Hlavní obsah

Foto: Maďarský Pride jako oslava i protest. Budapešť zahalila duha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z duhového pochodu v Budapešti.

Reklama

Tisíce Maďarů se v sobotu připojily k budapešťskému duhovému pochodu. Lidé tím vyjádřili podporu LGBTQ komunitě i odpor k zákonu, který zakazuje výskyt této tematiky ve vzdělávacích materiálech i mediálních výstupech pro děti.

Článek

„Ten zákon je ohavností. Žijeme v 21. století, kdy by se takové věci dít neměly. Už nejsme v komunistických dobách, tohle je Evropská unie a každý by měl mít možnost žít svobodně,“ cituje agentura Reuters sedmadvacetiletého Istvana, který na průvod oslavující gay, lesbickou, bisexuální a transgender kulturu dorazil se svým přítelem.

Média informují, že na tzv. Pride v maďarské Budapešti dorazilo přes 30 tisíc lidí. Podle organizátorů mělo shromáždění ukázat odpor vůči „politikům hladovým po moci“ a má také odmítnout zastrašování členů LGBTQ komunity. Již předem tak bylo avizováno, že nepůjde pouze o oslavu, ale také o protest.

„Není to nic jiného než odvedení pozornosti, kterým se snaží roztrhnout zemi. Je to provokace kvůli volbám,“ tlumočí Reuters dalšího účastníka pochodu, tentokrát jde o pětadvacetiletou Boglarku Balazsovou. Ta svými slovy připomíná parlamentní volby, které se mají v Maďarsku odehrát příští rok.

V těch se o úspěch opět pokusí strana Fidesz, v jejímž čele stojí maďarský premiér Viktor Orbán a která je u moci od roku 2010. Právě tato vláda v červnu návrh zákona o zákazu osvěty o sexuálních menšinách prosadila, když ho maďarští poslanci schválili poměrem 157 ku jednomu hlasu.

Zákon má podle Orbána chránit maďarské děti, nikoliv diskriminovat homosexuály. Členy LGBTQ komunity však staví na stejnou úroveň jako pedofily. Za dřívější úspěch strana vděčila tvrdému přístupu v otázkách migrace, momentálně se ale jejím ústředním tématem stala témata jako pohlaví a sexualita.

Proti zákonu se již vyslovilo několik zemí i samotná Evropské unie, které je Maďarsko součástí. Evropská komise dokonce zahájila se zemí řízení kvůli obavám z porušování práv sexuálních menšin, stejné kroky pak podnikla i v případě Polska. V reakci na vzniklý spor Orbán tento týden ohlásil uspořádání „referenda o ochraně dětí“.

Více než 40 ambasád a zahraničních kulturních institucí v Maďarsku vydalo prohlášení podporující festival Budapest Pride. „Podporujeme kroky v každé zemi, které slouží k zajištění rovnosti a důstojnosti všech lidských bytostí bez ohledu na jejich sexuální orientaci nebo genderovou identitu,“ napsali signatáři, včetně velvyslanectví Spojených států, Velké Británie a Německa.

„Je to víc než jen pochod,“ sdělil webu CNN Andras Szolnoki, pětapadesátiletý účastník budapešťské akce, podle kterého by stávající stav situace v Maďarsku změnil jen revoluční přístup. „Jde o to, aby se Maďarsko připojilo k Evropanům a ukázalo rovnost.“

Navzdory vládní snaze prosadit určitý pohled na LGBTQ komunitu však podle zprávy organizace Globsec k roku 2020 většina Maďarů (55 %) s tvrzením, že práva LGBT+ představují dekadentní ideologii, nesouhlasí. Téměř polovina tamních obyvatel navíc souhlasí se zaručením práv sexuálním menšinám.

Reklama

Doporučované