Hlavní obsah

Fotbalista Čermák smí řídit, ač havaroval v opilosti. Za nehodu dostal podmínku

Řídil opilý, havaroval, málem uhořel. Pět měsíců po nehodě může zase řídit.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Plzeňský fotbalista Aleš Čermák zná trest za svou červnovou nehodu v opilosti, při níž málem uhořel. Zkušební doba je 18 měsíců.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 2 podmíněně zastavil stíhání fotbalisty Aleše Čermáka kvůli květnové autonehodě v opilosti, při níž nedaleko Prahy málem uhořel. Čermák uhradil pokutu 160 tisíc korun, která půjde na pomoc obětem trestné činnosti.

Soud podle mluvčí Marcely Pröllerové stanovil Čermákovi zkušební lhůtu na 18 měsíců. Pokud by se během ní provinil, soud by jeho případ znovu otevřel a hrozil by mu nepodmíněný trest.

Ačkoli řídil pod vlivem alkoholu, může Aleš Čermák znovu usednout za volant. V původním verdiktu, který soud vynesl v létě ve zrychleném řízení neveřejně trestním příkazem, přitom dostal kromě pokuty 160 tisíc korun také na 20 měsíců zákaz řízení motorových vozidel.

Čermák, jenž byl obžalován pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky a hrozil mu trest od šesti měsíců do tří let, však verdikt ze zrychleného řízení odmítl.

Obvodní soud pro Prahu 2 proto musel případ projednávat ve veřejném líčení. Čermák se před soudem za nehodu omlouval. Uvedl, že se opil v autobuse cestou z posledního ligového utkání minulé sezony. Po příjezdu ke stadionu Sparty, kde tehdy hrál, se prý snažil zavolat taxi, ale objednání podle něho trvalo příliš dlouho, a tak usedl za volant sám. Své chování označil jako mimořádné selhání.

Rozhodnutí soudu není pravomocné a je možné se proti němu ještě odvolat. Fotbalistův advokát Jiří Váňa ale řekl, že on i jeho klient jsou s rozhodnutím soudu spokojeni. „My jsme sami v průběhu řízení tento postup navrhovali a rozhodnutí přijímáme. Je to naprosto adekvátní, a proto nebudeme podávat opravný prostředek proti tomuto soudnímu rozhodnutí,“ uvedl Váňa pro Seznam.

Reklama

Doporučované