Hlavní obsah

Fotbalová asociace věří, že kvůli atletům o milion dolarů nepřijde

Foto: Profimedia.cz

Martin Malík, předseda FAČR, řešil v závěru roku problém s atletickým svazem.

Reklama

Konec roku 2019 je za námi, stará budova Fotbalové asociace ČR na Strahově kvůli sporu s atletickým svazem stále stojí, a proto měla FAČR podle původních dispozic ztratit nárok na investiční dotaci od FIFA vázanou na rok 2019. Ale neztratila ho, vyjednala si odklad.

Článek

V roce 2015 si Fotbalová asociace ČR na pražském Strahově postavila za dotace od FIFA a UEFA novou moderní budovu. A tu starou v Diskařské ulici prakticky přestala potřebovat.

Vzhledem k tomu, že má ve výhledu další investiční dotace od FIFA a UEFA, rozhodla se v areálu Strahova k dalším stavebním úpravám svého nemovitého majetku. Starou budovu v Diskařské ulici chtěla proto strhnout, a to do konce roku 2019, aby mohla čerpat dotaci 1 milion dolarů z investičního programu Forward, který vypisuje FIFA.

Nájemníky se podařilo vystěhovat, jen jeden začal dělat problémy. Český atletický svaz výpověď z nájmu rozporoval u soudu. A získal u něj i předběžné opatření, které Fotbalové asociaci ČR až do dnešních dní znemožňuje stavební práce, které fotbalisté plánovali.

Atleti chtějí náhradu, zejména pozemek pro stavbu svého příštího sídla, k němu ale Praha 6 nevydala potřebné územní rozhodnutí. Celý příběh jsme podrobněji popsali zde.

Foto: Repro

Situace na Strahově: Starou budovu (HQ) v Diskařské ulici chce FAČR zbourat, atletům nabízí pozemek na rohu Diskařské a Atletické ulice, na obrázku zelenou plochu poblíž nové budovy FAČR (New HQ).

Půlnoc 31. prosince 2019 už je za námi a původní termín pro možnost čerpání dotace od FIFA tak uplynul. Martin Malík, předseda Fotbalové asociace ČR, je však optimistou a je přesvědčen, že o milion dolarů, podle aktuálního kurzu 22,7 milionu korun, český fotbal nepřijde.

„Zaprvé je dohoda s atlety a Českou unií sportu (ČUS) už prakticky hotová, jen ji ještě musí prozkoumat legislativní rada ČUS. A zadruhé se nám podařilo s FIFA vyjednat, že nebude striktně bazírovat na datu 31. prosince 2019. Seznámili jsme její představitele se skutečnostmi, jež tu nastaly. A dostalo se nám od nich ujištění, že dostaneme nějakou termínovou toleranci,“ říká Malík.

Přesně ji prý specifikovat nelze. „Ale až někam do druhého kvartálu by nám to určitě utíkat nemělo. Věřím, že všechno stihneme uzavřít v lednu nebo zkraje února,“ zdůrazňuje Malík.

Foto: jan Fišer

Tuto nevzhlednou budovu v Diskařské ulici by představitelé Fotbalové asociace ČR rádi nechali zbourat. Na podnět atletického svazu tomu ale brání předběžné opatření vydané soudem.

Samotná dohoda s Českým atletickým svazem je podle něj koncipována tak, že atleti dostanou od fotbalové asociace pozemek s územním rozhodnutím. „A když se tak do určitého data nestane, pak od nás obdrží finanční kompenzaci,“ vysvětluje Malík. Odpovídající finanční obnos bude za tím účelem složen do advokátní úschovy.

Aktuální stanovisko Libora Varhaníka, předsedy Českého atletického svazu, k celé věci se zatím redakci získat nepodařilo.

Veškeré dění kolem pozemků a nemovitostí na Strahově má souvislost s plánovaným prodejem Stadionu Evžena Rošického.

Ten patří Fotbalové asociaci ČR, ale vzhledem k historickému vývoji jsou s celým procesem propojeny i Česká unie sportu a Český atletický svaz, které měly na stadion předkupní či uživatelská práva a nárokují si náležité kompenzace. Podrobněji jsme o tom psali zde.

Za prodej Rošického stadionu by podle odhadů mohla Fotbalová asociace ČR inkasovat až 700 milionů korun. O pozemek pod stadionem mají zájem významné české finanční skupiny. V případě změny územního plánu hlavního města Prahy, která by tu pak místo sportoviště umožnila developerskou výstavbu, by kupec mohl vzhledem k atraktivní lokalitě Prahy 6 svou investici významně zúročit.

Reklama

Doporučované