Hlavní obsah

Kde rostou houby nebo co dělat při jaderném útoku? Co vás zajímalo v roce 2022

Vyhledávání na Seznam.cz využije alespoň jednou měsíčně každý druhý Čech.

Reklama

Nejen válka nebo inflace. Českým internetem hýbaly také pojmy jako nevěra, odchod do důchodu nebo studené pivo. Alespoň to vychází z dat vyhledávače Seznam.cz.

Článek

„Proč jsou okurky hořké? I to byl jeden z top dotazů loňska. Mimochodem, z jeho četnosti je dobře vidět, kdy mají okurky sezonu. Dotaz byl hojně hledaný od června cca do půlky srpna,“ říká PR specialistka vyhledávače Seznam.cz Petra Dvořáková.

Analýza Seznamu dělí celkově dotazy na vyhledávač do pěti kategorií podle toho, jak otázky začínaly. Konkrétně „kdy“, „proč“, „jak“, „co“ a „kde“.

Co je to stanné právo?

V loňských prvních měsících vyhledávání ovlivňovalo zejména dění, které dopadalo na celou společnost. Na začátku roku 2022 se Česko potýkalo s nejsilnější covidovou vlnou, 1. února laboratoře potvrdily přes 67 tisíc nakažených. Lidé na Seznamu intenzivně zjišťovali například „Jak dlouho trvá omikron?“, „Jak vypadá pozitivní antigenní test?“ nebo „Jak dlouho je člověk infekční při covidu?“.

Silnou reakci pak vyvolala na přelomu února a března ruská agrese na Ukrajině. Lidé v té době nejvíce pokládali dotazy typu: „Proč je válka na Ukrajině?“, „Proč Rusko útočí na Ukrajinu?“ nebo „Proč chce Putin Ukrajinu?“.

Dále se uživatelé ptali, jak pomoci Ukrajině nebo jak se připravit na válku. V týdnu mezi 28. únorem a 6. březnem často zaznívalo „Co dělat při jaderném útoku?“.

Informace o Ukrajině si lidé začali hojně vyhledávat už na začátku února, nejvíce se po nich pídili na konci měsíce. Zájem postupně začal upadat v polovině března.

K intenzivnějšímu hledání informací o Ukrajině se obyvatelé Česka vrátili ještě na podzim. V době, kdy ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil na anektovaných územích stanné právo, ptali se ve vyhledávání: „Co je stanné právo?“.

Poznámka: Po najetí na pojem se zobrazí, v kolika týdnech patřilo téma mezi tři nejvyhledávanější. Mezi grafy lze přejíždět šedou šipkou.

Nejen válka hýbala Českem

V některých týdnech dominovaly dotazy i napříč tématy. Tak například v polovině června v tom samém týdnu Čechy zajímalo „Proč jsou ženy nevěrné?“ a zároveň „Co je to polyamorie?“, tedy životní styl, kdy osoba žije v několika milostných vztazích zároveň.

Až do poloviny roku se ve vyhledávání často objevovala otázka „Proč nefunguje červené tlačítko?“. Nejednalo se přitom o zahájení jaderného útoku, ale o dálkový televizní ovladač.

Uživatelé se také ptali, kdy je den matek. „Nutno podotknout, že letos to byl top dotaz i těsně po druhé květnové neděli, kdy se matkám v Česku přeje,“ upozorňuje Petra Dvořáková.

V létě uživatelé chtěli vědět třeba to, proč je moře slané, a dotazy se také často týkaly piva. Čechy zajímaly hlavně dvě věci: jak pivo co nejrychleji vychladit a také jak ho otevřít.

Další dva často kladené dotazy potvrzují tuzemské stereotypy: lidé chtěli vědět, jak vyčistit gril nebo kde rostou houby. Tento dotaz uživatelé zadávali pravidelně od března až do listopadu.

Nejvíce nás zajímá, jak…

Nejčastěji uživatelé pokládali otázky začínající slovem „jak“. Vyhledávali třeba to, jak vyrobit draka, jak prostřít vánoční stůl nebo jak se po silvestrovských oslavách zbavit kocoviny. Na konci roku je ještě zajímalo, jak vybrat kapra. „Mimochodem, dotaz ‚Jak vyndat kost z krku?‘ je na 11. místě mezi dotazy tohoto typu,“ doplňuje Petra Dvořáková.

Hned v několika týdnech napříč celým rokem se pak objevoval dotaz „Kde sledovat závody formule 1 zdarma?“. V polovině listopadu se zase Češi pustili do zeměpisu. Zajímalo je, kde se vlastně nachází Katar, kde se hrálo mistrovství světa ve fotbale.

Lidé v průběhu celého roku také chtěli vědět, kdy půjdou do důchodu. „Uživatelé to často zadávali do hledacího pole v kombinaci s kalkulačkou odchodu do důchodu,“ dodává Petra Dvořáková.

Vyhledávač Seznam.cz patří do skupiny Seznam, a. s., jejíž součástí jsou i Seznam Zprávy.

Reklama

Související témata:

Doporučované