Hlavní obsah

Festival Folkové Chvojení se kvůli viru přesouvá na rok 2021

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Festival Folkové Chvojení, plánovaný na 19. a 20. června v přírodním amfiteátru ve Vysokém Chvojně na Pardubicku, se kvůli koronaviru přesouvá na červen roku 2021.

Článek

Vstupenky na přehlídku, kterou loni navštívilo 1203 lidí, nejvíc za deset let existence, zůstávají v platnosti pro příští rok, lidé je ale mohou i vrátit. Program bude v roce 2021 stejný jako letos avizovaný, přijedou Robert Křesťan, Žalman & Spol., Věra Martinová, Neřež či Ivo Jahelka. ČTK to řekl předseda pořádajícího spolku Přátelé slunovratu Ivan Kurtev.

Folkové Chvojení je jedním z největších žánrových festivalů v zemi. Příští rok bude 18. a 19. června. „S velikou lítostí jsme nuceni přesunout letošní ročník Folkového Chvojení. Snažili jsme se být optimističtí, ale situace se pro hromadné akce nevyvíjí tak, jak jsme doufali. Po dlouhém přemýšlení nad našimi možnostmi, s přihlédnutím k návštěvnosti okolo 1000 osob jsme uznali, že se v danou chvíli jedná o nejlepší možné řešení. Nezapomenutelná atmosféra festivalu nám všem bude chybět, ale věříme, že se v příštím roce podaří navázat na tradici v plné síle. Všem se omlouváme za vzniklé komplikace,“ uvedl Kurtev.

Loni přijelo nejvíc návštěvníků od vzniku festivalu. Prodávaly se i zlevněné vstupenky k stání, ale organizátoři museli stejně nakonec amfiteátr v arboretu z kapacitních důvodů zavřít, řada lidí se tak dovnitř nedostala. Rozpočet letos pořadatelé zvýšili na 750 000 Kč. A finance ze vstupného jsou vedle peněz od sponzorů důležitá složka příjmů. Dosud do letošního ročníku organizátoři investovali 50 000 Kč, hlavně do propagace.

„Předprodejní sít Ticketmaster, která prodává vstupenky na Folkové Chvojení, má velmi férový přístup a poskytla nám plnou podporu. Vstupenky tedy zůstávají v platnosti, dokonce se prodávají dál - už na příští rok,“ uvedl Kurtev. Všichni lidé, kteří si je koupili online, přesto dostanou od Ticketmasteru e-mail s nabídkou, že mohou vstupenky vrátit do 30. června, nebo si je nechat jako platné na příští ročník. Na prodejních místech si je koupil malý počet zákazníků, ti je mohou vrátit tam.

Příští rok na Folkovém Chvojení zahrají špičky české folkové, country a trampské hudby, ale i mladé hvězdy. V programu jsou Žalman & Spol., Robert Křesťan a Druhá tráva, Věra Martinová, Ivo Jahelka, AG Flek, Neřež, Cop, Epydemye nebo kapela Marien, jež akci spolupořádá.

Kvůli koronaviru jsou zrušené i jiné festivaly. Z folkových Porta, Folkaliště na Vysočině či Festival pod komínem v Záhlinicích na Kroměřížsku. Z největších tuzemských akcí oznámil přesun na další rok festival Rock for People. Z léta na podzim posunul program Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, který zrušil vystoupení všech zahraničních umělců.

Reklama

Doporučované