Hlavní obsah

Firma Hartenberg z Babišova fondu kupuje květinářství na Slovensku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Investiční skupina Hartenberg, součást svěřenských fondů Andreje Babiše, rozšiřuje svůj květinářský byznys na Slovensko. „Stejně jako v Česku se i na Slovensku chceme stát jedničkou na trhu,“ říká šéf skupiny Jozef Janov.

Článek

Holding Hartenberg kupuje maloobchodní část slovenské floristické firmy Flos. Rozšiřuje tak svůj květinářský byznys, do něhož Hartenberg vstoupil loni v létě převzetím majoritního podílu v české květinářské jedničce Flamengo.

„Na koupi Flosu jsme pracovali skoro rok, přebíráme jej 1. října. Je menší než české Flamengo, ale bereme to jen jako začátek. Jako první krok na Slovensko v tomto oboru,“ říká řídící partner Hartenbergu Janov.

V Česku kromě maloobchodní sítě Flamengo vlastní Hartenberg ještě květinářský velkoobchod Storge. České Flamengo zastřešuje síť téměř dvou stovek květinářských prodejen, naproti tomu slovenský Flos jich má jen dvanáct. Zároveň ale disponuje pěti květinářskými velkosklady a provozuje online velkoobchod.

Hartenberg je ale podle Janova na Slovensku připraven k dalším nákupům. Cílem skupiny je dostat se u východních sousedů alespoň k sedmdesáti prodejnám. „Dokážeme nakupovat na nizozemské květinové burze, jejímž jsme členem, takže můžeme našim zákazníkům v Česku i na Slovensku nabízet výhodnější ceny. Právě toho chceme využít,“ dodává Janov.

Zisky z květinářství Hartenbergu letos tlumí koronavirus. A to i přesto, že když vláda v březnu nařídila zavřít většinu retailových prodejen, dostaly prodejny s květinami výjimku a zůstaly poněkud překvapivě otevřené.

„Prodej květin šel ale na jaře dolů. Hodně našich obchodů bylo navíc zavřených prostě proto, že zaměstnankyně byly doma s malými dětmi. Tržby nám na jaře spadly až o 70 procent, vydělávali jsme stěží na nájemné,“ líčí Janov. Květinářskému řetězci podle něj ale nakonec pomohl vládní program COVID-nájemné, v jehož rámci firmám na nájemné přispíval stát. „Nakonec budeme ve Flamengu a Storge v tržbách asi o deset procent pod úrovní roku 2019,“ říká šéf Hartenbergu.

Obchod s květinami je jedním ze sedmi oborů, v nichž má skupina Hartenberg nainvestovaný kapitál. Hodnotu (tzv. enterprise value) podniku Flamengo vyčíslují šéfové holdingu (před koupí Flosu) na 50 milionů eur. Na holdingovém žebříčku se co do hodnoty řadí floristika na 5. příčku – za zdravotnictví, reality, potravinářství a letecké opravárenství.

Reklama

Související témata:
Flamengo

Doporučované