Hlavní obsah

Firmy budou povinně testovat. Už od středy, rozhodla vláda

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Testování, které musí být povinně realizováno minimálně jednou do týdne, bude podle slov ministra průmyslu Karla Havlíčka plně hrazeno pojišťovnami.

Článek

Vláda schválila povinnost testovat zaměstnance ve firmách nad 50 zaměstnanců. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka je nové opatření „zlomová věc“.

Od středy 3. března do 12. března musí mít první testy všichni zaměstnanci firem nad 250 pracovníků. Do poloviny letošního března pak musí být testováni také pracovníci podniků s 50 až 249 zaměstnanci. Podle ministra Havlíčka stačí antigenní testy, na samotestování stát přispěje 60 korun na test. Zaměstnanci mají jinak testování v odběrových centrech třikrát za týden plně hrazené ze zdravotního pojištění. Povinný bude jeden test týdně.

Povinné testování ve firmách se nebude podle Havlíčka vztahovat na lidi pracující z domova. V případě podniků, které mají více poboček po republice, se jejich zaměstnanci sčítají. Pokud se tak bude jednat o společnosti s více než 50 zaměstnanci, bude pro pracovníky, kteří docházejí do firmy, testování závazné.

Firmy si mohou testování zajistit libovolně. První možností je volba závodního lékaře, který může antigenní testy nabízet a testovat všechny zaměstnance v rámci podniku. Další forma poskytování testů na covid-19 je pak na bázi smlouvy s externím poskytovatelem zdravotních služeb mimo prostory firmy. Vždy musí jít ale o zdravotní pojišťovnou garantované místo, tzv. odběrové centrum.

V následujících čtrnácti dnech by mělo být v 10 tisících podniků otestováno 2,1 milionu zaměstnanců. Pokud bude test zaměstnance pozitivní, musí firma nahlásit výsledek příslušnému lékaři. Ten ho následně pošle na PCR test.

„Budeme debatovat v příštích dnech o dalších opatřeních, kdybychom zjistili, že se některé firmy nechtějí testování účastnit. V takovém případě by mohlo přijít na řadu další omezování,“ dodal k tomu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda podle něj nyní přemýšlí také o tom, jak více motivovat firmy k tomu, aby jejich zaměstnanci pracovali z domova.

V souvislosti s omezením setkávání se zaměstnanců vláda také schválila zákaz závodního stravování v soukromých podnicích. Pracovníci tak musí obědy konzumovat odděleně, například ve svých kancelářích u pracovních stolů.

Povinné testování na nemoc covid-19 ve firmách s více než 250 pracovníky by se podle Hospodářské komory ČR mělo týkat 2400 zaměstnavatelů. Nejvíce takových firem je ve zpracovatelském průmyslu.

„Platí, že mezi největší zaměstnavatele v zemi patří stát a veřejná správa nebo kupříkladu i vysoké školy,“ poznamenal mluvčí komory Miroslav Diro.

Komora uvádí, že nejvíc firem s více než 250 zaměstnanci podniká ve zpracovatelském průmyslu, a to 930. Ve velkoobchodu a maloobchodu působí 240 firem s více než 250 pracovníky. Dalších 220 je podle komory ve zdravotnictví a sociální péči. Shodně po 190 zaměstnavatelích s více než 250 pracovníky působí v administrativě, stejně jako ve veřejné správě a obraně.

Podle komory jsou na masové testování zaměstnanců podnikatelé připraveni. Povinnost ale musí být legislativně ukotvena tak, aby řešila i případy, kdy se pracovníci budou testování organizovanému zaměstnavatelem bránit. Stát také musí zabezpečit dostupnost antigenních testů v potřebném množství.

Kabinet od pondělí spustil plošné testování ve firmách, zatím na dobrovolné bázi. Zaměstnavatel má pouze povinnost pracovníka s pozitivním testem nahlásit závodnímu nebo obvodnímu lékaři, případně místní hygienické stanici. Firmy mohou testy nakupovat od dodavatelů, které schválí Ministerstvo zdravotnictví. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jsou zatím ve větším množství dostupné jen testy, které objednalo Ministerstvo vnitra pro použití ve školách.

Reklama

Doporučované