Hlavní obsah

Finančník Krúpa: Máme vyhlédnutých 20 firem, ale stále jsem opatrný

Foto: Seznam Zprávy

Pavol Krúpa, majitel investiční společnosti Krupa Global Investments.

Reklama

„Současná situace není pro investory, kteří chtějí investovat desetitisíce, statisíce a jednotky milionů,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy finančník Pavol Krúpa, majitel investiční společnosti Krupa Global Investments.

Článek

Z pohledu investora – dá se na současné situaci kolem koronaviru vydělat?

Vydělat se dá na každé situaci, ale je otázka, jaký je člověk typ investora.

Pro konzervativní investory to teď asi nebude?

Věřím, že některé hedgeové fondy na tom vydělaly dost. Ať už na shortování (prodeje nakrátko, spekulace na pokles hodnoty aktiva, pozn. red.), nebo na jednotlivých poklesech a růstech trhu. Ten je teď ale enormně volatilní – až za hranicí určité racionality. Pokud jeden den padnou akcie o 20 procent a druhý rostou o 15, racionální to není. Investor, který se na tom snaží vydělat, musí počítat s tím, že to nemusí vyjít. Když jsem minulé týdny koukal na Bloomberg a viděl ten neskutečný propad, jenom jsem zíral. Počítal jsem ale s tím, že ta nálada z Číny přijde i do EU a USA.

O kolik jste přišel?

My jsme všechny akcie, co se daly vyprodat, vyprodali v prosinci a lednu. Sledoval jsem tehdy Čínu a to, jak se zavírala města s počtem obyvatel o velikosti České republiky, a tušil, že pád přijde. V té době na trzích v USA a EU sice byla pozitivní nálada – například Tesla neskutečně rostla, já jsem ale prodával.

Vyplatí se tedy teď skupovat akcie firem, které padají?

Otázkou je, v jakém sektoru, zda je sektor stlačen jen medvědí náladou, anebo jsou jeho vyhlídky pesimistické. Jako třeba v případě velkého propadu ropných společností při výrazném poklesu ropy, například společnost Occidental Petroleum. Tam to šlo z 55 dolarů na akcii na 33 dolarů. Pak dokonce na devět. Jestli se ale do takových firem vyplatí investovat, je otázka.

Třeba Western Midstream má výnos dividend 80 procent. Já bych do toho ale neinvestoval – jsem opatrný, tady může přijít cokoliv. Tu dividendu můžou zrušit. Z pohledu spekulace to sice vyjít může, ale z dlouhodobého pohledu nevím, nevím. Ta akcie může být třeba za dvě padesát. Současná situace není pro investory, kteří chtějí investovat desetitisíce, statisíce a jednotky milionů korun. Těm bych radil, ať jsou konzervativní, a ještě bych neinvestoval.

Pavol Krúpa (48)

Slovenský podnikatel a finančník žijící v České republice.

Majitel investiční společnosti Krupa Global Investments, dříve akcionář skupiny Arca Capital.

V rámci svého podnikání skupuje firmy ve finančních potížích za cílem jejich ovládnutí.

Vystudoval Ekonomickou univerzitu v Bratislavě, podnikat začal už na střední škole.

S jeho agresivní podnikatelskou strategií je spojena řada různých kauz a kontroverzí včetně obvinění z korupce a vydírání.

Je svobodný a bezdětný.

Zdroj: Wikipedia.org

Hrozí ještě větší propad?

Ty trhy jsou tak volatilní, že drobný investor může prodělat. Něco jiného je samozřejmě velký investor jako Warren Buffet nebo Carl Icahn. Pro ně platí, že pokud mají volné prostředky, už je čas budovat pozice. Ten pokles pro ně nebude hrozba, ale další příležitost dokoupit pozici. Pro české investory je navíc důležité sledovat vývoj koruny. Pokud posílí, tak se investice do dolarových titulů může znehodnotit.

S malým množstvím peněz si hrajeme

Vy sám také zatím vyčkáváte?

Máme vyhlédnutých 20 firem, ale stále jsem opatrný. S malým množstvím peněz si hrajeme – například když Fed uvolnil peníze, tak jsem věděl, že tři dny bude trh růst. Také jsem třeba nakoupil Avast, když byl za 80 korun. Na velké pozice ale zatím čekám. Platí zásada, že je lepší nechat si ujít pět procent růstu, než zachytit 20 procent pádu.

Až začne být na trzích pozitivní nálada a bude se dát očekávat dlouhodobější růst, začal bych akcie nakupovat ve větších pozicích. Při současné náladě ale můžou jít všechny tituly ještě dolů. Až se trh otočí, půjde to zase nahoru.

A výhledově – do čeho se vyplatí investovat?

Standardní poučka zní: Investujte do firem, které jsou stabilní, ziskové a mají silnou rozvahu.

Budou ale ty firmy stejně stabilní a ziskové i za pár měsíců? Co máte vyhlédnutého vy?

Přesně – takových silných firem v první stovce bylo x a dnes už nejsou. Vnímám, že udržet se mohou technologické tituly jako Microsoft, Facebook nebo Google. Lidé budou stále doma, budou něco vyhledávat. Samozřejmě je tu ale otázka poklesu příjmů z reklamy.

Potom jsou tu farmaceutické firmy – když trefíte firmu, která vymyslí například lék na COVID, tak ta určitě poroste. Ale zase, je tu mnoho farmaceutických firem, které rostly jen proto, že se spekulanti domnívali, že najdou buď vakcínu, nebo nový lék či metodu léčení. Takže i tady platí, dívejte se, jestli ty společnosti nemají dluhy, mají zisky, a na jejich aktiva.

Na české burze? Co byste doporučil?

Je otázka, co investor chce. Jestli chce stabilní titul a stačí mu dividenda. Jenže třeba bankovní sektor je teď s velkým otazníkem. Může přijít zrušení dividend, speciální daň nebo odpisy a opravné položky. Já si myslím, že banky ještě nejsou laciné. Ten trh dokáže udělat i více než minus dvacet procent. Podívejte se na Monetu. Byla za 80, teď je kolem 50 – stejně si myslím, že je ještě drahá.

Jsou sektory, které budou startovat jen těžko

Jaké tituly tedy?

Podíval bych se na akcie 02 – má silného vlastníka a je to dividendový titul. Pak na akcie ČEZu – dokud začínají trojkou, i když je zde otázka investice do jádra. Teď ale každý investor musí počítat s tím, že i když nakoupí, stále to může o 10 až 15 procent spadnout dolů. Je tam také Avast, ale ten už je podle mě drahý. Kolem 80 korun byl výborný. Je ještě jeden zajímavý titul, ale zde jsem vázán mlčenlivostí. Pokud jste drobný investor, asi bych opravdu ještě počkal. Navíc, příležitosti nemusí být jen na burze, všechna aktiva mohou být o něco levnější – ať už oblast private equite, či reality.

Vy jste říkal, že v prosinci a lednu jste téměř vše vyprodal. Ale co investoři, co to nestihli? Co teď mají dělat? Čekat?

Je otázka, v jakém titulu a sektoru jsou. Jsou totiž sektory, které budou startovat velmi těžko.

Turismus a hotelnictví?

Teď například sledujeme hotely, jako je třeba Hilton. Ty propadly, ale při nedávných stimulech (zásahy Fedu a německé banky) úžasně narostly. To jsou ale tituly, do kterých bych nešel. Tady nevíte, jak se celý sektor, a myslím tím turistický ruch a hotelnictví, dá do pořádku. S velkým otazníkem jsou také aerolinky. Tak třeba Ryanair. Ano, může to být vítěz, je to lowcostový dopravce, ropa bude laciná… Já si ale myslím, že teď budou nejdůležitější výsledky, které přijdou ve druhém a třetím kvartálu. Tam se ukáže, které firmy jsou silné.

Podle mě to budou technologické firmy. Microsoft nebo Facebook. U něj ale zatím vyčkávám, tam bych nešel bezhlavě.

Vrátí se vůbec trhy na hodnoty, na kterých byly ještě před měsícem?

Bude to trvat dlouho. Historicky ale platilo, že i když byl velký pokles, třeba v letech 2008, tak indexy byly po deseti letech ještě vyšší. Až se tedy ekonomika zastabilizuje, věřím, že se to znovu nastartuje. Ekonomiku ale musíme nastartovat co nejdříve.

Vítězí ten, kdo se dokáže přizpůsobit

Kdo tedy z této současné krize může vyjít jako vítěz?

Obecně platí, že vítězí ten, kdo se dokáže přizpůsobit. Teď aktuálně to budou velké hedgové fondy, které mají plno hotovosti. Budou to investoři jako Warren Buffett nebo Carl Icahn, kteří mají miliardy dolarů cash a mohou kupovat levné akcie, samozřejmě, pokud se trefí do dobrých společností.

Tohle období ale bude úžasná příležitost pro nákup cenných papírů pro všechny. Neříkám dnes, neříkám zítra. Ten trh ale může být za pět šest let znovu ziskový. Jen si myslím, i s ohledem na zkušenosti z krize 2008, že teď ten půlrok bude trh létat nahoru a dolů. Velké nárůsty mohou vystřídat obrovské poklesy.

Druhou část rozhovoru s Pavolem Krúpou přineseme v nejbližších dnech.

Reklama

Doporučované