Hlavní obsah

Filmový archiv prvně nahlédl do materiálů z procesu Slánský. Odhalí systém, jakým si komunisté vytvářeli vnitřní nepřátele?

Víkendový rozhovor s ředitelem Národního filmového archivu Michalem Bregantem. Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Několik hodin filmového záznamu a nejspíš kompletní zvuková nahrávka procesu s Rudolfem Slánským se dostala k Národnímu filmovému archivu v polovině března. Teď odborníci prvně materiál prozkoumali.

Článek

„Určitě z toho procesu uvidíme věci, které neviděl nikdy nikdo,” říká o jedinečném nálezu ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant.

Filmové a zvukové pásky, na kterých je zhruba 10 hodin obrazového materiálu a nejspíš celý zvukový záznam procesu, ale nejdřív musí projít laboratoří. V současné chvíli je totiž většina z nich zaplísněná nebo jinak nepoužitelná.

Restaurace i následné zpracování materiálů bude podle Breganta trvat alespoň dva roky a vyjde nejmíň na 10 milionů korun.

„Chceme vytvořit časovou osu procesu na základě různých pramenů,” vysvětluje Bregant, co bude s unikátním materiálem teď a jakým způsobem se k němu veřejnost časem dostane.

Propagandistický film, který nikdy nevznikl

Materiály měly nejspíš sloužit ke vzniku prorežimního propagandistickému filmu. Z něj ale po výměně vedení v Sovětském svazu v roce 1953 a novém směru politiky SSSR sešlo. Podle Breganta jde tak nejen o unikátní nález sám o sobě, ale materiály pomůžou lepšímu pochopení dějin Československa a poslouží i jako výpověď o stavu tehdejší společnosti.

„Ten dokument o stavu společnosti a politiky v Československu má hodnotu autentického pramene, který umožní, troufám si říct, nestranné poznání a snad i pochopení, jaký byl v Československu režim po únoru 1948,” dodává Bregant.

Rudolf Slánský byl společně s 13 dalšími lidmi odsouzen v roce 1952 ve vykonstruovaném procesu. Tehdejší režim se ho exemplárně zbavil a nechal ho popravit. Slánský byl mezi roky 1945 až 1951 prvním, respektive generálním tajemníkem Komunistické strany Československa.

Celý rozhovor s Michalem Bregantem přímo z místa, kde teď materiál Národní filmový archiv skladuje, si pusťte nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované