Hlavní obsah

Tohle město ani festival nezachrání. Změnilo se za dva roky k nepoznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Městu chybí zahraniční turisté, kteří si dopřávají dlouhé lázeňské pobyty.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Desítky obchodů trvale zavřené. Zamčené hotely nebo snížené ubytovací kapacity a třeba i jiné meníčko v restauracích. Karlovy Vary prošly v období mezi filmovým festivalem číslo 54 a festivalem číslo 55 velkou covidovou proměnou.

Článek

Málokteré město bylo covidem tak proměněno jako Karlovy Vary. „Bylo to jako na houpačce. Ze dne na den se Karlovy Vary vylidnily a změnily na město duchů. Pak se to v loňském létě zlepšilo, pak to zase usnulo a teď v době festivalu Vary žijí. Na září se ale opět díváme s obavou,“ říká Helena Kyselá z karlovarského magistrátu.

70 procent cizinců, kteří teď chybí

Městu totiž chybí zahraniční turisté – a ti tvořili v minulosti 70 procent hostů. „Vary jsou postavené na dlouhodobé lázeňské péči a tu si dopřávali zejména turisté z Ruska a zemí bývalého Sovětského Svazu. A těch se zřejmě ještě na podzim nedočkáme, takže Karlovy Vary zase usnou,“ dodává Kyselá.

Některé hotely zatím otevřely jen menší část ubytovacích kapacit, některé neotevřely vůbec, a to ani kvůli festivalu, pro který to byla docela komplikace. „Dlouho jsme čekali na zprávu, které hotely se otevřou. Bohužel některé, které jsme využívali pravidelně, už neotevřely. Cítíte, že to město je zasažené,“ potvrzuje výkonný ředitel karlovarského filmového festivalu Kryštof Mucha.

Třicítka butiků v centru je zavřená

Covid nepřežily ani některé obchody – většinou butiky s luxusním zbožím zaměřené zejména na movitější ruskou a asijskou klientelu. „Jen v lázeňském centru jich bude okolo dvaceti až třiceti,“ dodává Kyselá.

Restaurace se pak přizpůsobily faktu, že do Varů teď jezdí hlavně Češi a Slováci. „Cenové hladiny se snížily, sortiment se přizpůsobil klientele,“ dodává Kyselá s tím, že v době oživení, jaké přišlo například v létě a navíc i s festivalem, ale podniky bojují s nedostatkem personálu.

Tohle všechno má logicky dopad na hospodaření města. Loni byl v porovnání s rokem 2019 propad příjmů zhruba 105 milionů korun, což je při rozpočtu města zhruba 1,3 miliardy významná částka. Pro letošní rok pak město počítá s propadem zhruba 97 milionů oproti roku 2019.

Poplatky za vjezd, předzahrádky i parkování chybí

„Vedle propadu daňových příjmů se musíme vypořádat s nižšími příjmy z nejrůznějších poplatků, jako je pobytový poplatek, za vjezd do lázeňského území, zábor prostranství například pro restaurační předzahrádky, a dalších nedaňových příjmů – například z parkování, pronájmu majetku a podobně,“ říká Kyselá s tím, že naopak výdaje Karlových Varů rostou. „Město v loňském roce vynaložilo 50 milionů na restart cestovního ruchu. V letošním roce jsou to další miliony. I ty se potom promítnou do hospodaření města,“ dodává.

Karlovy Vary tak musely odsunout některé plánované investice, na jiné si vzaly komerční úvěr.

Reklama

Doporučované