Hlavní obsah

Davy znovu obsadily náplavku. Policisté večer hrozili donucovacími prostředky

Foto: Petr Švihel

Policisté vytvořili na náplavce rojnici, lidi žádají, aby si nasadili roušky.

Reklama

aktualizováno •

Během středečního odpoledne se pražská náplavka, přímo pod okny Ministerstva zdravotnictví, opět začíná plnit lidmi, kteří nedodržují vládní opatření. A to i přes snahy policistů situaci kontrolovat.

Článek

Krátce před pátou hodinou odpoledne začínají na známou pražskou náplavku už druhý den po sobě proudit davy lidí, většinou bez respirátorů a s nápojem v ruce. U vody je stále více „našlapáno“ a původní skupinky dvou tří lidí se zvětšují. Zatímco rozestupy mezi nimi zmenšují.

Situaci se snaží držet pod kontrolou policisté, kteří po čtyřech až pěti tvoří rojnici po celé šíří cesty a lidi na vládní nařízení upozorňují.

„Dobrý den, prosím vás, nasaďte si ochranu dýchacích cest. Děkuji!“ oslovují lidi bez respirátorů. Ti si je nasazují, počkají několik chvil, než policisté poodejdou, a opět je dávají dolů.

„To je opravdu k ničemu,“ ozve se od čtveřice žen, které celou situaci pozorují zpovzdálí.

Foto: Petr Švihel

Během kontrol policie má skoro každý respirátor nasazený. Kdo ho nemá, toho o to policisté požádají.

Foto: Petr Švihel

Jen co policisté poodejdou pár metrů, respirátory opět z tváří lidí na Náplavce mizí.

Další trojice se po náplavce prochází a s cigaretou v ústech se zamyšleně dívají na blížící se policisty. „Hele, my bychom měli mít asi roušky,“ otáčí se asi třicetiletá žena s cigaretou ke svým společníkům.

„Jo, že nemáme roušky, jim vadí!“ dohaduje se s kamarádem další vyšší chlapík při těle.

Parta dívek, které z náplavky prchly do parku přímo pod okna Ministerstva zdravotnictví, pak popisuje setkání s policisty jako vtipný příběh. „On mi říká nasaďte si roušku, nasaďte si ji a já na to, ale já piju,“ líčí dívka a ostatní vybuchují smíchem.

Mezi šestou a sedmou hodinou policisté ještě přitvrdili. Mezi bavícími se lidmi projížděli vozy s megafony, přes něž sdělovali, že se lidé „vystavují riziku postihu“, pokud nedodržují vládní opatření.

Zároveň hlídali i vstupy na náplavku a příchozí také často i svérázně poučovali, že mají dodržovat platná opatření. „To, co pijete, tak na veřejnosti pít nesmíte. Vyřešte to nějak,“ řekl příslušník například muži s plechovkou piva.

Po sedmé hodině pak policisté z náplavky zcela zmizeli. Podle mluvčí policistů Evy Kropáčové je důvodem to, že se museli přemístit na další místa v Praze, která je třeba ohlídat. Po chvíli se ovšem zase vrátili.

A po 21. hodině, po níž platí zákaz vycházení, pak z megafonů rovnou hrozili použitím donucovacích prostředků, pokud se lidé nerozejdou. reportér Seznam Zpráv ovšem zaznamenal, že lidé se poklidně, byť s nevolí a poznámkami o mediálním honu rozcházeli. Na místě pak zůstávali jen jednotlivci, často v podroušeném stavu.

„Ti lidé se nebojí“

U budovy Mánes, na samotném začátku náplavky, postávají dvě ženy. Zvláštní jsou tím, že sice drží v ruce kávu, zároveň ale patří k jedněm z mála, kteří mají nasazené respirátory.

Reportérovi se představují jako „saniťačky“ z nemocnice, prý pomáhají při operacích.

„Jdeme z práce, vzaly jsme si kávy a chtěly jsme si trochu užít slunce,“ vysvětluje jedna z nich. Po chvilce je ovšem dopálí seniorský pár bez jakékoliv ochrany dýchacích cest.

„Když vidíme ty lidi, že nemají respirátory, tak je to k zlosti. Nebojí se. Měli by se zajít podívat na covidové oddělení. A ti důchodci, ti by se měli obzvlášť chránit,“ poznamenávají.

Kousek od nich sedí se psem paní pod Mánesovým mostem a čeká na kamarádku. Na otázku, proč se rozhodla vydat právě na náplavku, která se dostává do středu pozornosti a policisté mluví o tom, jak tam neustále vyráží umravňovat lidi, reaguje prostě: „Je tady hezky. A policisté jsou chudáci.“

Vyhlášené místo

Dva mladíci Tomáš a Martin byli na náplavce už v úterý, ve středu se vydali raději na druhou smíchovskou stranu. „Je to proslulé. Když už někam v Praze jít za sluníčkem, tak na náplavku,“ říkají.

Zároveň si ale uvědomují, že jejich včerejší chování bylo nezodpovědné. „Kdybych věděl, že se budu vracet domů na jih, tak bych tam nešel,“ říká Martin.

Pár seniorů, co také pozoruje dění na náplavce z protějšího břehu, pak popisuje, že bydlí nedaleko. „Tři měsíce jsme byli doma,“ vysvětluje paní a dodává, že aktuálně čeká na druhou dávku vakcíny.

Podobně mluví i paní Jana. Během odpoledne se na smíchovské straně zastavila pro kávu, sedla si k vodě a začala fotit. „Dřív jsme chodili i k Bohnicím, ale tam je teď hodně lidí, to se nedá. Kam máme chodit? Všude je plno,“ ptá se žena.

Reklama

Doporučované