich zatím nepřišel. To je faul. Zřejmě se bojí. Jako premiér se podobně bál chodit do Senátu. Občané by ale měli slyšet, jaké má postoje k jednotlivým tématům.

4:00 Prý proti Andreji Babišovi chystáte do debaty nějakou strategii. - Zatím jsem Andreje Babiše neviděl. Jsem připraven, až ho uvidím. Ale teď mě z toho nezkoušejte. Nechci mu nahrávat. Ale pro občany České republiky je důležitější, jak příští týden dopadne jeho soud.

5:00 Chystáte se nějak na Danuši Nerudovou a Petra Pavla, kteří jsou podle průzkumu veřejného mínění také preferovaní ? - Je za tím vidět masivní marketing a obrovské rozpočtové výdaje, které vidíme i na jejich transparentních účtech. Oba mají svoje slabiny. U Danuše Nerudové je to nedostatek politické zkušenosti. U Petra Pavla je handicap, že si zadal s režimem, který nás v okupovaném Československu umlčoval. A Pavel byl součástí jeho represivních složek.

7:30 Největší dar mi dal v posledních dnech pan inženýr Dokulil z Jihlavy. Bylo to 500 tisíc korun. Bylo to už podruhé, kdy nám přispěl. Moc mu děkuji. Je to podnikatel. Potkali jsme se právě v Jihlavě při volební kampani.

11:00 Moje práce v Senátu je výhodou oproti ostatním kandidátům. Jsem ústavní činitel, mám obrovskou odpovědnost. V době útoku na Vrbětice, dostavbě Dukovan, války na Ukrajině. Jsem rozhodně známější, než jsem byl před pěti lety.

11:45 Není tedy vaše prezidentská kampaň de facto kampaní pro znovuzvolení do Senátu? - To bych bral jako faul. Minule, když skončila prezidentská volba, nemluvil jsem o tom, jít do Senátu nebyla moje strategie. To přišlo později. Já bych to nemíchal. Od těch, kdo mi to podsouvají, to beru jako faul.

13:15 Miloš Zeman je mizerný příklad toho, jak se nakládá s pravomocemi v úřadu prezidenta. Poslední příklad je z tohoto týdne. Na vyhlášení Petra Hladíka ministrem měl několik měsíců na přípravu. Pokud má pro jeho nejmenování vážný důvod, sem s ním. Jinak nemá cenzurovat nebo kádrovat. Je to nechutné. Pokud není připraven, ať si zajde pro kravatu, sundá župan, pokud má žumpánkový den, a postaví se do role, která mu přísluší. Do poslední chvíle zlobí a nedodržuje ústavu.

14:15 Nevím, jak byl ten návrh představen. Já bych si vyslechl návrh premiéra a pokud bych viděl, že je tam vše splněno z hlediska zákonů a ústavy, tak bych ho jmenoval. Rozhodně bych neříkal, že nejsem připraven. To je, jako bych si musel najít kalhoty. Je to trapné.

15:30 Za jakých okolností byste nejmenoval nějakého kandidáta ministrem? Kdyby byl třeba odsouzený? - Přijde mi nemravné jmenovat někoho, kdo by na běžném úřadě nedostal papíry. Protože výpis z trestního rejstříku je součástí vybavení každého slušného občana. Nečinil bych rozdíly mezi běžným občanem a kandidátem na ministra. U Andreje Babiše je to dvojnásob důležité.

17:50 Kdyby tady byla politická kultura, o které Andrej Babiš ještě neví, tak by ustoupil stranou a dal si čas, aby očistil svoje jméno u soudu. A pak se vrátil.

18:30 Miloš Zeman je jako utržený ze řetězu. Při genezi přímé volby a při přepisování ústavy přibyly věty, které tam dřív nebyly, a jiné zmizely. Snížila se parlamentní kontrola prezidenta. Dřív to byl Senát, kdo mohl prezidenta obžalovat, pak se to posílalo na Ústavní soud. Dnes to jde do Sněmovny, ta to otevře a řekne ne. Chybí státnická odvaha nechat Ústavní soud, aby to posoudil.

21:00 Když si prezident vezme po odhalení teroristického útoku (ve Vrběticích - pozn. redakce) na týden bobříka mlčení, tak to vypadá, že jsme v absurdní hře a ne v realitě. Když později vystoupí a odhalí utajované informace, potom ten utajovaný dokument na Hradě čirou náhodou skartují, tak si říkáte, že ten člověk ztratil orientaci. Proto jsme dali na stůl článek 66.

22:00 Z diváckých dotazů - v čem vidíte důvod, že vaše preference klesly od září z osmi procent na 3,3? Nebude to kvůli vašem výrokům o manželství? - Důvod vidím jinde. Ve stejné době, kdy mi začaly „vadnout“ procenta, raketově rostly u Danuše Nerudové. Položil bych si sociologickou otázku, zda to není spojená nádoba, kdy Danuše Nerudová roste a ti ostatní klesají.

28:30 Kdybyste se v rámci vyjednávání o míru sešel přímo s Putinem, co byste mu řekl? - Že se chová jako gangster. Jak z hlediska dodržování práva a Charty OSN, tak z hlediska závazků, které na sebe Rusko převzalo, když v minulém století garantovalo Ukrajině uzemní celistvost.

Prezidentský speciál Ptám se já

Foto: Seznam Zprávy

Prezidentský speciál Ptám se já.

Speciální sérii rozhovorů Ptám se já s prezidentskými kandidáty sledujte na webu Seznam Zprávy vždy živě nebo následně poslouchejte ve svých oblíbených podcastových aplikacích.

A ptát se můžete i vy! Své dotazy na kandidáty můžete zasílat na e-mail otazky@sz.cz nebo do komentářů na sociálních sítích a moderátorky Marie Bastlová a Veronika Sedláčková je kandidátům položí za vás.

Kdy a kdo do studia dorazí?

4. 1. – 13:00 – Karel Diviš

4. 1. – 16:00 – Danuše Nerudová

5. 1. – 13:00 – Tomáš Zima

6. 1. – 9:00 – Pavel Fischer

10. 1. – 13:30 – Petr Pavel

11. 1. – 11:00 – Marek Hilšer

Pozvání obdržel také expremiér Andrej Babiš a odborový předák Josef Středula. Kandidát za SPD Jaroslav Bašta pozvání Seznam Zpráv odmítl už před spuštěním projektu.

Reklama

Doporučované