Hlavní obsah

Rekonstruujete byt či dům? Pro každý druhý pár je to vztahová zkouška

Foto: Profimedia.cz

Během rekonstrukce partnerům nejvíc vadí, že na sebe nemají dostatek času. Ilustrační foto.

Reklama

Do rekonstrukce se někdy pustila převážná většina obyvatel Česka, iniciátorem bývají hlavně ženy, ukazuje nový průzkum. Hledání kompromisů, nedostatek financí či málo času však mohou způsobovat problémy ve vztahu.

Článek

Agentura Ipsos oslovila 1500 respondentů, 16,4 procenta oslovených nikdy žádnou rekonstrukci nezažilo. U téměř poloviny těch, kteří se do obnovy bydlení s protějškem pustili, ovlivnila rekonstrukce domů, bytů či chalup partnerský život. Pětina lidí při rekonstrukci nemá s partnerem či partnerkou na sebe tolik času, každý desátý pár se hádá kvůli odlišnému vkusu.

Téměř 4 z 10 lidí ve vztahu při rekonstrukci nezažili žádné problémy. Skoro třetina respondentů se hádala kvůli drobnostem, které ale nakonec vyřešili. Rozepře kvůli každé maličkosti či vážné vztahové problémy kvůli rekonstrukci zažilo s partnerem 5,2 procenta Čechů. Vyplývá to z průzkumu, který Ipsos provedl pro Stavební spořitelnu České spořitelny v rámci projektu Průvodce rekonstrukcí Domov pro budoucnost.

„Velkou zátěží může být, pokud jste nuceni po dobu rekonstrukce v rekonstruovaném prostoru žít. Zmenší se prostor pro běžný provoz, domov v tu chvíli není místem, kde by se dalo dobře odpočívat,“ popsala jeden z důvodů, proč mohou být rekonstrukce pro partnerský život náročné, klinická psycholožka Danuše Jandourková.

Kdo v úvodu dotazníku odpověděl, že zatím ještě nerekonstruoval, nebyl dále dotazován. A repospondenti, kteří během renovací byli ve vztahu, rekonstrukce mnohdy ovlivnila.

Podle Jandourkové jsou větší rekonstrukce zátěží pro vztah z finančního i časového hlediska, a to zejména při stavbách svépomocí. „Stává se, že pokud muž tráví na stavbě většinu času, žena přebírá veškeré další ‚povinnosti‘ v rodině. Oba se pak mohou cítit velmi přetížení a to může vést ke konfliktům.“

A právě nedostatek času na sebe s protějškem je podle průzkumu nejčastější negativní vliv rekonstrukce na partnerský život. Zažívá ho téměř 20 procent lidí. „Chybí čas trávený společně, jediným společným tématem zůstává stavba,“ říká psycholožka pro Seznam Zprávy.

Nedostatečný rozpočet

Desetina oslovených měla při rekonstrukci neshody kvůli rozpočtu. „Často také velmi zasahuje do úspor nebo ovlivňuje budoucí finanční situaci rodiny kvůli hypotékám či půjčkám. Množství peněz může také ovlivňovat možnost realizovat v plném rozsahu rekonstrukci tak, jak si ji přejeme,“ přidala další problémy renovací Jandourková.

Přes 40 procent účastníků průzkumu dělalo rozpočet na rekonstrukci dohromady s partnerem či partnerkou. Sami na rozpočtu pracují spíše muži, bez partnera i odborné pomoci si potřebné finance propočítávalo 14 procent mužů a 7 procent žen.

Během rekonstrukcí však vůbec není výjimkou, že rozpočet dojde. „Z předchozího průzkumu víme, že v polovině případů dojdou peníze v průběhu rekonstrukce. Dobrým plánováním a dostatečnou rezervou se tomuto problému dá snáze předejít,“ říká Jolana Dyková ze Stavební spořitelny České spořitelny.

Hledání kompromisů

Naopak ženy jsou hlavními iniciátorkami rekonstrukce, 43 procent Češek uvedlo, že o realizaci rekonstrukce rozhodují právě ony. Jen čtvrtina žen přiznala, že o rekonstrukci rozhodl partner. „Manželka mi vždy nastínila svoji představu a já ji pak realizoval, když byla v práci,“ popisuje svoji zkušenost s rekonstrukcí účastník průzkumu z Ústecka.

Renovace můžou zkomplikovat odlišné názory, tři čtvrtiny partnerů se však neshody snaží vyřešit diskuzí a hledáním kompromisů. V 17 procentech případů se ve vztahu jeden podřídil druhému.

„Po úspěšném dokončení obkladů v koupelně manželka dlouhým zamyšleným pohledem zhodnotila situaci. Když prohlásila, že se jí ta tmavší šedivá vlastně nelíbí a světlejší dekor bude určitě lepší, neměl jsem k infarktu daleko,“ popisuje náročné hledání kompromisu během rekonstrukce respondent z Moravskoslezského kraje.

Jak zvládnout rekonstrukci v klidu?

Deset rad psycholožky Kateřiny Brikciové:

1. Dohodněte se, co konkrétně uděláte a jak to má vypadat. Proberte všechny nápady, abyste zjistili, na čem se shodnete a kde bude potřeba udělat kompromis. V prvním kroku se nenechte ovlivnit časem ani rozpočtem a nechte pracovat fantazii. Škrtat můžete vždycky.

2. Ruku v ruce s dohodou, co všechno budete rekonstruovat, je potřeba si říct, kolik do rekonstrukce chcete investovat. Nezapomeňte na pravidlo jedné třetiny – počítejte s tím, že rozpočet bude o něco (nemusí to být přesně jedna třetina) překročen, a připravte se na to.

3. Pokud chcete část rekonstrukce řešit svépomocí, dohodněte se dopředu, kdo udělá co. Myslete na to, že váš čas taky něco stojí.

4. Domluvte se spolu, kdo bude v rámci rekonstrukce za co zodpovědný – na koho se budou obracet řemeslníci, kdo přiveze materiál atd.

5. Kompromis bude během rekonstrukce důležitou součástí vaší komunikace. Vzpomeňte si, kdy jste se naposledy na něčem dohodli, jak se vám to povedlo a kdo byl iniciátorem dohody. Dobrá zkušenost pomůže během rozhodování, u kterého budete kompromis potřebovat. Můžete si také domluvit oblasti, ve kterých budete mít poslední slovo – například já ložnici, partner kuchyň.

6. Nezapomeňte spolu během rekonstrukce také trávit čas mimo místo rekonstrukce.

7. Když se něco povede, odměňte se. Není potřeba čekat na konečný výsledek. Nezapomínejte také ocenit partnera. Když se naopak něco nepovede, nebo se vám něco nelíbí, nebojte se o tom s partnerem komunikovat – výsledek by měl být uspokojivý pro oba partnery.

8. Pokud na vás dolehne pocit zmaru, představte si rekonstrukci jako slona – celého ho nesníte, ale po částech by to šlo. Rozdělte si rekonstrukci na milníky, abyste se mohli průběžně ujistit, že vše probíhá k vaší spokojenosti.

9. Nezapomínejte na ostatní členy domácnosti, například děti. Probírejte s nimi průběžně, co se děje, jak to bude dlouho trvat a jak to bude vypadat, až bude hotovo.

10. Život se kvůli rekonstrukci nezastaví. Nezapomeňte si nechat kapku energie také na práci, osobní život, koníčky a ostatní věci, které jsou pro vás důležité.

Reklama

Doporučované