Hlavní obsah

Film o přerovském povstání se dočká odložené premiéry v září

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Přerovský dokumentární film mapující přerovské povstání, první české ozbrojené povstání proti nacistům, se dočká své odložené premiéry v polovině září.

Článek

Tvůrci dokumentu první promítání naplánovali na 12. září u příležitosti Dnů evropského dědictví, řekla ČTK spoluautorka a režisérka snímku Svatava Měrková. Snímek měl být původně promítnut v přerovském kině Hvězda v den 75. výročí výročí, tedy 1. května. Kvůli pandemii koronaviru se však premiéra musela přesunout.

„Přítomni budou také pamětníci, kteří v dokumentu účinkují a po skončení proběhne beseda, kde promluví historici o nových skutečnostech a bádání, které objevili až po dokončení dokumentu,“ uvedla Svatava Měrková. Premiéra je naplánována na 15:00, dvě hodiny před ní bude připravena komentovaná procházka městem po místech úzce spjatých s akcemi a událostmi okolo Přerovského povstání.

Na počátku vzniku filmu s názvem „Přerovské povstání … 75 let poté“ byla snaha zachytit vzpomínky přímých účastníků. Autoři oslovili desítku pamětníků a jejich potomky. Film měl mít původně půlhodinovou stopáž. Nakonec se délka snímku, který přináší i dosud neznámá fakta, prodloužila na více než dvojnásobek. „Tím, jak přibývali pamětníci se zajímavými příběhy a navíc se nám dařilo získávat historické materiály, se film nakonec natáhl až na výsledných 73 minut,“ uvedla režisérka, která film natočila s kameramanem Jiřím Dvorským. Dvojice má za sebou už několik dokumentárních filmů včetně zpracování poválečného masakru na Švédských šancích.

Ve filmu se kromě dobových záběrů objevují i ilustrační hrané scény, do kterých se zapojili členové klubu vojenské historie, použity byly i letecké záběry regionu. Hrané scény se natáčely v okolí Tlumačova. S autory spolupracoval historik Muzea Komenského Petr Sehnálek, který dohlížel na historické souvislosti.

První české ozbrojené povstání proti okupantům vypuklo v Přerově 1. května 1945, kdy se ve městě rozšířila mylná zpráva o kapitulaci německých vojsk a místní obyvatelé začali odzbrojovat příslušníky německé armády a policie. Povstání bylo nakonec potlačeno. Bylo několik desítek padlých, nacisté kromě toho na vojenské střelnici v Olomouci-Lazcích hned následující den popravili 21 zajatých vzbouřenců.

Reklama

Doporučované