Hlavní obsah

Fond budoucnosti dá 21 milionů korun na česko-německé projekty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Česko-německý fond budoucnosti podpoří v prvním čtvrtletí letošního roku 112 společných projektů občanů obou zemí, správní rada fondu dnes uvolnila téměř 21 milionů korun. Téměř dvě třetiny iniciativ se týkají mládeže a kultury.

Článek

Například 780 000 korun fond podpoří německou programovou část festivalu Divadelní Flora v Olomouci. Loni byl kvůli koronavirové pandemii přeložen, letos pořadatelé plánují vystoupení čtyř německých divadelních souborů.

Na Dny české a německé kultury, které se konají ve městech Euroregionu Elbe/Labe, fond vyčlenil 45 000 eur (téměř 1,2 milionu korun). Každoročně se při akci konají kulturní vystoupení, workshopy či přednášky. Euroregion Elbe/Labe je projektem přeshraniční česko-saské spolupráce, účastní se jej české i německé obce v okolí řeky Labe.

Čtvrt milionu korun z fondu půjde na česko-německou síť volnočasových zařízení pro mládež, kterou vytváří liberecký spolek Motyčkovic klika a centrum ochrany přírody Oberlausitzer Bergland. „Oba partneři plánují dva několikadenní workshopy pro české a německé pedagogy a pilotní workshop s dětmi s cílem výměny ohledně dopadů koronavirové pandemie a vyzkoušení nových forem práce s mládeží. V centru zájmu přitom stojí možnosti digitálních aktivit pro děti a mládež během pandemie. Výměny zkušeností se zúčastní i polská volnočasová zařízení z oblasti Trojzemí,“ uvedl fond.

Česko-německý fond budoucnosti už také například několikrát pomohl příhraničním regionům a česko-německým aktivitám se zvládáním dopadů pandemie. V únoru mezi ně rozdělil asi 7,6 milionu korun, v lednu 1,9 milionu a koncem loňského roku 11 milionů korun.

Reklama

Doporučované