Hlavní obsah

Unikátní data ze slovenských voleb: Mapy ukazují, kde všude je „Ficovo“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

V okresech se výsledky voleb výrazně liší.

Reklama

Přestože je vítězem voleb strana Směr, nemusí to nutně znamenat, že Robert Fico bude opět premiérem.

Článek

Výsledky voleb jsou jasné, nyní veřejnost s napětím očekává, jak dopadnou koaliční jednání a kdo bude ten, kdo nakonec sestaví novou slovenskou vládu.

Nyní si můžete zkusit naklikat si strany podle toho, kolik mandátů v Národní radě získaly. Na vládnutí je potřeba nadpoloviční většina křesel.

Bratislava a Košice jako jedna liberální bašta

V mapě najdete kompletní výsledky za jednotlivé okresy, můžete si však zobrazovat také volební zisky jednotlivých stran. Z nabídky v menu vyberte stranu a mapa se vystínuje podle toho, kde byl vybraný subjekt úspěšnější (sytější odstín) a kde naopak voliče nepřesvědčil (světlejší odstín).

To stejné můžete udělat i s unikátním kartogramem: I zde se výsledky ukazují podle okresů, avšak okresy jsou na mapě zobrazené s ohledem nikoli na jejich geografickou rozlohu, ale s ohledem na počet lidí, který v daném místě hlasoval.

Kupříkladu hnutí Progresivní Slovensko je jednoznačně nejúspěšnější v Bratislavě a okolí plus ve Skalici a v Košicích. A přestože v okolí Košic zvítězilo OĽaNO, podrobný pohled na vystínovanou mapu ukazuje, že tato oblast nebyla jeho nejúspěšnější. Ještě více Igor Matovič uspěl v okrese Kežmarok a ve Vranově nad Topľou. Na první pohled to není poznat, ale právě ve Vranově zvítězil Směr s více než 27 procenty, zatímco OĽaNO je s necelými 20 procenty druhé.

Směr uspěl nejvíc v okresech Topoľčany a Čadca a dle očekávání i ve východním cípu Slovenska. V těchto místech je volební zisk strany Směr vysoko nad 30 procent, v Topoľčanech dokonce atakuje 40procentní hranici.

Rozložení ploch podle hlasů pak dobře zobrazuje, že například výsledky slovensko-maďarské strany Aliancia jsou podle rozlohy okresů na mapě výrazné, ale co do počtu voličů jsou viditelně skromnější.

Reklama

Doporučované