Hlavní obsah

Fotbalová očkování? Diktující Britové a proaktivní pražská „S“

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Anglický fanoušek se očkuje přímo na stadionu anglického Tottenhamu Hotspur.

Reklama

Jak k očkování hráčů, klubových zaměstnanců nebo vlastních fanoušků přistupují v anglické Premier League, předních českých klubech, Bayernu Mnichov nebo Itálii? Je tu přehled současné očkovací politiky v profesionálním fotbale.

Článek

Anglie čerstvě zrušila veškeré epidemické restrikce, lidé se už nemusí na ulicích distancovat od ostatních, obchodní centra a restaurace nestíhají odbavovat nadšené zákazníky. I ve Skotsku se vyhlíží blížící se „covidové příměří“.

S rozvolňováním jsou spojené i optimistické vyhlídky pro návrat fanoušků do osamělých fotbalových chrámů.

Z hlediska jakéhosi pandemického „pokroku“ jsou právě Ostrované relativně daleko. Mají navíc konkrétní plán, jak reagovat a podchytit krajně nejistý vývoj pandemie. Jak ale zajistit, aby nadcházející fotbalový ročník proběhl hladce?

Covid se z trávníků nevytratil

O tom, že covid zatím neopustil ani přísně izolovaný svět fotbalu, se mohli přesvědčit v nedávné době zejména v Arsenalu, Manchesteru City nebo Chelsea.

V každém z tria předních anglických klubů evidovali v posledních týdnech zdravotníci nové případy covid pozitivních. Londýnský Arsenal kvůli několika nálezům dokonce preventivně vynechal plánovaný herní kemp ve Spojených státech.

Preventivní recept v rámci bubliny Premier League zněl dosud: „dvakrát v týdnu (negativní) PCR test.“ Jenže na obzoru je o poznání účinnější metoda: povinné očkování všech.

Britská vláda představila v rámci aktuálního regeneračního plánu i notičky ohledně rozsáhlé vakcinace ve fotbalové branži. Podle nich budou všichni účastníci Premier League povinně očkovaní, a to od všech zaměstnanců klubů až po jednotlivé hráče.

Tvrdá opatření poslouží kromě prevence proti závratnému šíření nových mutací i jako jakási pevná pojistka, díky které by i během případného zhoršení stavu fotbalové sezóně nemělo nic hrozit.

Jedná se o povinnost?

Pro samotné fotbalisty je otázka očkování vysoce citlivým tématem. Nechat si do těla vpravit vakcínu, která může krátkodobě, v krajně nepravděpodobném případě dlouhodobě, omezit sportovní výkon, je pro mnohé profesionály až příliš riskantní představa.

K tomu ohleduplně přihlíží i místní hráčská asociace hájící zájmy fotbalistů.

PFA (Asociace profesionálních fotbalistů) sice v létě spustila v součinnosti s britskou vládou a dalšími klíčovými orgány rozsáhlou očkovací kampaň, ta ovšem nebude vedena „na sílu“.

Jasná priorita PFA je totiž „poctivá ochrana práv svých členů, všech aktivních profesionálů“, ujistila fotbalisty asociace na svém webu.

Ačkoliv pravidlo povinného očkování zní velmi přísně, nebude to až tak horké. Hráči s odmítavým postojem k očkování se mohou stáhnout z programu ze zdravotních důvodů. Udělenou výjimku mohou od PFA dostat i jednotlivci z náboženských důvodů. Pochopitelně existují i mnohé bizarnější důvody, které by nejspíš vystačily na samostatný text.

Anglické fotbalové kluby si nemohou dovolit kohokoliv k očkování vyloženě donutit, přinejmenším oficiální cestou. Jenže právě plně očkovaný kádr by výrazně usnadnil celkový provoz v rámci tréninkového centra. Zmizely by veškeré starosti s izolacemi, které v Anglii nebudou povinné pro kompletně očkované již od 16. srpna. Skoncovalo by se také například s náhlým odkládáním zápasů.

Chtělo by se říct, že celoplošné očkování by mělo být v zájmu všech. Jenže nežádoucími rebely se mohou stát samotní protagonisté Premier League. Ti na sebe přirozeně poutají zvýšenou pozornost, aniž by se museli jakkoliv vyjadřovat. Jejich nevybíravé výroky směrem k vakcinaci mohou ovlivnit statisíce lidí.

Někteří nehodlají podstoupit očkování z vlastního přesvědčení. Takový Fabian Delph, současný záložník Evertonu, neváhal sdílet svou skepsi na vlastním instagramovém účtu.

„Dneska je to vlastně konspirační teorie, když důvěřuji imunitnímu systému, že se s covidem popere. Na takovou činnost je přece navržen,“ rozčiloval se Delph na svém účtu, který sleduje necelých 400 tisíc uživatelů.

V jaké fázi očkování je fotbalová Anglie?

Podle nejrůznějších anglických fotbalových expertů je zcela vyloučeno, že by se podařilo kompletně naočkovat všechny fotbalisty v rámci nejvyšší soutěže. To ovšem neznamená, že by se o to místní autority nechtěly pokusit.

Pozitivní zprávou je, že ke dnešnímu datu většina hráčů Premier League, EFL (2.–4. nejvyšší soutěž) a hráček WSL (nejvyšší soutěž žen) má za sebou minimálně jednu dávku vakcíny.

Jak je to s fanoušky na Ostrovech?

Už během krušnějšího pandemického období zdárně sloužily některé stadiony účastníků Premier League jako provizorní „walk-in“ očkovací centra pro místní obyvatele.

Očkovat se mohli lidé například na stadionech Chelsea, Tottenhamu, Leicesteru nebo Wolverhamptonu. Fotbaloví fanoušci jsou v Anglii nabádáni k dobrovolnému očkování, a to i proto, že se podle místních autorit jedná o jedinou reálnou cestu, jak na podzim znovu naplnit ochozy bez zbytečných rizik.

Ve Skotsku se „zbaví“ okovů restrikcí již v pondělí. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v týdnu potvrdila, že místní kluby si budou moci žádat o povolení pro naplnění kapacity vyšší než 5 tisíc fanoušků. Podle některých zdrojů by v příštím týdnu mohly tamní ochozy praskat ve švech.

„Ačkoliv nová opatření částečně nastolí pocit, že jsme z covidové éry venku, nesmíme usnout na vavřínech. Život v následujících měsících nebude takový jako dříve. Na to si ještě musíme trpělivě počkat,“ prohlásila v týdnu skotská premiérka Sturgeonová.

I v Česku máme dva pionýry

Domácí Ligová fotbalová asociace v reakci na vydané mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví nově upravila pravidla pro profesionální kluby s ohledem k možnému zaplnění stadionů při ligových utkáních. Za určitých okolností bude možné v blízké době sledovat zápasy s jedinečnou atmosférou vyprodaných arén i u nás.

„Přístup klubů především z druhé nejvyšší soutěže, které mají menší stadiony, se tedy nebude muset nijak měnit proti pravidlům ze začátku letošní sezony. Tam mohou v plné míře navštívit zápasy všichni diváci testovaní nebo očkovaní anebo ti s prodělaným covidem. U většiny prvoligových klubů s většími stadiony bude kladen důraz především na očkované fanoušky, kteří mohou naplnit ligové stadiony nad rámec tří tisíc až do plné kapacity,“ vysvětlil Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru LFA.

K otázce očkování se české kluby výstupy v médiích zatím vyloženě nehrnou. Za kladné vzory by se dalo označit snad jen vystupování pražských „S“. Jak z Letné, tak z Edenu zní jednohlasně pokyn divákům: „očkujte se, ať máme brzy plný dům“.

Jak Sparta, tak Slavia, mají touto dobou kompletně očkovaný A tým. Na Spartě se například v létě organizovaně očkoval i celý rezervní tým.

„V posledních sezónách nás trápí covid, proto chci sdělit, že všichni hráči a celý realizační tým prošli očkováním. Věřím, že v případě pozitivního testu už to nebude znamenat fatální důsledky v podobě karantény. Je to pro mě zcela zásadní krok, aby se mohlo plynule hrát,“ prohlásil na tiskové konferenci generální ředitel Sparty František Čupr.

Šéf Slavie, Jaroslav Tvrdík, má svou vlastní představu o Edenu bez covidu.

„Máme naočkovaný celý tým, pouze tři nové posily nemají kompletní očkování. Brzy budeme v tomhle kompletní, to platí i o zaměstnancích v Edenu. Od srpna máme projekt stadion bez covidu. Budou na něj smět jen očkování, lidé s PCR testem ne starším než 48 hodin a lidé, kteří prodělali covid v posledních měsících. Chci vyzvat ostatní kluby, aby očkování zvážily,“ prohlásil na předsezónní tiskové konferenci.

V Jablonci je očkování všem hráčům a zaměstnancům klubem vřele doporučeno.

„Nikoho jsme v klubu k očkování nenutili. Očkování jsme všem pouze doporučili s ohledem na zvýšenou bezpečnost, ale i s ohledem na pohárové duely. Většina zaměstnanců se nechala očkovat ještě v průběhu minulé sezony, hned jakmile jim byla vakcína dostupná. V tuto chvíli jsme víceméně všichni po druhé dávce,“ prozradil Seznam Zprávám tiskový mluvčí Jablonce Martin Bergmann.

Podještědský soused z Liberce razí v otázce vakcinace svého personálu totožný přístup. „Očkování je všem hráčům a zaměstnancům klubem doporučeno,“ vzkázal Seznam Zprávám tiskový mluvčí Slovanu Liberec Tomáš Čarnogurský.

Jaká situace panuje po Evropě?

Na Slovensku je očkování profesionálním fotbalistům taktéž vesměs doporučováno.

„Vím, že v některých prvoligových klubech na Slovensku jsou hráči k očkování téměř nuceni. To u nás naštěstí neplatí. Pravdou je, že určitý tlak směrem k očkování pociťuji, ale ve finále je rozhodnutí na mě,“ řekl hráč prvoligového slovenského týmu, který Seznam Zprávy požádal o to, abychom jeho jméno zachovali v anonymitě.

U našich západních sousedů je očkovací politika postavena na benevolenci jednotlivých klubů. Ten nejznámější a nejsilnější celek současné německé fotbalové scény, Bayern Mnichov, nikterak nelpí na očkování svých zaměstnanců ani hráčů. Ačkoliv měl Bayern v loňské sezoně hned sedm případů covid pozitivních, očkování svých svěřenců považuje bavorský velkoklub za soukromou záležitost.

„Necháváme to na každém jednotlivci. Je to ostatně jejich věc,“ prohlásil sportovní ředitel Bayernu, legendární Oliver Kahn.

To v zemi novopečených mistrů Evropy, Itálii, se současný premiér Mario Draghi snaží přesvědčit vládu, aby nechala stadiony zpřístupnit maximální možné kapacitě hned pro úvodní kolo Série A. Emoce skandujících fanoušků jsou pochopitelně lákadlem, které je ovšem silně přebito vidinou finanční záplaty ze zisků, který vyprodané arény vygenerují.

S přihlédnutím k faktu, že aktuálně je na Apeninském poloostrově ve hře nejpravděpodobnější varianta s povolenou kapacitou 25 % míst k sezení, návrh stoprocentní návštěvnosti je poměrně ambiciózní myšlenkou.

Navíc i samotné očkování fotbalistů Série A je podle majitele prvoligového Lecce, Saveria Sticchi Damianiho, poměrně „delikátní záležitostí“.

Právě jeho klub se v přípravě potýkal s covidovými patáliemi. „Tým podstoupil první dávku vakcíny, ale jeden hráč se rozhodl odmítnout. Představa, že ho k tomu donutím, se mi příčí. Zároveň alternativa v podobě neočkovaného hráče v kádru může do budoucna přivolat jen samé problémy, kterým ještě dnes můžeme hravě předejít. Je to celé složité,“ povzdechl si Damiani.

Šéf nováčka italské nejvyšší fotbalové soutěže Spezie by nejspíš Damianiho slova dvakrát podtrhnul. Kádr Spezie totiž před dvěma týdny představoval ohnisko nákazy s celkovým počtem patnácti případů. Spezia tak musela zrušit několik přípravných zápasů.

Reklama

Doporučované