Hlavní obsah

Francouzský koncern Total věděl o změnách klimatu 50 let, přesto je popíral

Foto: Profimedia.cz

Čerpací stanice Total (ilustrační obrázek).

Reklama

Francouzský ropný a plynový gigant Total od 70. let záměrně bagatelizoval hrozbu globálního oteplování. O tom, že má spalování fosilních paliv dalekosáhlé důsledky na klima, byl přitom dlouhodobě informován, stojí v novém výzkumu.

Článek

K podobným odhalením došlo už dříve. Po americkém ropném velikánovi ExxonMobil a britsko-nizozemském Royal Dutch Shell přišla řada i na Francii. K šokujícím zjištění došli dva historici a jeden sociolog, kteří prováděli rozhovory s bývalými jednateli společnosti a analyzovali jejich interní dokumenty. Své závěry publikovali ve středu v recenzovaném časopisu Global Environment Change.

Stejně jako zmíněné společnosti si byl i francouzský Total vědom obrovských rizik, která představuje zvyšování teploty spojené se spalováním fosilních paliv, a přesto svými veřejnými prohlášeními opakovaně podkopával důvěru v klimatickou vědu.

„Američtí historici už deset let analyzují strategie amerických společností, které se vyhýbaly zodpovědnosti a oddalovaly regulace na ochranu životního prostředí. Ve Francii jsme ale měli tendenci věřit, že naši šampioni jsou ctnostnější než ExxonMobil. Naše studie přehodnocuje uklidňující příběh, který jsme si vytvořili,“ uvedl jeden z autorů zprávy, Christophe Bonneuil, který je ředitelem v Centru historických výzkumů.

Podle výzkumníků společnost Total, která dnes vystupuje pod názvem TotalEnergies, dostala do svých rukou zprávy varující před hrozbou katastrofického globálního oteplování v důsledku jejich produkce už v roce 1971. Dosti dlouho předtím, než se o tématu dozvěděla široká veřejnost, poukazuje Le Monde.

Total tehdy ve svém interním firemním magazínu publikoval článek francouzského klimatologického experta o „znečištění ovzduší a klimatu“, z kterého je jasně patrné, že mezi pálením fosilních paliv a potenciálními katastrofálními důsledky existuje blízká spojitost. Dalších 17 let se téma klimatické změny v magazínu neobjevilo a společnost se vydala na cestu popírání.

V 80. letech získala k problematice klimatické změny více komplexní informace. Od konce 80. let se pak začala podílet na přiživování pochybností ohledně vědeckých základů globálního oteplování. „Ve veřejné komunikaci společnost bagatelizovala globální oteplování a popírala, že by měla lidská činnost na klima nějaký dopad,“ píšou historici v nově zveřejněném výzkumu.

Podobně postupovala i společnost Elf, která se spojila s Totalem v roce 1999, poukazuje server Franceinfo. V roce 1986 sepsalo oddělení životního prostředí společnosti Elf důvěrnou zprávu, ve které si všímala klimatického rizika. Píše se v ní, že „akumulace CO2 a CH4 (metanu) v atmosféře a skleníkový efekt, ve který ústí, nevyhnutelně promění naše životní prostředí. Všechny modely jednomyslně předpovídají oteplování“. Stejně jako Total i Elf se rozhodl raději klimatickou změnu veřejně bagatelizovat, než změnit své počínání.

V 90. letech přešel Total od popírání k průtahům. Ke konci 90. let zaujal pozici, kdy sice veřejně přijímal klimatickou vědu, ale zároveň podporoval oddalování přijímání politiky, která by přispěla ke snižování emisí skleníkových plynů.

Podle závěrů výzkumu se společnosti Total a Elf aktivně zabývaly tím, co chápaly jako „skutečnou hrozbu pro jejich podnikání“ a zpochybňovaly vědecká data, která ohrožovala jejich aktivity.

K dnes zveřejněné zprávě se Total zatím nevyjádřil. Mluvčí společnosti v prohlášení pro agenturu AFP uvedl, že zatím studii neviděli, a nemohou tak přímo reagovat na její tvrzení. Odkázal se ovšem na veřejná prohlášení, která ukazují, že vedení Totalu „si je vědomo existence klimatické změny a spojení s ropným průmyslem“.

V květnu se Total rozhodl změnit svou korporátní image a přejmenoval se na TotalEnergies. Chtěl tak zdůraznit svůj posun směrem k obnovitelné energii, která má v roce 2021 tvořit celkem 20 % jeho investic. Zároveň ale v letech 2015 až 2030 předpokládal 50% nárůst v těžbě ropy a plynu.

Mezinárodní energetická agentura (IEA) v květnu poprvé představila plán přechodu na globální energeticky čistý systém do roku 2050. Podle agentury je nutné, aby společnosti přestaly úplně investovat do nových projektů dodávek fosilních paliv a aby globální sektor elektřiny dosáhl do roku 2040 čistých nulových emisí.

Reklama

Doporučované