Hlavní obsah

Foto: Maďarský Pride jako oslava i protest. Budapešť zahalila duha

Foto: Profimedia.cz

Záběr z duhového pochodu v Budapešti.

Reklama

Tisíce Maďarů se v sobotu připojily k budapešťskému duhovému pochodu. Lidé tím vyjádřili podporu LGBTQ komunitě i odpor k zákonu, který zakazuje výskyt této tematiky ve vzdělávacích materiálech i mediálních výstupech pro děti.

Článek

„Ten zákon je ohavností. Žijeme v 21. století, kdy by se takové věci dít neměly. Už nejsme v komunistických dobách, tohle je Evropská unie a každý by měl mít možnost žít svobodně,“ cituje agentura Reuters sedmadvacetiletého Istvana, který na průvod oslavující gay, lesbickou, bisexuální a transgender kulturu dorazil se svým přítelem.

Média informují, že na tzv. Pride v maďarské Budapešti dorazilo přes 30 tisíc lidí. Podle organizátorů mělo shromáždění ukázat odpor vůči „politikům hladovým po moci“ a má také odmítnout zastrašování členů LGBTQ komunity. Již předem tak bylo avizováno, že nepůjde pouze o oslavu, ale také o protest.

„Není to nic jiného než odvedení pozornosti, kterým se snaží roztrhnout zemi. Je to provokace kvůli volbám,“ tlumočí Reuters dalšího účastníka pochodu, tentokrát jde o pětadvacetiletou Boglarku Balazsovou. Ta svými slovy připomíná parlamentní volby, které se mají v Maďarsku odehrát příští rok.

V těch se o úspěch opět pokusí strana Fidesz, v jejímž čele stojí maďarský premiér Viktor Orbán a která je u moci od roku 2010. Právě tato vláda v červnu návrh zákona o zákazu osvěty o sexuálních menšinách prosadila, když ho maďarští poslanci schválili poměrem 157 ku jednomu hlasu.

+2

Zákon má podle Orbána chránit maďarské děti, nikoliv diskriminovat homosexuály. Členy LGBTQ komunity však staví na stejnou úroveň jako pedofily. Za dřívější úspěch strana vděčila tvrdému přístupu v otázkách migrace, momentálně se ale jejím ústředním tématem stala témata jako pohlaví a sexualita.

Proti zákonu se již vyslovilo několik zemí i samotná Evropské unie, které je Maďarsko součástí. Evropská komise dokonce zahájila se zemí řízení kvůli obavám z porušování práv sexuálních menšin, stejné kroky pak podnikla i v případě Polska. V reakci na vzniklý spor Orbán tento týden ohlásil uspořádání „referenda o ochraně dětí“.

Více než 40 ambasád a zahraničních kulturních institucí v Maďarsku vydalo prohlášení podporující festival Budapest Pride. „Podporujeme kroky v každé zemi, které slouží k zajištění rovnosti a důstojnosti všech lidských bytostí bez ohledu na jejich sexuální orientaci nebo genderovou identitu,“ napsali signatáři, včetně velvyslanectví Spojených států, Velké Británie a Německa.

„Je to víc než jen pochod,“ sdělil webu CNN Andras Szolnoki, pětapadesátiletý účastník budapešťské akce, podle kterého by stávající stav situace v Maďarsku změnil jen revoluční přístup. „Jde o to, aby se Maďarsko připojilo k Evropanům a ukázalo rovnost.“

Navzdory vládní snaze prosadit určitý pohled na LGBTQ komunitu však podle zprávy organizace Globsec k roku 2020 většina Maďarů (55 %) s tvrzením, že práva LGBT+ představují dekadentní ideologii, nesouhlasí. Téměř polovina tamních obyvatel navíc souhlasí se zaručením práv sexuálním menšinám.

Reklama

Doporučované