Hlavní obsah

Bezpečná země? Muži v Česku čelí fyzickému násilí nejvíce v Evropě

Petr Juna
redaktor
Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

ANALÝZA. V Česku roste takzvané předsudečné násilí. Zároveň se ukazuje, že spojování menšin s vysokou kriminalitou je omyl. Data Agentury EU pro základní práva ale také upozorňují, že násilí je zde rozšířenější, než by se zdálo.

Článek

Co píšeme v analýze

V Česku se jednou za rok stalo obětí fyzického násilí devět procent obyvatel ve věku 16 a více let, což je jedna z nejvyšších hodnot v Evropě.

Cílem útoku byla více než desetina mužů, spolu s Německem jde o nejvyšší počet v celé Evropě.

Na českých sociálních sítích se intenzivně šíří příspěvky spojující s násilím a vysokou kriminalitou ukrajinskou komunitu.

Realita je zcela jiná. Ukrajinská populace se dle policejních statistik dopouští v Česku méně trestných činů než třeba Slováci, Němci, a dokonce i samotní Češi.

Česká republika je právem považovaná za jednu z nejbezpečnějších zemí v Evropě. Možná překvapivě ale obsazuje hned několik předních příček v průzkumu Agentury Evropské unie pro základní práva (FRA) mapujícím, jak často se tady lidé setkávají s násilím.

Sociálními sítěmi se například šíří videa, která mají zachycovat roztržky mezi zástupci romské a ukrajinské komunity. Od června, kdy při incidentu u brněnské přehrady zemřel mladý Rom, podobných záznamů přibývá. Obě skupiny jsou přitom v Česku samy terčem předsudečného násilí.

Stejná právní ochrana? Jak pro koho

„Míra předsudečného násilí výrazně souvisí s celospolečenskou atmosférou, obecnou úrovní diskriminace a viditelností dopadu práva na jeho pachatele,“ vysvětluje právnička a zakladatelka organizace In Iustitia Klára Kalibová.

Byť se proti ukrajinské komunitě masově šíří na sociálních sítích příspěvky, které se ji snaží vykreslit jako problémovou a s vysokou kriminalitou, statistiky mluví jinak. „Ukrajinská populace se dle policejních statistik dopouští na území Česka méně trestných činů než například populace slovenská, německá, nebo dokonce i česká,“ přidává data odbornice. Jak dodává, z informací od policie vyplývá, že fyzické násilí se odehrává zejména uvnitř komunity.

Právě Ukrajinci a Ukrajinky, LGBTQ+ lidé a Romové a Romky jsou podle Kalibové v současné době předsudečným násilím naopak ohroženi nejvíce.

Problém podle ní je i to, že ne všechny zmíněné skupiny mají stejné zastání. „LGBTQ+ lidé, lidé s postižením a lidé bez domova nedosáhnou na identickou právní ochranu jako například lidé napadení z důvodu své víry nebo politického přesvědčení. I to přispívá k neadekvátní reakci na předsudečné útoky a vytváří osoby druhé kategorie,“ tvrdí Kalibová.

Bezpečná země, ale…

V nedávno publikovaném průzkumu Agentury Evropské unie pro základní práva z roku 2020 Česká republika obsadila hned několik předních příček v tom, jak často se tady lidé setkávají s násilím. „Během 12 měsíců před dotazováním v rámci výzkumu se v Česku stalo obětí fyzického násilí devět procent obyvatel ve věku 16 a více let, což je jedna z nejvyšších hodnot v Evropě,“ popisuje pro Seznam Zprávy analytik serveru Evropa v datech Milan Mařík.

Konkrétně Česká republika skončila na třetím místě za Estonskem a Finskem.

V případě Česka nejde především o násilí na ženách, které ve veřejném prostoru často rezonuje. Tady Česká republika skončila spolu s Francií, Dánskem a Belgií na děleném čtvrtém až sedmém místě. Ženy se staly v roce před výzkumem obětmi násilí v sedmi procentech, první Finsko má podíl o tři procentní body vyšší.

Statistiky zvyšují napadení muži. A to zásadně – se sousedním Německem se Česká republika v rámci Evropy dělí o první místo. Cílem útoku byla více než desetina mužů.

Definice fyzického násilí podle FRA

Jako oběti fyzického násilí se ve výzkumu počítali respondenti, kteří odpověděli ano na alespoň jednu ze čtyř následujících otázek:

1) Dal vám někdo facku, hodil na vás něco, strčil do vás nebo vás tahal za vlasy?

2) Udeřil vás někdo pěstí nebo něčím jiným, co by vám mohlo ublížit?

3) Kopal do vás, tahal vás nebo vás zbil?

4) Snažil se vás někdo udusit nebo uškrtit?

„Toto zjištění stojí zdánlivě v kontrastu s narativem, podle kterého Česko dlouhodobě patří mezi nejbezpečnější země na světě,“ říká Mařík. „Například podle Indexu prosperity a finančního zdraví je počet vážných trestných činů v přepočtu na obyvatele v tuzemsku sedmý nejnižší v Evropě. Jak tedy vyplývá z dat, nízká kriminalita nutně nemusí vést k nízkému výskytu násilí ve společnosti, či naopak.“

Analytik také upozorňuje, že náhled na to, co je a není násilí, může být silně ovlivněn místními kulturními zvyklostmi. „Stačí se podívat na debatu o fyzických trestech dětí, které stále velký počet rodičů praktikuje,“ dává příklad. „Dochází pak k paradoxním situacím, kdy lidé považují facku na ulici u cizího člověka za trestuhodné napadení, zatímco doma u svého potomka za legitimní výchovný prostředek.“

„Čistě teoreticky je tedy možné, že v zemích, kde respondenti uvedli nižší míru násilí, dochází k napadení ve skutečnosti častěji, jen ho lidé jinak vnímají a jako násilí ho neuvádějí,“ dodává. „To ale vysvětluje možné rozdíly mezi zeměmi jen částečně, jelikož výzkumníci se respondentů prostřednictvím dotazníků ptali velmi konkrétně a přímo uvedli, jaké typy napadení mají na mysli.“

Opatrnost při interpretaci dat doporučuje i Kalibová. „Nelze učinit jednoznačný závěr, že fyzické násilí v České republice je nadprůměrné, či běžné. V tomto případě jde spíš o kombinaci způsobu dotazování a vnímání, co je fyzické násilí.“

Na to, že je v Česku násilí poměrně rozšířené, ale neupozorňují jen mezinárodní srovnání. „Na vysokou míru násilí v české společnosti poukazují i tuzemské průzkumy,“ připomíná Mařík. „Například podle iniciativy Pod svícnem se již pětina Čechů někdy stala obětí domácího násilí, přičemž ve většině případů byla přítomná i jeho fyzická forma.“

„Když u zmiňovaného průzkumu Agentury EU pro základní práva pomineme mezinárodní srovnání, zůstane nám fakt, že každý desátý Čech byl během roku fyzicky napaden,“ říká Mařík. „To je samo o sobě vysoké číslo, které ukazuje, že násilí je v naší společnosti stále přítomno, i když mnohdy zůstává skryto.“

A skryto je často i před policií. „Mnoho obětí své napadení policii nehlásí a je důležité hledat důvody,“ připomíná Kalibová.

Analytik Mařík je přesvědčen, že tato nedůvěra se promítá i do kyberprostoru, konkrétně do kyberšikany, nebo do chování lidí vůči hendikepovaným či příslušníkům sexuálních a jiných menšin. „Třeba podle průzkumu organizace In IUSTITIA se více než polovina lidí s postižením setkala s takzvaným předsudečným násilím,“ dodává.

Kamarád stejně nebezpečný jako neznámý člověk

Evropská agentura zjišťovala i detaily o útočnících. Možná překvapivě se stejně často rekrutují z řad přátel a kamarádů, jako z mnohem větší skupiny neznámých lidí. Poměrně velké zastoupení má také skupina útočníků, kteří mají k oběti příbuzenský vztah.

Naopak nepřekvapí pohlaví útočníků. V drtivé většině případů jde o jednoho nebo více mužů. Ženy se dohromady účastnily necelé pětiny napadení.

Nejčastěji se incidenty stanou na veřejnosti. Téměř třetina se odehrála na ulici, v parku nebo dalších veřejných místech, necelá pětina ale proběhla v místě, které by mělo být pro každého bezpečné – doma.

Češi se navíc nadprůměrně často setkávají se sexuálním násilím anebo obtěžováním. Jde o 15 procent všech útoků, což nás spolu s Francií staví na dělené druhé místo za Německo. U mužů mělo sexuální povahu 13 procent z napadení (3. v Evropě), u žen pak necelá pětina (5. v Evropě).

Reklama

Doporučované