Hlavní obsah

EMA schválila vakcínu společnosti Moderna i pro nezletilé

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pátek schválila očkování vakcínou Moderna i v případě teenagerů ve věku od 12 do 17 let. Je to vůbec poprvé, kdy tato látka získala povolení k užití u nezletilých osob.

Článek

Vakcína Spikevax od společnosti Moderna dostala v rámci Evropské unie zelenou již před mnoha měsíci, povolení se však týkalo pouze osob starších 18 let. Evropský regulační orgán EMA ovšem nyní informoval o tom, že látka v případě osob starších 12 let vykazuje srovnatelnou imunitní reakci jako u mladých dospělých. Schválení ještě musí potvrdit Evropská komise, to už je ale pokládáno spíše za formalitu.

Výsledná data evropská agentura získala díky výzkumu, který zahrnoval 3732 teenagerů. Ve skupině, jejíž členové obdrželi pravou mRNA vakcínu, se nevyskytl jediný nakažený, zatímco v té, která vakcínu nedostala, se nakažení objevili čtyři. Úřady i nadále plánují bezpečnost a účinnost vakcíny u dětí i dospělých pečlivě sledovat.

Fungování mRNA vakcíny

Látka, jež je člověku vpravena do těla, s sebou nese molekulu označovanou jako mRNA s „instrukcemi“, které tělu umožňují vytvoření takzvaného spike proteinu. Ten se nachází na povrchu koronaviru a virus ho potřebuje k tomu, aby mohl vstupovat do buněk organismu. Tento neškodný koronavirový „hrot“ pak imunitní systém rozpozná jako cizí a začne reagovat.

„Imunitní systém dané osoby poté rozpozná tento protein jako cizorodý, začne vytvářet protilátky a aktivuje T-buňky (bílé krvinky) pro obranu organismu. Jestliže se daná osoba později setká s virem SARS-CoV-2, její imunitní systém jej rozpozná a organismus bude připraven se proti němu bránit,“ vysvětluje na svém webu Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Molekula mRNA z vakcíny v těle nezůstane, nýbrž se krátce po vakcinaci rozloží.“

Až dosud byla pro děti ve věku 12 let jedinou schválenou možností ve Spojených státech a v Evropě vakcína tandemu Pfizer a BioNTech. Podle agentury AP však v současné době zvažuje schválení Moderny pro mladší 18 let také americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv.

Podobné jako u jiných věkových skupin byly u teenagerů i nejčastěji hlášené nežádoucí účinky vakcíny. Mezi ty patřily bolest a otok v místě vpichu, únava, bolest hlavy, bolesti svalů a kloubů, zvětšené lymfatické uzliny, zimnice, nevolnost, zvracení a horečka. Dané účinky měly většinou mírnou nebo střední závažnost a odezněly během několika následujících dnů.

Testují se už i menší děti

EMA ve svém prohlášení také poznamenává, že vzhledem k omezenému počtu dětí a dospívajících zahrnutých do studie, výzkum nemohl zjistit nové neobvyklé nežádoucí účinky nebo odhadnout riziko známých nežádoucích účinků, jako je myokarditida (zánět srdečního svalu) a perikarditida (zánět membrány kolem srdce). Navzdory tomu ale agentura usoudila, že přínosy přípravku převažují nad jeho riziky.

Jak společnost Moderna, tak společnost Pfizer už začaly své vakcíny testovat i na dětech mladších 11 let. Jak ale upozorňuje AP, jde o studie složitější z toho důvodu, že je při nich užívána menší dávka přípravku, než kolik je podáváno dospělým a teenagerům. První výsledky týkající se dětí ve věku přibližně od 5 do 11 let se očekávají v září.

Vzhledem k tomu, že globální zásoby vakcín jsou stále omezené, velká část světa bojuje s imunizací dospělých. Světová zdravotnická organizace i další agentury již vyzvaly bohaté země, aby své dávky vakcín darovaly rozvojovým zemím - v jejichž rámci nejsou naočkovaná ani 2 % populace - spíše, než aby očkovaly koronavirem méně ohrožené děti.

Podle Our World in Data alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo necelých 27 % světové populace, plně očkováno je 13,5 % lidí. Globálně již bylo podáno 3,8 miliardy dávek vakcín a denně jich je nyní evidováno přes 30 milionů. V zemích s nízkými příjmy dostalo vakcínu pouze 1,1 % tamních obyvatel.

Tým vakcín, které jsou ve světě používány se navíc pomalu začíná rozrůstat. Seznam Zprávy minulý měsíc informovaly například o nové a účinné látce americké společnosti Novavax nebo o vakcíně Covaxin indické firmy Bharat Biotech. S novinkou nyní přichází také Izrael, který jako první stát plánuje začít testovat orální vakcínu proti covidu-19.

Za látkou stojí společnost Oramed sídlící v Jeruzalémě a zahájení klinických studií přípravku má na starosti její dceřiná firma Oravax Medical, která momentálně čeká na udělení souhlasu. O záměru vytvoření orální vakcíny informovala společnost již v březnu, kdy oznámila spolupráci s indickou firmou Premas Biotech, informuje The Jerusalem Post.

Reklama

Doporučované