Hlavní obsah

Farmářské trhy v Ústeckém kraji budou bez ochutnávek a kultury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Ústeckém kraji pořadatelé příští týden postupně obnoví farmářské trhy. Stánky budou dál od sebe, jejich návštěvníci budou mít k dispozici jednorázové rukavice a dezinfekci.

Článek

Zrušeny jsou doprovodné kulturní programy a ochutnávky, zjistila ČTK.

Na trzích bude dostupné veškeré zboží, na které jsou zákazníci zvyklí. „Pečlivě se připravujeme, stánky budou dál od sebe, k dispozici dezinfekce, rukavice. Naši obchodníci už se těší, zatím jen počítali ztráty,“ řekl ČTK Libor Uhlík, který pořádá trhy v Litoměřicích a České Lípě.

Na 1. náměstí v Mostě se uskuteční v sobotu 25. dubna farmářské slavnosti. „Rádi bychom dopředu všechny návštěvníky trhů upozornili na to, že to není příležitost, jak si popovídat se známými, které jsme dlouho neviděli. Prosíme o dodržování platných nařízení,“ uvedl mostecký primátor Jan Paparega (ProMOST).

Trhy v Mostě, Ústí nad Labem, Teplicích a Děčíně organizuje spolek Český um - Artificium Bohemicum. „Začínáme v úterý v Ústí nad Labem, pokračujeme ve středu v Děčíně, ve čtvrtek opět v Ústí nad Labem, v pátek v Teplicích, v sobotu v Mostě, a to vždy v obvyklých časech, na které jsou místní zvyklí,“ uvedl organizátor severočeských trhů Adam Weber. Trhy podle něj navazují na původní harmonogram.

Farmáře doplní pěstitelé květinové, bylinkové i zeleninové sadby. Na trhy přijede i většina výrobců se sladkým a slaným pečivem, ovocem, zeleninou, bylinkami, rybami, masnými pochoutkami, sýry a mléčnými výrobky, kořením a dalším sortimentem. „Někteří z nich nestihnou do otevření trhů vyrobit své produkty, proto na první trhy možná nepřijedou,“ uvedl Weber. Na každém trhu budou nicméně podle něj zastoupeny všechny druhy sortimentu.

Mezi hlavní hygienická opatření patří povinné roušky, zákaz ochutnávek, používání rukavic a dodržování bezpečných rozestupů. „Kvůli tomu se určitě změní rozestavení stánků na náměstích. Doporučuji, aby si lidé určitě prošli celé trhy a svého oblíbeného prodejce si našli,“ uvedl Weber.

Vyjmutí trhů z karanténních opatření vytrhlo podle Webra trn z paty mnoha farmářům. „Síla zájmu lidí o kvalitní potraviny pomůže farmáře a drobné výrobce doslova udržet nad vodou. Mnozí z nich nemají prodejny a vyrábějí jen pro trhy, bohužel někteří byli nuceni přihlásit se na Úřad práce,“ uvedl. „Z reakcí zákazníků na Facebooku víme, že jim osud farmářů není lhostejný. Lidé nám psali povzbuzující slova, a proto věříme, že na obnovené trhy dorazí a pomohou farmářům svými nákupy,“ uvedl Weber.

Reklama

Doporučované