Hlavní obsah

Faltýnek s přítelkyní koupili v Praze byt za 25 milionů, daním se asi vyhnou

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Sám Faltýnek za byt podle vlastních slov zaplatil přes 16 milionů korun, zbytek investovala jeho přítelkyně.

Reklama

Poslanec vládního hnutí Jaroslav Faltýnek by měl zaplatit i daň z nabytí nemovitosti ve výši jednoho milionu korun, ale patrně peníze ušetří, pokud Sněmovnou projde návrh na zrušení této daně i se zpětným účinkem.

Článek

Začátek února letošního roku měl druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek poměrně náročný, ač tou dobou nebyl na svém pracovišti v Poslanecké sněmovně. V sobotu 1. února křepčil na parketě v pražském Obecním domě na VIP akci Český ples, jak tehdy referoval bulvární tisk.

Hned v pondělí 3. února, jak nyní zjistily Seznam Zprávy, uzavřel u notáře v rodném Prostějově významný kontrakt, do kterého investoval celoživotní úspory. Šlo o koupi bytu za bezmála 25 milionů korun (24,98).

Vyplývá to ze smlouvy registrované v katastru nemovitostí. Faltýnek si jej pořídil do podílového spoluvlastnictví se svou přítelkyní Martinou Plézelovou, každý získal ideální polovinu.

Předmětem obchodu byl luxusní příbytek 4+kk v pražském Podolí o ploše 209 metrů čtverečních, k němuž dle smlouvy náleží tři parkovací stání a sklep. Dvojice si ten samý byt v hlavním městě dva roky předtím pronajímala.

Kromě 25 milionů by partnerský pár měl zaplatit i daň z nabytí nemovitosti, a to ve výši jeden milion korun (4 % z ceny), ale tuto částku patrně dvojice ušetří.

A to v případě, že Sněmovnou, v níž Faltýnek vede nejsilnější poslanecký klub, projde návrh zákona, který tuto daň ruší. Opatření má totiž platit i zpětně. A to pro všechny případy, kdy lidé nabyli nemovitost do vlastnictví od prosince 2019. Kdo daň již zaplatil, bude si podle návrhu moci požádat o vrácení.

Foto: Jiří Pšenička

Rezidence „Nad ostrovem“ v pražském Podolí. Právě zde Jaroslav Faltýnek s přítelkyní koupili byt.

Však jsem hodně vydělával

Klíčový muž vládního hnutí ANO se dušuje, že nákup drahého pražského bytu byl z jeho strany zcela čistou operací, a je připraven vše případně doložit i výpisy z účtů. Z jeho vyjádření pro Seznam Zprávy vyplývá, že on sám zaplatil dvě třetiny kupní ceny, tedy přes 16 milionů korun, zbytek investovala přítelkyně.

„Třetinu kupní ceny jsem uhradil bankovním převodem ze svého účtu v České spořitelně do notářské úschovy, na třetinu jsem si vzal hypotéku, také u České spořitelny, poslední třetinu uhradila má partnerka rovněž bankovním převodem do notářské úschovy,“ vysvětluje Faltýnek strukturu financování.

Říká, že do nemovitosti vložil své úspory. A to i z doby, kdy jako šéf zemědělské divize pracoval v holdingu Agrofert u nynějšího premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše. Odmítá, že by u něj převažovaly výdělky z let, kdy je ve vysoké politice (od roku 2013).

„Většinu peněz jsem si vydělal před vstupem do politiky. Však jsem v podstatě celý pracovní život, zhruba třicet let, pracoval ve vysokých manažerských pozicích. Rozhodně jsem kvůli penězům nevstupoval do politiky, to bych musel být blázen,“ považoval Faltýnek za nutné vypíchnout.

Splátka hypotéky 64 tisíc měsíčně

Poskytnutý hypoteční úvěr, který Faltýnek čerpá a o němž je zmínka v kupní smlouvě, činí 8,4 milionu korun. Poslanec uvádí, že měsíčně teď bude splácet 64 tisíc korun.

Připouští, že tato splátka spolyká poměrně výraznou část jeho poslaneckého platu, ale odmítá, že by mu už nezbylo na živobytí. „Něco mi ještě zůstane. A hlavně mám ještě nějaké celoživotní úspory,“ vysvětluje poslanec, že ani vysoká investice jej totálně nevyčerpala.

Jako předseda zemědělského výboru má Faltýnek nyní základní hrubý plat (bez započtení poslaneckých náhrad) 127 800 korun. „Za téměř sedm let mého působení ve Sněmovně jsem nikdy nečerpal náhrady na bydlení, což jsou za tu dobu přibližně dva miliony korun,“ doplnil ke svým příjmům politik.

Miliony do dalších nemovitostí

Nejde ale o jeho první větší investici do nemovitostí, Faltýnek už dříve další miliony vložil jinam. Před dvěma lety lety půjčil svému synovi Jiřímu dva miliony na koupi rozestavěného developerského projektu v brněnské čtvrti Žebětín, jak už loni popsaly Seznam Zprávy.

Informace o zmíněné pohledávce je ve Faltýnkově posledním majetkovém přiznání za rok 2018. „Zatím ne,“ reaguje nyní poslanec na otázku, zda mu už syn, který se pohybuje v brněnské komunální politice, peníze vrátil.

Další miliony před zhruba deseti lety nynější první místopředseda ANO investoval do rodinného domu v Prostějově, který stále vlastní a má v něm i trvalé bydliště.

Moderní objekt se nachází v okrajové rezidenční čtvrti v těsném sousedství vyhlášeného prostějovského tenisového areálu.

Podle zdrojů redakce přímo z Prostějova byl tento dům stavěn zhruba v letech 2009 a 2010, cena se měla pohybovat mezi 10 až 15 miliony korun. „Stavěla mu to tehdy stavební firma místního radního za ODS pana Peichla,“ vybavuje si jeden z pamětníků dobu, kdy sám Faltýnek působil v prostějovské komunální politice.

Člověk od spřáteleného miliardáře

Letošní koupě bytu v pražském Podolí není zajímavá jen relativně vysokou cenou, ale také osobou prodávajícího.

Jde totiž o firmu Selada Trade, která patří Jiřímu Salajkovi. To je jeden z nejbližších spolupracovníků olomouckého miliardáře Pavla Hubáčka, majitele banky Creditas a investiční skupiny Unicapital. Manažer Salajka je u Hubáčka, jenž je dle časopisu Forbes 21. nejbohatším Čechem s majetkem 10 miliard korun, šéfem marketingu.

Faltýnka s hanáckým finančníkem Hubáčkem pojí letité úzké vazby. Oba se dle očitých svědectví v minulých letech například pravidelně stýkali s dnes hojně propíranými brněnskými činovníky hnutí ANO, Jiřím Švachulou a Richardem Mrázkem. Ten první je nyní hlavní postavou korupční kauzy Stoka, druhý je v policejním spisu též zmiňován.

„Faltýnek s Hubáčkem spolu navštěvovali Švachulovu brněnskou vinárnu Garage Wine a Mrázkovu pražskou restauraci Blue Wagon,“ popisuje dobře informovaný zdroj z Hubáčkova okolí. Zcela shodné informace poskytlo i několik dalších lidí.

V souvislosti s Hubáčkem nelze přitom nezmínit kauzu kolem telekomunikační společnosti ČD - Telematika. Jde o případ z roku 2016, kdy zhruba třetinový podíl v polostátní firmě od předchozích majitelů nakonec odkoupil právě miliardář Hubáček. A to i kvůli jisté liknavosti lidí z resortu dopravy přímo napojených na Jaroslava Faltýnka. Významnou roli sehrál tehdejší náměstek ministra dopravy Milan Feranec (nyní poslanec za ANO z Olomouce), který využíval služeb Faltýnkova spřáteleného a v Olomouci také žijícího advokáta Květoslava Hlíny.

Miliardář Hubáček v soutěži o akcie nakonec předběhl majoritní státní České dráhy, jež o koupi zbylého podílu dlouhodobě usilovaly (dodnes se jim to nepodařilo, protože podíl od Hubáčka později odkoupila skupina PPF).

Byl tam dříve než kupec

Loni v dubnu, kdy ještě měl Jaroslav Faltýnek s přítelkyní byt v pražském Podolí pouze pronajatý, upozornila Česká televize v pořadu Reportéři ČT na některé další zajímavé okolnosti.

Šlo například o to, že Faltýnek měl od firmy Hubáčkova spolupracovníka Salajky už předtím v nájmu jiný pražský byt, a to v Radlicích. A politik se na něj byl dokonce v roce 2016 podívat ještě o chvíli dříve, než jej Salajkova společnost skutečně koupila.

Reportéři si všimli i toho, že v Praze koupila Salajkova firma oba byty bez úvěru, sám Salajka přitom bydlel v olomouckém rodinném domě zatíženém hypotékou. Nájemní smlouva bytu v Podolí byla z neznámých důvodů napsaná nikoliv na Faltýnka, který vše zařizoval, ale na jeho přítelkyni.

Faltýnek ale i dnes odmítá, že by Salajkova vazba na Hubáčka hrála v jeho nemovitostních transakcích jakoukoliv roli.

„Je to nesmysl, já jsem si koupil byt od firmy pana Salajky a jaký má vztah s panem Hubáčkem, to mě opravdu nezajímá. Na to se musíte ptát jich,“ reaguje předseda poslaneckého klubu vládního hnutí. A podotýká, že v současném bytě platili Salajkově firmě donedávna standardní tržní nájemné, a to ve výši 75 tisíc měsíčně.

Že si první pronajímaný byt byl prohlédnout dříve, než si jej Salajkova firma koupila, si prý už ani nevzpomíná.

„To skutečně netuším. Bylo mi nabídnuto několik bytů, kam jsem se šel i podívat, a jestli měl některý z nich teprve před podpisem, to opravdu nemohu vědět. Já se každopádně pak stěhoval do bytu pana Salajky a jemu jsem platil tržní nájem, který rozhodně nebyl nižší než v jiných nemovitostech v té lokalitě, což mimochodem potvrdili i novináři z České televize,“ uvedl ke svým vztahům se Salajkou Faltýnek.

Určité vztahy k Salajkovi a Hubáčkovi lze vystopovat i u Faltýnkova syna Jiřího, který nedávno kvůli brněnské korupční kauze Stoka pozastavil své členství v hnutí ANO. Firma mladého Faltýnka Fal-co v brněnském Žebětíně už zmíněný developerský projekt, na který mu otec půjčil dva miliony, již dokončila. Přitom další miliony na stavbu získal Faltýnek junior i od poskytovatele nebankovních půjček, olomoucké firmy Vitacredit.

Jejím majitelem je podnikatel Zdeněk Chmela, kromě jiného zastupitel za ANO a předseda finančního výboru v Moravském Berouně. A od Chmely vedou historické vazby jak k Salajkovi, tak k Hubáčkovi a jeho bance Creditas. Chmela dříve měl spolu s Hubáčkem významný podíl v záložně Creditas, předchůdci banky, jak to dokládá zápis z členské schůze, která proběhla 7. listopadu 2014.

Jen jeden z účtů

O Faltýnkovi se někdy v politických kuloárech mluví tak, že se mu právě olomoucký bankéř Pavel Hubáček léta stará o peníze. Politik toto nepotvrzuje, jen připouští, že v Hubáčkově bance Creditas má jedno ze svých kont.

„Své finanční prostředky mám v několika bankách a jeden z účtů mám i u banky Creditas, tam mám ale několik desítek tisíc korun, a ani v minulosti tomu nebylo jinak,“ uvedl pro Seznam Zprávy Faltýnek.

Reklama

Doporučované