Hlavní obsah

Tusk po půl roce u moci mění šéfy klíčových resortů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kancelář polského premiéra

Vláda Donalda Tuska nastoupila v prosinci s cílem zrušit některé reformy prosazené předchozí vládou strany Právo a spravedlnost.

Z polského kabinetu odchází ministři spravedlnosti nebo kultury. Změny ve vládě, která se ujala moci v prosinci, se očekávaly. Všichni končící ministři totiž kandidují v červnových volbách do Evropského parlamentu.

Článek

Polský premiér Donald Tusk v pátek vyměnil čtyři ministry své vlády, včetně šéfa resortu vnitra Marcina Kierwińského. Vystřídá ho dosavadní náměstek Tomasz Siemoniak. Ten zůstane vládním koordinátorem tajných služeb. Siemoniak, který je členem Tuskovy Občanské koalice, v minulosti vedl polský resort obrany.

Z vlády odchází také ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz. Krátce po nástupu do úřadu zahájil změny v polských veřejnoprávních médiích, která se podle kritiků stala hlásnou troubou předchozí vlády vedené národněkonzervativním Právem a spravedlností. Sienkiewicze vystřídá kurátorka a historička umění Hanna Wróblewská.

Do čela resortu odpovědného za státní aktiva se postaví ekonom a historik Jakub Jaworowski, který s Tuskem spolupracuje už mnoho let a kterého premiér podle agentury AP označil za „renesančního člověka“. Nahradí Boryse Budku.

Čtvrtým novým členem Tuskovy vlády je lidovecký politik Krzysztof Paszyk, který ve funkci ministra pro rozvoj a technologie vystřídá Krzysztofa Hetmana.

Prezident Andrzej Duda nové ministry oficiálně jmenuje v pondělí.

Doporučované