Hlavní obsah

Nováček v první lize covidových vakcín. Jak si stojí ve srovnání s ostatními?

Foto: Profimedia.cz

Vakcína Novavax. Ilustrační fotografie.

Reklama

Vakcína proti covidu-19 americké společnosti Novavax v pondělí představila výsledky velkého klinického testu. S 90% účinností má nakročeno k tomu, aby v brzké době rozšířila arsenál zbraní proti pandemii. Co o látce zatím víme?

Článek

Covid-19 zatím postupuje rychleji než vývoj vakcín. Tak zní stanovisko Světové zdravotnické organizace (WHO), jejíž šéf Tedros Adhanom Ghebreyesus na poslední tiskové konferenci vzkázal, že vakcín svět potřebuje víc a potřebuje je rychleji. Může právě produkt společnosti Novavax výrazně pomoci?

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Co říkají výsledky o efektivitě proti novým variantám?

O několik procent nižší účinnost oproti vakcínám Pfizeru a BioNTechu či Moderny vysvětlil podle časopisu Science imunolog John Moore, který se na posledním testování podílel, tím, že studie byla provedena v nedávných měsících, kdy už byly v populaci rozšířené novější varianty viru.

„Účinnost vakcíny je přinejmenším stejná jako u Pfizeru nebo u Moderny,“ řekl Moore a podotkl, že právě tyto vakcíny byly testovány v době, kdy problémové varianty ještě neexistovaly. Efektivita látky Novavaxu proti „znepokojivým variantám“ by ale podle výsledků měla být na 93 %.

To je ovšem vyvozeno ze sekundární studie, která vychází z toho, že v dubnu byla v USA, odkud je velká část dobrovolníků, dominantní mutace alfa, poprvé objevená ve Velké Británii. Případů mutace beta, objevené v Jihoafrické republice, u které na rozdíl od alfy panují obavy, že účinnost vakcín snižuje, byly při studii odhaleny jen dva případy a u delty, která se v té době teprve šířila z Indie, pouze jeden.

„Opravdu to neodpovídá na přetrvávající otázky ohledně toho, jak dobře bude vakcína fungovat proti tzv. ‚únikovým‘ variantám, jako je například beta,“ nasadil Science proti Moorovi skeptický hlas Natalie Deanové, biostatističky z University of Florida.

Jak probíhala poslední studie?

Výsledky jsou nicméně i tak silné. Studie probíhala na 113 místech v USA a šesti v Mexiku na celkem 30 000 lidí. Dvě třetiny z nich dostaly dvě dávky vakcíny s prodlevou 21 dní mezi první a druhou dávkou a zbylá třetina obdržela placebo. Mezi 25. lednem a 30. dubnem byl covid-19 zaznamenán u 77 dobrovolníků, přičemž 63 z nich ve skupině, která dostala placebo. Všech 14 zbývajících mělo mírný průběh nemoci.

Jak vakcína funguje?

Produkt firmy Novavax je zatím jedinou západní očkovací látkou v takto pokročilém stádiu, která funguje na principu proteinové vakcíny. To znamená, že obsahuje části laboratorně vyrobeného S-proteinu koronaviru. Nejde o vir sám o sobě, takže se z vakcíny člověk nemůže nakazit. Imunitní systém se ale díky očkování naučí dopředu tuto cizorodou částici rozpoznat a vytvoří si proti ní obranu. Když pak člověk přijde do styku s virem SARS-CoV-2, imunitní systém rozpozná S-protein a spustí reakci.

Kdo už o vakcínu projevil zájem?

Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) zahájil průběžné hodnocení vakcíny proti covidu-19 společnosti Novavax už před více jak měsícem na základě dat ze starších studií.

Podle informací na webu Evropské komise plánuje EU od Novavaxu zakoupit 200 milionů dávek a s firmou již na toto téma proběhly předběžné rozhovory. Formální smlouva však stále čeká na podepsání.

Na základě kontraktu v rámci americké operace Warp Speed firma Novavax získala tučnou dotaci na vývoj a zavázala se dodat vládě USA 110 milionů dávek. Světová média ale upozorňují, že Spojené státy už i bez ní mají zásobu vakcín dostatečnou a tak zůstává otázkou, jak s případnou dodávkou naloží.

Minulý měsíc Novavax podepsal smlouvu na 350 milionů dávek také s očkovací aliancí Gavi, která spravuje program COVAX, jehož cílem je dostat vakcíny do rozvojových zemí. Dalších 750 milionů dávek COVAXu by měl zajistit indický Serum Institute, který se na výrobě vakcíny Novavaxu podílí.

Samotná společnost očekává, že do konce třetího kvartálu tohoto roku bude schopna vyrábět 100 milionů dávek měsíčně s tím, že ještě letos by se měla kapacita navýšit na 150 milionů za měsíc.

Jak si vakcína stojí cenově?

Podle webu Forbes, který situaci okolo firmy Novavax dlouhodobě sleduje, by cena za jednu dávku vakcíny měla být na 16 dolarech, což v přepočtu činí asi 335 korun. Látka tak bude dražší než ty z dílen firem AstraZeneca či Johnson & Johnson a cenově se zřejmě bude pohybovat v blízkosti mRNA vakcín Pfizeru (19,50 dolarů) a Moderny (až 37 dolarů).

Vakcínu Novavaxu navíc lze snadněji skladovat ve standardních lednicích, a distribuce tak nebude příliš náročná. Forbes však upozorňuje na zřejmě složitější výrobní proces, který látku doprovází a který by potenciálně mohl s cenou ještě zahýbat.

Reklama

Doporučované