Hlavní obsah

Fotbal spřádá tajné plány, jak na stadiony dostat otestované fanoušky

Foto: Profimedia.cz

Fotbalová liga se hraje, ale bez lidí. Hledají se cesty, jak se pomalu začít vracet k normálnímu stavu.

Reklama

Dostat fanoušky na březnové mezistátní utkání s Belgií nebo na dubnové derby „S“ se nyní možná leckomu jeví jako fantasmagorie. Ale uvnitř českého fotbalu se probudila aktivita, která zkusí sny proměnit v realitu.

Článek

V průběhu uplynulého týdne proběhla videokonference o 26 účastnících. Tak trochu v režimu tajné, alespoň před médii. S případným dodavatelem služby, která by před stadionem uměla otestovat fanoušky na covid-19, jednali takto online zástupci několika fotbalových subjektů.

Reportér Seznam Zpráv sice narazil na hradbu mlčení, jeden z účastníků schůzky ji ovšem pod příslibem zachování anonymity potvrdil a nastínil, kam celá iniciativa směřuje.

„Hledáme způsob, jak dostat příznivce zpátky na stadiony. Jednak je fotbal bez fanoušků trochu fádní, jednak je tu samozřejmě ve hře významný ekonomický rozměr, klubům příjmy ze vstupného chybí. A pokud se s tím relativně rychle něco nestane, mám o český profesionální sport celkem obavu,“ říká zdroj.

Dodavatel, kterým je firma připravená pomáhat takto před sportovními stadiony, stejně jako třeba před sály, kde by se mohly konat rockové koncerty, je schopen provádět antigenní i PCR testy.

Pokud by ministr zdravotnictví souhlasil s tím, že na fotbal by mohl jít jakýkoli fanoušek s čerstvým antigenním testem, byla by to pro účastníky této aktivity nejlepší možná zpráva. Antigenní testy jsou jednak levnější, jednak je lze vyhodnotit v řádu 15 minut.

Jiná situace by nastala, pokud by ministr souhlasil jen s PCR testy. Ty se jednak vyhodnocují zhruba 2 hodiny, a hlavně jsou tak nákladné, že by pro fanouška vstupenka na fotbal, do jejíž ceny by se náklady na PCR testy vložily, výrazně ztrácela na atraktivitě.

Celá akce je teprve v počáteční fázi, i proto se o ní její aktéři zdráhají otevřeně komunikovat. Ale podle zdroje, se kterým reportér Seznam Zpráv hovořil, by se celá věc měla objevit na pondělním jednání ligového výboru Ligové fotbalové asociace.

Což je překvapením dokonce i pro jejího předsedu Dušana Svobodu. „Tak třeba s tím někdo přijde, přiznám se, že moje iniciativa to není. Fanoušky bychom jistě na stadionech rádi viděli všichni, ale obávám se, že všechny dosavadní systémy a nařízení z Ministerstva zdravotnictví počítají leda s využitím několika procent kapacity stadionů při vylepšení epidemické situace.“

Svobodu trápí i jiné aspekty nyní uplatňovaných opatření. „Fotbal potřebuje nějak vyřešit, aby mohli začít trénovat a hrát nejen profesionálové. Kromě nižších soutěží jde samozřejmě o mládežníky. V dané situaci se ani nemohou sejít dorostenecké reprezentační týmy a podobně.“

O možnosti využít antigenního testování s Ministerstvem zdravotnictví dlouhodobě vyjednává i Národní sportovní agentura. „V profesionálním sportu už se nám to podařilo prosadit, teď se bavíme o sportu amatérském, rekreačním, a zároveň také o divácích. Co se týká diváků, uvědomujeme si, že dokud nedojde k proočkování populace, tak antigenní testy jsou asi jediná možnost, jak uskutečnit hromadné akce pro více diváků, jako jsou různé sportovní zápasy a akce – ale pro nás je klíčové, aby všechny tyto iniciativy byly v souladu s pokyny a strategií Ministerstva zdravotnictví,“ zdůrazňuje Jakub Večerka. mluvčí Národní sportovní agentury.

V současnosti smí na fotbal nebo na hokej jen velmi omezené počty diváků směřujících do VIP prostor. S podmínkou, že musí úspěšně projít antigenním testem.

Reklama

Doporučované