Hlavní obsah

Farmářka Havránková: Nemohli pochopit, že nechci peníze, že chci pole

Farmářka Havránková zpětně komentuje svůj boj se státem o pozemky.

 

Reklama

V pondělí u Hradce Králové konečně otevřou kus dálnice D11. Vede přes bývalou půdu nejznámější farmářky v republice.

Článek

Několik set metrů od domu farmářky Ludmily Havránkové je hotov nový úsek dálnice D11, který dovede řidiče z Prahy až do Hradce Králové. Auta tam začnou jezdit v pondělí odpoledne.

S otevřením posledního úseku, který na dálniční trase mezi Prahou a Hradcem chyběl, se vrací i farmářčin silný příběh. Její půdu stavitelé pro dálnici nevyhnutelně potřebovali, s majitelkou se však o ni dohadovali více než 20 let.

Ludmila Havránková dnes říká, že jednání vázla na tom, že nikdo nemohl pochopit: Jde jen o to, abych za svou půdu dostala jinou.

„Makali si na hlavu, že Havránková je blázen, protože všichni by si vzali peníze. Ale statek bez polí je k ničemu,“ říká farmářka v rozhovoru pro Seznam.

Na léta jednání nevzpomíná v dobrém, ale už se jimi nezabývá. Žije a pracuje na nových polích, která si nakonec vymohla. A za některá musela ještě zaplatit.

„Myslím, že mám nejdražší pozemky ve střední Evropě,“ naráží na to, že musela Pozemkovému fondu doplácet přes dvacet milionů korun.

Ředitelství silnic a dálnic podle svého mluvčího Jana Rýdla věří, že tak složitý spor, jako byl ten s Ludmilou Havránkovou, už nebude muset v případě dalších dálničních staveb řešit.

V pondělí otevřený úsek D11 bude mít téměř čtyři kilometry. Nových je však jen dva a půl kilometru, zbytek tvoří vozovka, postavená a zakonzervovaná už před několika lety.

Reklama

Doporučované