Hlavní obsah

Festival italského filmu letos nabídne online 11 snímků

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Středoevropský festival italského filmu MittelCinemaFest zdarma nabídne 11 snímků. Letošní 8. ročník se vzhledem k pandemii koronaviru uskuteční online.

Článek

Přehlídku 26. listopadu zahájí milostné drama Daniela Luchettiho Tkaničky. Festival do 3. prosince uvede snímky, které se zúčastnily posledních ročníků festivalů v Berlíně a Benátkách. Devět z nich bude v České republice promítáno poprvé. Novináře o tom dnes informovala ředitelka Italského kulturního institutu v Praze Alberta Laiová. Filmy budou promítány v původním znění s českými a anglickými titulky.

„I když si letos budeme muset odřeknout empatický rozměr projekcí v kinosálech a okamžiky jejich hlubšího rozboru a vzájemné debaty, které nabízí setkání s filmaři, tak sledování online a bezplatnost filmových představení umožní rozšířit diváckou obec a propagovat italskou filmovou tvorbu na celém území České republiky,“ uvedl italský velvyslanec v ČR Francesco Saverio Nisio.

​Letošní přehlídka nabízí výběr z děl slavných režisérů i začínajících autorů, komedií, dramat a dokumentárních snímků. Například uvede film režiséra Giorgia Dirittiho Chtěl jsem se ukrýt. Film o malíři, jehož sláva začala po propuštění z psychiatrické léčebny, získal mimo jiné Stříbrného medvěda v Berlíně za nejlepší mužský herecký výkon pro Elia Germana. Film Predátoři Pietra Castellitta zase obdržel cenu za nejlepší scénář na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách 2020 v sekci Horizonty. Zájem vzbudil i snímek Life As a B Movie: Piero Vivarelli, v němž režisér Fabrizioa Laurenti nabízí portrét režiséra italských béčkových snímků různých žánrů Vivarelliho, textaře slavných písní a scénáristy spaghetti westernu Django obdivovaného Quentinem Tarantinem.

​Kromě toho bude promítnut dokumentární snímek Maledetto Modigliani (Vizionář Modigliani) režisérky Valerie Parisiové, který je již v české distribuci, a snímek Favolacce, jenž získal Stříbrného medvěda na Berlinale 2020 za nejlepší scénář. Pod názvem Zlovolné historky z předměstí byl zařazen do programu letošního MFF v Karlových Varech, který se však vzhledem k trvajícím vládním opatřením proti šíření koronaviru neuskutečnil. Více informací je na webových stránkách Středoevropského festivalu italského filmu.

Reklama

Související témata:

Doporučované